Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

ile bialka w reumatoidalnym zapaleniu stawow

Zaczęty przez Majeczka, 2009-03-10, 21:27:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

Cytat: afmfo w 2009-03-20, 13:42:04
Lekarka wspominała, ze dwa razy w tygodniu to fruktoza nie powinna zaszkodzić. Jak zjem z 5 dkg tych moreli to nie przesadze chyba.
jezeli,stosujesz sie do zalecen lekarki,to moze przypomnialabys sobie,co pisze  na temat czarnej herbaty? :P

Majeczka

Cytat: MONIKAW w 2009-03-20, 10:27:59
Majeczka co słychac, jak czuje się mąż???

Witam MONIKAW!
Maz sie czuje lepiej,nie je wogole mlecznych, 0 owocow zreszta zadnych cukrow prostych.
zadnych cytrusow do herbaty,je tylko boczek ,zoltka rosol z kosci szpikowych -wolowych.
Niechce miesa,je tylko to co otacza tkanke stawowa ,taka galareta po rozgotowaniu,
nie wiem jak to nazwac.Z W placuszki , frytki  smazone na smalcu wolowym i zrobilam sama
kiszonke z roznych warzyw,ktora b. lubi wiec chyba mu nie zaszkodzi.Kisi sie ja bez dostepu
powietrza wiec rozwijaja sie tylko bakterie mlekowe,ktore nie potrzebuja tlenu a pomagaja
wjego zaparciach.Bierze tylko wieczorem 1 tabl-diclofenac 75 mg i rano 2 przeciwbolowe,
poniewaz rano chodzi nadlugie spacery.Wszystko idzie w dobrym kierunku.
A jesli chodzi o leki,to maz  nigdy nie bral ich duzo.jednak pomimo bledow ,dieta  pozwalala
zyc bez silnego bolu.Podczas nawrotu choroby OB jest wysokie-nawet 180,to znaczy ze choroba
postepuje.Mysle ze nigdy wiecej!!
Dawno nie pisalam ,poniewaz w tygodniu jestem b.zajeta.Codziennie czytam na forum,
jest to dobre zrodlo informacji dla mnie.Ciesze sie ze jestescie i ze was znalazlam!
                               Goraco pozdrawiam.

Majeczka

Majeczka

Zapomnialam spytac o podroby-watrobe?
Czy ty je zjadasz czasem? Maz ich nienawidzi ,wiec chyba nie
powinnam mu podawac,moze ich nie potrzebuje.

Majeczka

Zapomnialam spytac o podroby-watrobe?
Czy ty je zjadasz czasem? Maz ich nienawidzi ,wiec chyba nie
powinnam mu podawac,moze ich nie potrzebuje.

lekarka

Cytat: Majeczka w 2009-03-15, 22:56:15
1.Bede smazyla frytki i placuszki ziemniaczane.Tylko ze ja robie placuszki z ksiazki dr Kwasniewskiego,
oczywiscie teraz bez maki.Ale one sa z jajkami a dr Ewa nie zaleca tego polaczenia...
2.Oczywiscie maz juz sie nie odkwasza i nie pije wody z cytryna.
3.Chcialam sie wytlumaczyc ze to odkwaszanie to nie moj wymysl a zalecenia z Arkadii.
4.co do rotacji mlecznych,to dlugo nie! Maz niechce slyszec o serze,boi sie ryzykowac.
5.natomiast jezeli chodzi o owoce,zboza ,to my nie musimy ich jesc wcale,jesli maja nam
6.zaszkodzic,maz wolal zawsze frytki niz morele suszone.Ja chce schudnac i niewiem czy 7.powinnam
jesc ziemniaki?
1. Nieprawda.
2.Super.
3. medycyna bezwiedzowa.
4.Ok.
5.6.Super.
7.Jak chcesz.

Majeczka, jak nienawidzi to niech nie je!

Owoce w chorobach stawów... a czekolada gorzka?  Schudłaś cokolwiek po rotowaniu mlecznych? Ziemniaki są ok z jajkiem/żółtkami dla Ciebie - na dłużej... Na razie warto całą dobową ilość W jeść w ziemniakach (placek ziemniaczany bez mąki) !Nawet wódka jest lepsza od moreli suszonych. Warto ziemniaki jeść wtedy 2-3x dziennie by nie było zapotrzebowania na cukry proste.

Majeczka

Witam Pani Ewo.
Oczywiscie tak jak pisalam nie jemy owocow ,czekolady takze nie. Ale poprzednio
mial zalecone 2 razy dziennie kakao i pil je.Jak maz nie moze jesc jakiegos produktu
ja go nie kupuje i nie jemy oboje,tak jest duzo latwiej.
Na poczatku,po odstawieniu mlecznych schudlam 2 kg,teraz stanelo.
Codziennie jem prawie to samo,nie wiem dlaczego?nie chudne?Jeszcze mam pytanie o placki- czy jak chce schudnac,moge jesc placki z ziemniaka
3 razy dziennie usmazone na smalcu?Czytalam na tym forum ,ze przy odchudzaniu W powinno sie zjadac bez tluszczu na noc.A jak jem malo W w ciagu dnia
to jestem bardz spjaca,zmeczona.Czy rano moge zrobic omlet z ziemniaka i 6 zoltek?
A tak wogole odstawienie jakiegos produktu nie stanowi dla nas zadnego problemu.Zastepujemy  go innym i zawsze jest w porzadku,byle bilans sie zgadzal.
                                            Pozdrawiam-Majeczka.

Majeczka

Jeszcze mam pytanie o leczenie biologiczne?
Na czym ono polega,czy nie jest szkodliwe dla organizmu,czy daje trwale rezultaty?
Podczas ostatniej wizyty u reumatologa maz mial nawrot choroby,oczywiscie OB
poszlo w gore i lekarz stwierdzil ze trzeba zastosowac leczenie biologiczne.
Oczywiscie jestem teraz pewna ze nawrot byl spowodowany odkwaszaniem.

MONIKAW

Cytat: Majeczka w 2009-03-21, 19:33:44

Na czym ono polega,czy nie jest szkodliwe dla organizmu,czy daje trwale rezultaty?
Tez miałam taką propozycję. Moja stanowcza odmowa spowodowała wojny w rodzine  :).
Dzis czuję sie dobrze i uważam, ze podjęłam słuszną decyzję.
Leczenie biologiczne powoduje remisje choroby ale nie daje całkowietego wyleczenia.
Stosuje się je raczej u osób z ciężkim przebiegiem choroby w połączeniu z mtx.
Wpisz w wyszukiwarce internetowej jest na ten temat bardzo dużo fachowych informacji.

MONIKAW

Decyzję musicie podjąć sami nie zniechęcam Cię, ale z tego co piszesz stan Twojego męża jest teraz zadowalający.
Sprawdź teraz OB.

Majeczka

Cytat: MONIKAW w 2009-03-21, 19:56:15

Decyzję musicie podjąć sami nie zniechęcam Cię, ale z tego co piszesz stan Twojego męża jest teraz zadowalający.
Sprawdź teraz OB.

Decyzje podjelismy od razu-nie!!!
     przeciez maz nie bierze zadnych trucizn a organizmjakos sobie radzi

lekarka

Majeczka, musiałabym więcej pytań zadać...
Generalnie, by schudnąć warto np 3 dni w tyg./mies zrobić bez ziemniaków (pomidory, papryka, cebulowe, ogórki, sałata, gorzka czekolada jako W).

Hana

Generalnie, by schudnac warto ograniczyc wielkosci posilkow, trzeba sie czuc niedojedzonym, nie sytym, nie podjadac miedzy posilkami, oszukiwac glod woda, herbata, innej metody nie ma.

Majeczka

Cytat: lekarka w 2009-03-22, 13:58:28
Majeczka, musiałabym więcej pytań zadać...
Generalnie, by schudnąć warto np 3 dni w tyg./mies zrobić bez ziemniaków (pomidory, papryka, cebulowe, ogórki, sałata, gorzka czekolada jako W).

Pani Ewo.
Jak juz pisalam ,nie mam problemow z jedzeniem lub nie jedzeniem jakiegos
produktu.Tak samo z piciem.Jedyna rzecz jakiej nie moge to czosnek.
Dlatego moge robic wszystkie zmiany aby schudnc.jestem zdyscyplinowana
i dziwne ze niektorzy maja oczote na produkty nie dozwolone.ja ich nie kupuje
i nie mam na nie ochoty.Proste.Jesli moze Pani mi pomoc to prosze pytac-na
wszystkie pytania odpowiem.
Dzis rano zjadlam placki ziemniaczane  150 g ziemniakow+100g zoltek
usmazonych na loju wolowym.Czulam sie rewelacyjnie.
nie chcialo mi sie spac ,mialam b.duzo energii,nie denerwowalam sie.
zawsz rano jadlam b. malo W z  zoltkami i chodzilam bez energii-ratowalam
sie kawa.Lecz nie wiem czy to dobre na chudniecie.

Majeczka

Cytat: Hana w 2009-03-22, 17:44:25
Generalnie, by schudnac warto ograniczyc wielkosci posilkow, trzeba sie czuc niedojedzonym, nie sytym, nie podjadac miedzy posilkami, oszukiwac glod woda, herbata, innej metody nie ma.

A przeciez tworca DO wyraznie mowi ,ze nie wolno sie glodzic.
Ja probowalam zmniejszac jedzenie,pare razy stosowalam 1 dniowa
glodowke ale zawsze wtedy lapalam wirusy,bole gardla i dawalam
spokuj,wolalam byc zdrowa,bo przeciez musze opiekowac sie mezem.
Chociaz musze przyznac,ze bylam zdziwiona jak latwo przetrwalam
ten dzien bez jedzenia-czulam sie super,moglabym nastepny.schdlam
0,5 kg.

Majeczka

Witam wszystkich.
Chcialam sie pochwalic,ze odkad zaczelam jesc placki ziemniaczane,smazone z zoltkami,
zaczelam chudnac.jem je 2 razy dziennie-sa bardzo smaczne.Przez kilka lat na ZO nie moglam
schudnac,a po odstawieniu mlecznych,stal sie cud.Meza na razie po odstawieniu mlecznych,przestaly
bolec stopy-przedtem nie mogl czasami chodzic.czekamy na nastepne efekty.

MONIKAW

Majeczka

Ppl roku temu znalazlam  to forum,maz moj byl bardzo chory .Wczoraj bylismy u reumatologa i byl bardzo zdziwiony wynikami
i dobrym stanem chorego. jakos dziwnie mu sie przygladal jakby nie wierzyl w to co widzi.Wszystkie wyniki ma bardzo dobre.
OB-2
CRP-3
Chcialam sie pochwalic  i podziekowac wszystkim ,ktorzy mi pomogli.
Nie ma watpliwosci,ze dieta leczy najciezsze choroby-to dla niezdecydowanych

Teresa Stachurska

renia

Cytat: Majeczka w 2009-10-21, 19:41:11
Chcialam sie pochwalic  i podziekowac wszystkim ,ktorzy mi pomogli.
Nie ma watpliwosci,ze dieta leczy najciezsze choroby-to dla niezdecydowanych
"Majeczka" - a długo Twój mąż chorował? Myślę, że jego choroba nie była bardzo przewlekła, skoro tak szybko i całkowicie się wyleczył?

MONIKAW

Gratuluję Majeczka i Tobie i mężowi.
Rozumiem, że do mlecznych nie powróciliscie??