Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Niedobor zelaza" Ferritin"

Zaczęty przez sewero, 2008-10-06, 21:53:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

I wreszcie nie trzeba czytać na wuwuwu kolejnych łamańców duchowych "młodego Wertera"...  :lol:

Radzio

Cytat: admin w 2013-11-03, 12:25:47
Ulubieniec płaskiej znienacka gdzieś przepadł z netu!  :? :lol:

Niejaki zenon na portalu interii, gdzie mam... tę... no... skrzynkę wydzierżawioną, czasami w podobnym tonie- "a nie mówiłem"- DO pochwali, ale w sposób bardzo zawoalowany.

Diogenes z Synopy

Cytat: zenon w 2008-10-08, 20:37:22
Z podrobow polecam sledzione. Pasztet robi sie chyba z mielonego miesa, to mozna dodac wnetrze sledziony do masy miesnej.
Sledziona ma najwiecej zelaza z oczywistych wzgledow.

tej jeszcze nie jadłem   :shock:   , renia, gdzie kupujesz śledzionę ?  i po ile jest ?  :)

renia

Ja śledzionę  :shock: Ocipiałeś chyba.  :lol: A na drugie to nie mam "zenon"... 8) :lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2015-07-10, 20:34:26
Ja śledzionę  :shock: Ocipiałeś chyba.  :lol: A na drugie to nie mam "zenon"... 8) :lol:

tu napisane
http://www.niam.pl/pl/produkty/3248-sledziona_wieprzowa

że w

supermarket, rzeźnik

ale nie widziałem, chyba ładują wszystko w wyroby podrobowe




http://www.nutrivitality.pl/mieso-i-produkty-miesne/uboczne-artykuly-uboju/podroby.html

Diogenes z Synopy

Cytat: adam319 w 2008-10-08, 22:21:47
No chyba pasztet z samej wątroby, bo obecnie pasztet to niezły pasztet.
8)

pasztet staropolski 250g
skład: mięso z kurczaka, wieprzowe, wołowe, cielęcina z indyka, z kaczki, z dzika, podgardle, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka tarta (zaw: gluten), jaja, warzywa, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu.
opakowanie: Próżniowe 250g


:shock:  ja tam wolę cielęcinę normalną ( nie z indyka )


http://www.agrofirmawitkowo.pl/spoldzielnia/galeria/event/CIELCINA


Gavroche

Krów się nie je, i kur, świnie są do jedzenia. 8)

Diogenes z Synopy

nie znasz się ;-)   nie ma nic lepszego niż nerki cielęce, wątróbka ciel, serce ciel.  , a wywar jaki z kolan i łokci  cielęcych wychodzi  :!: ...  palce lizać.


Gavroche

Krowa to matka, bo daje mleko, a kura to ojciec, bo daje jajka. ;)

Diogenes z Synopy

popatrz jakie bukaty i opasy

piękne:

http://www.agrofirmawitkowo.pl/oferta


ja preferuje  ''Szarolee ''   ;-)

Jarek

Nie znasz się ,żółtko jest najlepsze ,jak masz coś lepszego to dawaj

Diogenes z Synopy

a żółtko wyklucza podroby ?       czyżby znowu ktoś chciał  mi uzmysłowić jak groźne bywa  mieszanie białek ?  !      ;-)

vvv

Cytat: vvv w 2015-07-25, 15:20:04
Cytat: admin w 2015-07-25, 08:32:27
Bardzo dobre. Superżywność...  :lol: :lol: :lol:

http://www.hobokenpersonaltrainer.com/meet-the-first-and-still-best-super-foods/
http://www.hobokenpersonaltrainer.com/meet-the-first-and-still-best-super-foods
Cytat(...)
Bringing It All Together
With that said,
there are two superfoods that stand out above the rest
in terms of vitamins and minerals,
Grass-Fed Butter and Liver.
(...)

8)

Gavroche

Biorąc za wskaźnik BV na tłuszczówce zawartość cholesterolu, to szpik i móżdżek rządzą. :D

Jarek

Oczywiście, żółtka na szpiku .

Diogenes z Synopy

Cytat: vvv w 2015-07-28, 14:10:05
Cytat: vvv w 2015-07-25, 15:20:04
Cytat: admin w 2015-07-25, 08:32:27
Bardzo dobre. Superżywność...  :lol: :lol: :lol:

http://www.hobokenpersonaltrainer.com/meet-the-first-and-still-best-super-foods/
http://www.hobokenpersonaltrainer.com/meet-the-first-and-still-best-super-foods
Cytat(...)
Bringing It All Together
With that said,
there are two superfoods that stand out above the rest
in terms of vitamins and minerals,
Grass-Fed Butter and Liver.
(...)

8)

no więc miałem superobiad, wątróbka i ziemniaki puree w 1:1  z masłem od krów skarmianych trawą,

nie skorzystałem z rady i nie sporządziłem wątróbki z kurczaka, bo bardzo paskudnie wygląda w sklepie ( pewnie jeszcze gorzej smakuje ). Kiedyś jeszcze była do zjedzenia, ale te czasy minęły. Indycza jeszcze jako-tako wygląda,  ale tam jest bardzo nowoczesny chów.

Jarek przebiłem Cię.  ;)  Na przystawkę zjadłem zawartość trzech kości szpikowych od wołu  z dobrą musztardą.   Było 2 rodzaje szpiku, jeden jaśniejszy ( chyba smaczniejszy )  - drugi mocniej czerwony - bardziej zwarty. Który jest bardziej wartościowy ?

Gavroche

Ale że co ma robić ta wartościowość? ;)

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2015-07-28, 17:18:43
Ale że co ma robić ta wartościowość? ;)

będę wybierał lepszy ;-)

nie tak jak ten  :

Kilka dni temu najadłem się w Polsce jakichś nieświeżych kurczaków i nie czułem się zbyt dobrze - zdradził dziennikarzom „Daily Star”

CytatTai Woffinden w miniony weekend zajął drugie miejsce w Grand Prix Szwecji i utrzymał prowadzenie w klasyfikacji generalnej cyklu. Kto wie, czy zawodnik Betard Sparty Wrocław nie spisałby się jeszcze lepiej, gdyby nie zatrzymał go... polski drób.

http://sport.tvn24.pl/zuzel,118/zuzlowiec-tai-woffinden-zatrul-sie-polskimi-kurczakami,564005.html


vvv

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-28, 17:09:33nie skorzystałem z rady i nie sporządziłem wątróbki z kurczaka

Jeśli to uznać za pytanie, to moje preferencje co do podrobów,
w kolejności, są następujące:

(1) najchętniej
(...)
(6) niechętnie

(1) wątroba wołowa
(2) serca wieprzowe
(3) wątroba wieprzowa
(4) serca drobiowe
(5) nerki wieprzowe
(6) wątroba drobiowa

Łatwość upolowania:
(6)(4)(3)(5)(2)(1)
8)

administ

Przy niedoborze żelaza, absolutnie nie wolno żadnej wątroby i mięsa czerwonego, bo to przecież same toxyny. Najlepiej se jabłko gwoździami nabić i poczekać aż zardzewieją! ;)  8)