Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

A to dziękuję :D. Jaszczurki już ładniejsze niż robaki... 8)

Blackend

To pewnie protoplasta Reptilian. ;)

admin

MariuszM

Gavroche

Piękny piórolotek. :D
Najprawdopodobniej piórolotek śnieżynka.
To nocny motyl, czyli ćma.
Samce tego gatunku wyczuwają węchem samicę gotową do godów z 50km.

admin

Jarek

Randka w ciemno... :lol:

admin

Gavroche

Skoro niedźwiedź polarny potrafi odłożyć 100kg tłuszczu w kilka tygodni jedząc tylko foki, to znaczy, że ma odblokowane geny do odkładania tłuszczu pokarmowego?
Aktywną kinazę glicerolową? :?
https://biotechnologia.pl/archiwum/metabolizm-lipidow,11409

admin

Mnie uczyli, że ten enzym fosforyluje glicerol, ale tylko w wątrobie.
Uwolniony glicerol z adipocytów via krew idzie do wątroby i tu jest aktywowany.
Miśki polarne się "obżerają" białkiem, a nadmiar tłuszczu zmydlają chyba? Nie mam pewności, bo tego nie wiem na 100%, ale tak mi wychodzi.  8)

admin

Harper jeszcze nerki dodaje jako narząd zdolny do aktywacji glicerolu.
W słoninie aktywność enzymu zaś jest zbyt mała, aby wpływała na...  8)
Też za Harperem. Stron nie podaję, bo...

MariuszM

Może trzeba zbadać mu i Innuitom poziom  kwasu mlekowego, mleczanu...?  :)

admin

Kwas mlekowy jako "ostry" kwas jest zawsze szybko neutralizowany w formę mleczanu, alaniny lub glukozy.

MariuszM

W adipocytach, zgadza sie :)
Stad grubi optymalni i ketogenicy z TG >100mg/dl przy Ww 0-30g? :)

admin

Jak się suto % zakropi, to nie ma takiej siły, co przed przytyciem na ketodiecie uchroni... ;)

admin

Kobiety w tym ketogeniczne powinny unikać codziennej dozwolonej dawki alkoholu, bo nie dość, że w biodra idzie, to jeszcze szarga humor... ;)
Wszelkie naturalne formy podnoszenia u nich poziomu oksytocyny zawsze łagodzą charakter, szczególnie PMS.  8)

Gavroche

Jedyny znany przypadek kaczki, która nauczyła się powtarzać ludzką mowę:
https://dzienniknaukowy.pl/aktualnosci/kaczka-z-australii-nauczyla-sie-przeklinac

Octaver

Cytat: admin w 2021-09-10, 11:39:11
Kobiety w tym ketogeniczne powinny unikać codziennej dozwolonej dawki alkoholu, bo nie dość, że w biodra idzie, to jeszcze szarga humor... ;)
Wszelkie naturalne formy podnoszenia u nich poziomu oksytocyny zawsze łagodzą charakter, szczególnie PMS.  8)
PMS można łagodzić poprzez podnoszenie poziomu oksytocyny?

admin

Ale nie tą ze sztucznej suplementacji tylko z podwzgórza. ;)

Gavroche

CytatEwolucja jest jak majsterkowanie. Zmiana przeznaczenia istniejącej struktury jest łatwiejsza i bardziej prawdopodobna, niż produkcja zupełnie nowej struktury ?od zera?. Kiedy zwierzęta czworonożne wyłoniły się z pierwotnych mórz, tak się złożyło, że najbardziej udana linia miała pięć palców u rąk i nóg ? mówi dr Scherz. Ta cecha pozostała niezmieniona, choć uległa wielu modyfikacjom, np. kiedy kończyny zamieniły się w płetwy.
https://www.focus.pl/artykul/amp/sekcja-wieloryba-pokazala-ze-pod-jego-pletwa-kryje-sie-ludzka-dlon-naukowiec-publikuje-zdjecia-na-twitterze