Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Co nowego się dziś dowiedziałem?

Zaczęty przez toan, 2008-11-12, 16:51:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

grizzly

Cytat: admin w 2008-11-20, 09:36:25
...A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"?  :mrgreen:...

:P :P :P


kangur

Cytat: admin w 2008-11-20, 09:36:25
"kanguru"
u was lato i wysokie temperatury?  :D
A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"?  :mrgreen:
Burze dalej trwaja. Szkody rosna. Zaraz bede nusial wylaczyc kompa, bo w zabezpieczenie przepieciowe nie wierze, a grzmi okropnie i juz zaczelo lac jak z ceberka.



toan

U mnie trochę lepiej. Temp +8C, wieje, pada, ale nie aż tak, aby się przelewało!  :D

Krystyna*Opty*

Cytat: admin w 2008-11-20, 06:47:47
Co nowego się dziś dowiem? - współczynnik (Quotiens Respiratorius) - wyrażony jako objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu - przewrotnie zwany RQ.
[...]
Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. :wink:
Jakieś sugestie?.

Już ładnych parę lat temu, (jeszcze na starym frum optymalnych), doszliśmy do wniosku, że najwięcej biochemicznych faktów (bez proroślinnej ideologii) można znaleźć właśnie w literaturze weterynaryjnej   :idea:  a nie w tej adresowanej do ludzi...   8)

adam319

Cytat: admin w 2008-11-20, 06:47:47
(...)
objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu.
(...)

„bezwodnik kwasu węglowego” ma się tak do „impulsatora bezwładnościowego” jak:
CO2 do młotka. Może warto jednak pisać bez esów floresów. :-)

U mnie w domu RQ jest bardzo „cieplarniany”, a to ze względu na drożdże pożerające winogron. Wydziela się 7dm3 CO2 / h. Ile w ciągu tej godziny powstaje C2H5OH oto praktyczne biochemiczne pytanie.
8)

fajny link:
http://www.studentsguide.in/biotechnology/energy-generation/biotechnology-energy-generation1-1.html

toan

O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. :wink:

Edyta

Cytat: admin w 2008-11-20, 14:44:55
O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. :wink:

O tak! zamiast sniegu pada deszcz,a równe 9 lat temu tak pieknie "sypało"  :)

kangur

Cytat: admin w 2008-11-20, 14:44:55
O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. :wink:

Czy ferment na tym forum wplywa na ocieplenie klimatu? Co myszlisz o tym adminie?

_flo

Cytat: adam319 w 2008-11-20, 13:29:51
U mnie w domu RQ jest bardzo „cieplarniany”, a to ze względu na drożdże pożerające winogron.

uuuu no ladnie
adam007! forumowy przykladny obywatel i wino pedzi :!: :?:

piosęka: http://www.youtube.com/watch?v=4WsmSgBRUe4&feature=related

adam319

Cytat: _flo w 2008-11-20, 21:28:43
(...)
wino pedzi.
(...)

Słowo pędzi tradycyjnie używane jest do nazwania produkcji mocnych alkoholi z użyciem procesu destylacji! Aby używać to słowo warto sobie zadać nieco trudu i wcisnąć "Alt Gr", bo bez ogonka sugeruje dwa ogonki. :-)

Wino więc się wytwarza, otrzymuje, produkuje, wyrabia – widzisz nawet nie trzeba się martwić o polskie znaczki.
8)

_flo

no i jeszcze pouczenie dostalam
od przestępcy

zbynek

Cytat: _flo w 2008-11-21, 11:44:12
no i jeszcze pouczenie dostalam
od przestępcy

Przecież na własny użytek, bez odsprzedaży to nie przestępstwo. :wink: 8) 8)

kodar

Cytat: adam319 w 2008-11-21, 01:02:56
Cytat: _flo w 2008-11-20, 21:28:43
(...)
wino pedzi.
(...)

Słowo pędzi tradycyjnie używane jest do nazwania produkcji mocnych alkoholi z użyciem procesu destylacji! Aby używać to słowo warto sobie zadać nieco trudu i wcisnąć "Alt Gr", bo bez ogonka sugeruje dwa ogonki. :-)

Wino więc się wytwarza, otrzymuje, produkuje, wyrabia – widzisz nawet nie trzeba się martwić o polskie znaczki.
8)

Adam,czyli jak?na mojej klawiaturze nie wychodzi :(

_flo

lewy alt+shift zeby przelaczyc klawiatury w windows vista
a jak nie da rady, to znaczy, ze najpewniej ni masz zainstalowanej polskiej klawiatury

zreszta co za roznica, bo
Cytat: adam319 w 2008-11-21, 01:02:56
Wino więc się wytwarza
wiec
Cytat: adam319 w 2008-11-21, 01:02:56
nie trzeba się martwić

kodar

Cytat: _flo w 2008-11-21, 13:29:12
lewy alt+shift zeby przelaczyc klawiatury w windows vista
a jak nie da rady, to znaczy, ze najpewniej ni masz zainstalowanej polskiej klawiatury

zreszta co za roznica, bo
Cytat: adam319 w 2008-11-21, 01:02:56
Wino więc się wytwarza
wiec
Cytat: adam319 w 2008-11-21, 01:02:56
nie trzeba się martwić
polskiej klawiatury nie mam ,ale bylam pewna,ze jak nacisne,co  mi proponuja, to samo wyjdzie :lol:

_flo

za slabo sie starasz
ponaciskaj jeszcze, moze wyjdzie ogonek ;)

kodar

Cytat: _flo w 2008-11-21, 13:35:26
za slabo sie starasz
ponaciskaj jeszcze, moze wyjdzie ogonek ;)
oj wyjdzie,wyjdzie i wcale nie musze sie starac :shock: :lol:

Edyta

Cytat: kodar w 2008-11-21, 13:31:53

polskiej klawiatury nie mam ,ale bylam pewna,ze jak nacisne,co  mi proponuja, to samo wyjdzie :lol:

Za słabo naciskasz.Spróbuj mocniej  8) Może użyj klucza francuskiego  8)

toan

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/138/12/2399 - (Dec.2008)
Elevated plasma concentrations of remnant-like particle cholesterol (RLP-C) are atherogenic. However, factors that determine RLP-C are not fully understood. This study evaluates which factors affect RLP-C in the fasting and postprandial state, using multiple regression analyses in a large cohort of lean and obese participants. All participants (n = 740) underwent a test meal challenge containing 95 energy % (en%) fat (energy content 50% of predicted daily resting metabolic rate). Fasting and postprandial concentrations of circulating metabolites were measured over a 3-h period. Obese participants (n = 613) also participated in a 10-wk weight loss program (–2510 kJ/d), being randomized to either a low-fat or a high-fat diet (20–25 vs. 40–45en% fat). Postprandial RLP-C was associated with fasting RLP-C, waist:hip ratio (WHR), HOMAIR (homeostasis model assessment index for insulin resistance) (P < 0.001), and age, independently of BMI and gender [adjusted R2 (adj. R2) = 0.70). These factors were also related to fasting RLP-C (P < 0.010), along with gender and physical activity (adj. R2 = 0.23). The dietary intervention resulted in significantly lower fasting RLP-C concentrations, independently mediated by weight loss, improvements in HOMAIR, and the fat content of the prescribed diet. However, after inclusion of plasma triglyceride (TG), HDL-cholesterol, and FFA concentrations in the models, HOMAIR and WHR no longer significantly predicted fasting RLP-C, although WHR remained a predictor of postprandial RLP-C (P = 0.002). Plasma TG was strongly associated with both fasting and postprandial RLP-C (P < 0.001). In conclusion, plasma RLP-C concentrations are mainly associated with plasma TG concentrations. Interestingly, the high-fat diet was more effective at decreasing fasting RLP-C concentrations in obese participants than the low-fat diet.

Czy tu im wyszło, że dieta wysokotłuszczowa była bardziej efektywna w szybszym obniżaniu koncentracji czynnika przyspieszającego rozwój miażdżycy (RLP-C - choć przyznają, że jego rola w rozwoju miażdżycy "nie jest w pełni zrozumiała"?) u zatuczonych niż dieta niskotłuszczowa?, a do tego, że jest to uzależnione od stężnia TG w surowicy (mój dopisek - od produkcji trójglicerydów w wątrobie i nie tylko z nadmiaru węglowodanów i (lub) białka, uwalnianych do surowicy na odłożenie w tkance tłuszczowej) :shock: BARDZO MNIE TO DONIESIENIE CIESZY!
Więcej takich doświadczeń, a się okaże, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zapobiega miażdżycy, ale i ją laczy z "niezrozumiałych przyczyn".
Czterdzieści lat temu dokładnie wyjaśnił ten mechanizm pewien bardzo znany lekarz z Polski.  :D

kangur

Cytat: admin w 2008-11-25, 07:18:13
Więcej takich doświadczeń, a się okaże, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zapobiega miażdżycy, ale i ją laczy z "niezrozumiałych przyczyn".
Czterdzieści lat temu dokładnie wyjaśnił ten mechanizm pewien bardzo znany lekarz z Polski.  :D

Problem tkwi w tym, ze ci badacze choruja na syndrom: "Not here invented".