Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

"Cholesterol naukowe kłamstwo" - Uffe Ravnskov

Zaczęty przez vigo, 2010-01-10, 12:39:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

Już lepiej niech leczą naiwnych z poziomu cholesterolu, bo czy każdy musi być zdrowy? To dopiero byłaby klęska, gorsza od razem wziętych plag egipskich.

Teresa Stachurska

Klęska dla?

Pacjent idzie do lekarza, bo źle się czuje, ten zaś bez racji ordynuje mu lek na obniżenie cholesterolu, bo jakoby za wysoki. Pacjent zaraz będzie miał chorób więcej. Na badaniach służących diagnozowaniu się oszczędza, diagnozuje "spod dużego palca"...

Teresa Stachurska

http://kobieta.interia.pl/news/cholesterol-nie-szkodzi,1040441 . Cholesterol lepszy od większości naukowców. 100 lat trzeba im będzie by się wyplątać z matni w jaką się wpędzili. Pacjentom zaś może i dwustu.



renia

Cytat: renia w 2011-03-06, 14:01:13
Geneza "szkodliwości" tłuszczy zwierzęcych...

http://nowadebata.pl/2011/03/06/nauka-w-komisjach-czyli-polityczne-korzenie-hipotezy-tluszczowo-cholesterolowej/

Ja się sama sobie teraz dziwię, że ja przez tyle lat wierzyłam w to, że tłuszcze zwierzęce szkodzą, skoro od wieków ludzie je jedli i tak nie chorowali jak to się dzieje obecnie...Jak łatwo jest wymyślić teorię do każdej bzdury i ją "sprzedać"...

Teresa Stachurska


renia

Nie przesadzaj :lol:  Ale na mnie też ten artykuł zrobił duże wrażenie...

Chyba jeszcze raz przytoczę cytat, który podałam w sentencjach, bo tutaj wyraźnie się sprawdza:


"Władza wykorzystuje wiedzę jak pijak latarnię - po to, żeby się podeprzeć, nie zaś po to, aby się oświecić."

                                                                                                        Stanisław Ossowski

renia

 
Te zdania z artykułu są bardzo wymowne:"Jest największą niedorzecznością jaką słyszałem sądzić, że nowe choroby mają związek ze starymi i tradycyjnie spożywanymi pokarmami”. John Yudkin odpowiedzialnością za wywoływanie chorób serca obarczał wyłącznie cukier, tłumacząc senatorom, że ani tłuszcz, ani cholesterol nie odgrywają żadnej roli w rozwoju choroby wieńcowej..."

Teresa Stachurska

I :

"...Jednak nie te wszystkie urzędy, zaszczyty i ordery senatora McGoverna zapamiętają przyszłe pokolenia, ale fatalną rolę, jaką odegrał w skierowaniu polityki żywieniowej USA, a poniekąd i świata, na całkowicie fałszywe tory."

renia

Jak kilka osób może mieć wpływ na los świata... :?

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2011-03-06, 21:22:37
Jak kilka osób może mieć wpływ na los świata... :?


Jo. Zgroza  :(   Jak trafiłaś na ten materiał z nowadebata.pl ?


Teresa Stachurska



Teresa Stachurska


renia

Co ich nie zabije to ich wzmocni... :lol: :lol: Podobnie jak z tym, że trzeba chorować, żeby być zdrowym... :lol:

WojciechS



renia

http://nowadebata.pl/2011/03/09/taubes-u-oza-cd-o-teorii-i-praktyce/

"...Z podobnymi problemami wizerunkowymi co „dieta Atkinsa” w USA boryka się w Polsce „dieta Kwaśniewskiego”, która stała się w ustach jej wrogów synonimem niebezpiecznej dla zdrowia aberracji dietetycznej. W rzeczywistości, jak pokazuje Taubes i wielu innych badaczy, także i ona opiera się w swoich głównych założeniach na solidnych fundamentach naukowych, wypracowanych przez ponad 150 lat funkcjonowania w środowisku medyczno-żywieniowym „hipotezy węglowodanowej”.