Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Tiramisu

Zaczęty przez adampio, 2008-11-23, 14:52:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Dziękuję za przepis. Moim dzieciakom bardzo smakowało tiramisu w arkadii. Może zrobię im na rozpoczecie wakacji... :roll:

renia

Zrobiłam tiramisu na biszkopcie z Książki Kucharskiej. Dałam połowę składników jak na biszkopt w przepisie 518 i upiekłam go w tortownicy. Gotowy biszkopt przekroiłam poziomo - na dwa krążki i oba nasączyłam kawą (bez alkoholu) i posmarowałam kremem. Ciasto wyszło niskie, taki cienki placek... :( :lol: Przekroiłam je więc na połowę i nałożyłam jedną część na drugą. Wyszło takie tiramisu a'la tort...raczej a'la pół tortu... :lol:

[załącznik usunięty przez administratora]

renia

Ale chyba z gotowymi biszkoptami jest lepsze... :roll:

renia

Przepis na biszkopt ma nr 528... 8)

WojciechS

Bez alkoholu?  :cry: :?
Trzeba było chlusnąć po tym biszkopcie jakim wermutem...  :wink:  :D

renia

Kto chce może chlupnąć sobie osobno...  :lol:

kristan

Diogenes z Synopy

biszkopt trza samemu upiec.   Tortowe pół litra , mascarpone 250, 12 żółtek .   I to jest optymalny krem.   Reszta j/w .   Miejsce surowych białek jest w koszu. 
Już się przegryza.   :D

renia

Dzięki, Dobry Człowieku. :D Nie mogłam znaleźć przepisu. W KK-700 chyba go nie ma. A biszkopt będzie pieczony i to z samego rana. Już "mojej Pani" powiedziałam... 8)
Możesz dokładnie opisać jak go robiliście?

Na kupne biszkopty już nie mam ochoty... 8)

zofijeczka

567 przepis na tort kremowy... To smakuje jak tiramisu lecz jest nie na sercu mascarpone.

administ

Ale rumu tam chociaż trochę jest? :roll: ;)

renia

Ja chcę z serkiem mascarpone i śmietanką bitą, bez rumu. :D

administ

To ja poproszę sam rum... ;)

renia

Cytat: zofijeczka w 2015-12-30, 22:11:56
567 przepis na tort kremowy... To smakuje jak tiramisu lecz jest nie na sercu mascarpone.

Czytam ten przepis, apetyczny, ale chcę tiramisu... 8)

administ

http://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/sernik-z-polew%c4%85-czekoladow%c4%85-syc%c4%85cy-deser-na-wiecz%c3%b3r-sylwestrowy/ar-BBo30rT?ocid=spartanntp - tu jest super sernik, ale tylko dla gości!  8) ;)
Zamiast bułki tartej, to chleba namoczonego dać, aby bez skórki, to będzie taniej...  :lol:

renia

Nie przepadam za gośćmi, ale aż tak złośliwa to bym nie była... :shock: :lol:

administ

Złośliwość to by była, jakby się jeszcze napluło... ;)
A tak, to zwykła oszczędność.  8)  :lol:

renia

Cytat: admin w 2015-12-30, 22:19:22
To ja poproszę sam rum... ;)

Przecież jesteś abstynentem... :shock: 8) :lol:

renia

Cytat: admin w 2015-12-30, 22:34:47
Złośliwość to by była, jakby się jeszcze napluło... ;)
A tak, to zwykła oszczędność.  8)  :lol:

Co Ty wymyślasz?  :shock: To chyba ta późna godzina robi  :roll: idź lepiej spać... 8) :lol:

administ

Jakoś mi się nie chce... ;)