Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Trudne początki

Zaczęty przez lika1981, 2008-08-09, 14:05:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

adosb

... albo wspomniane piwko ;)

Edyta

No oczywiście.Ja już wspomniałam ,że piwo jest dla osób zdrowych,a nie chorych  :D

Edyta

Dodam,jeszcze że piwo jednak przestaje później smakować.
Może ludzie na poczatku piją z przyzwyczajenia ,to samo jest z jabłkami itp .

lekarka

M. sokol, rosoły, woda, nisko- lub bezwęglowodanowe płyny (zupy, herbaty, zioła). Prosi się o pomidory, ogórki, cebulę (lub inne cebulowe), chrzan, kapustne, rzepy, rzodkiewki, sałata, seler...    Co lubisz.
Ja jestem przeciwnikiem chleba z otrębami i orkiszowego i innych glutenowych wynalazków. Do zbóż bezglutenowych mam mniej negatywne nastawienie. Nie polecam ich dorosłym.

m.sokol1

Dziękuję za rady.Najgorsze jest to ,że jeszcze myślę o słodyczach i owocach.mam nadzieję ,że niedługo przestanę myśleć o jedzeniu. :D
Pozdrawiam

adosb

Cytat: m.sokol1 w 2008-08-25, 10:50:47
Dziękuję za rady.Najgorsze jest to ,że jeszcze myślę o słodyczach i owocach.mam nadzieję ,że niedługo przestanę myśleć o jedzeniu. :D
Pozdrawiam

a ja o słodyczach nie przestałem myśleć, przy czym zaznaczam że nawet przed ŻO jadałem ich mało, no chyba że ktoś przede mną postawił, na ŻO zastąpiłem je po prostu słodyczami optymalnymi i moje potrzeby są w tym zakresie zaspokojone z nawiązką, jadam jednak ich mało bo nie chce mi się ich robić

m.sokol1

Ja na razie próbuję opracowac jakiś jadłospis  w miare prosty,z produktów ,które lubię .Duzo czytam na temat Żo i nie mam czasu na przyrządzanie bardziej skomplikowanych potraw.ale jak juz wpadnę w rytm  ,sądzę ,że pomyśle nad jakimis smakołykami optymalnymi.Na razie koncentruje sie na mojej dużej nawadze.
Mam tez w rodzinie chorego ojca-dializowanego-ale niestety nie sądzę ,ze go przekonam do Żo,a szkoda. :(

lekarka

Cytat: m.sokol1 w 2008-08-25, 10:50:47
Pozdrawiam

A może by tak trufle Daniela? Dobrze rugują ochotę na słodycze. Jak Ci smutno to zjedz czekoladę (z orzechami?). Na DO wszystko się ustabilizule i znika potem ochota na czekoladę. Owoc (jak jestes młoda) też poprawia nastrój. Się nie przejmuj  :). Najważniejsze jest wsparcie. Szukaj go. Jak go nie ma zostaje ... przyroda, spacer, sport, ksiązka - to co sprawia radość.

lekarka

Przeczytaj ostatnie posty Hana - proponuje bardzo proste i dobre posilki.

m.sokol1

CZytam wszystkie nowe posty.Hana wybrała dobre proste produkty ,które lubie.Czy stosunek 100 g B-150 g T-i 50 g W  bedzie dla mnie odpowiedni??
Aktualna waga 82 ,wzrost 168 ,chce dojśc do wagi 65 kg

martyna opty

bardzo prosze o odpowiedź czy dopuszczalna jest aby zjeśc chociaż dwie kostki pełnomlecznej czekolady dziennie?jestem też ciekawa czy w miare upływu stosowania żo apetyt na słodycze zanika?mam takie dni że nie czuje w ogule ochoty na słodycze a czasem jest taki dzień że w mojej głowie "siedzi"myśl żeby zjeśc batonika i cały dzień ze sobą walcze żeby tego nie zrobic czuje sie wtedy jak narkoman na głodzie

martyna opty

obecnie jestem na etapie kiedy często muszę walczyc ze sobą z pokusami, to ciężka walka ale mam silną wole.Kiedy jest mi ciężko i mam ochote zjeśc coś niedozwolonego wtedy biore do ręki książkę dr.Kwaśniewskiego i setny raz ją czytam i uwierzcie że przechodzi.Wiem że początki są zawsze trudne,mam znajomego który na diecie jest już 5 lat i dzięki temu że go znam wiem że można pokonac pokusy.

kodar

Cytat: martyna opty w 2008-08-26, 15:23:07
bardzo prosze o odpowiedź czy dopuszczalna jest aby zjeśc chociaż dwie kostki pełnomlecznej czekolady dziennie?jestem też ciekawa czy w miare upływu stosowania żo apetyt na słodycze zanika?mam takie dni że nie czuje w ogule ochoty na słodycze a czasem jest taki dzień że w mojej głowie "siedzi"myśl żeby zjeśc batonika i cały dzień ze sobą walcze żeby tego nie zrobic czuje sie wtedy jak narkoman na głodzie
odp.znajdziesz  w postach LEKARKI,jak wyzej :P

lekarka

M.sokol1,
B - z jaj - ok. 4 jaja/8 żółtek; jak zjesz wiecej/mniej - nie ma sprawy.
T - ok 90g/dobę; jak zjesz więcej - najwyżej będziesz wolniej chudła.
W - ok. 50g/dobę (pomidory, ogórki, sałata, cebula, kapustne, seler, rzepa, cukinia, ziemniak) .

Na zachcianki mam sok pomidorowy, kiszonki, łyżeczkę smalcu ze skwarkami, ogórka zielonego...

Gavroche

Gavroche

Prawo Murphy'ego mówi, że jeśli coś może się wydarzyć, to się zdarzy. :D
Ciekawy pomysł na powstanie życia:
https://przekroj.pl/nauka/fizyk-stworzyl-nowa-teorie-zycia-natalie-wolchover-quantama

Radomiak

Cytat: Gavroche w 2018-01-29, 18:13:11
https://przekroj.pl/nauka/fizyk-stworzyl-nowa-teorie-zycia-natalie-wolchover-quantama
Dlatego ludzie w totka grają, ino "większa" większość za krótko żyje. :wink:

administ

Blackend

Cytat: Radomiak w 2018-01-29, 18:33:18
Cytat: Gavroche w 2018-01-29, 18:13:11
Dlatego ludzie w totka grają, ino "większa" większość za krótko żyje. :wink:

:lol: