Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

gdzie dostać najlepsze jajka?

Zaczęty przez hutshi, 2010-01-31, 15:25:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Jak przeczytam tomiszcze od Trziszki to tez sie bede wymadrzal  :lol: 8)
Work Buy Consume Die

Blackend

Ale to będzie naukowo, a ja wolę chłopskie jaja organoleptycznie sam sprawdzać. ;)  :lol:

administ

Dlaczego jednak bezpieczniej z wybiegu w markecie, jeśli się nie ma pewnego źródła jaj?  :roll:
Bo prawdopodobieństwo, że kura w wolnym chowie naje się na przykład dioksyn jest zerowe, a w paszy hodowlanej jednak raz na jakiś czas się coś może, ale nie musi, przytrafić.
Opiera się to wyłącznie na zaufaniu do producenta i pasz, i jajek.  8)

Blackend

Nie wierzę, w wolny chów marketowy ani w wolny wybieg - nikomu nie wierzę, dopóki sam nie pomacam.  :? ;)  8)

administ

:lol:
I to jest bardzo mądre postępowanie.  8)
Pod halą u baby są jaja ze zmytymi pieczątkami fermowymi przeważnie, albo niestemplowana lewizna...  :wink:

Gavroche

A ja czuję różnice w smaku jaja wiejskiego i marketowego :D
Może to kwestia świeżości, może pasz, a może sobie wkręcam, ale jak wiem, że wiejskie, to mi lepiej smakują :lol:

Blackend

Dokładnie, ale wiem też, że dogadują się wcześniej aby ich nie stemplować.
A jaja ekologiczne tzw. zerówki są tej samej wielkości, równióśkie jak trójki, dwójki itd.  8)

administ

Cytat: Gavroche w 2014-04-11, 16:11:34

Bo wiesz które jest które.  8)
Tak to każdy potrafi rozpoznać "różnice w smaku"!  :wink:

kasara1991

Ja kupuje ekologiczne od farmera niedAleko mnie, sa karmione ekologicznie oraz trawa. Moj wujek rowniez kupuje ekologiczne, ale te s mniejsze i zoltko jest bardziej blade. Ciocia mowi, ze moje kury sa karmione kukurydza w takim razie i stad intensywna zolc.

administ

Gdzieś czytałem, że intensywna żółć żółtka jest niezdrowa i lepsze są jajka blade, ekologiczne...

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-04-11, 16:11:34
Może to kwestia świeżości, może pasz, a może sobie wkręcam, ale jak wiem, że wiejskie, to mi lepiej smakują :lol:
Hejka! Ja mam tak samo! Wiec czym bracie dobrze i idz ta droga! Hej!
Work Buy Consume Die

administ

No, no, te z chowu klatkowego smaczniejsze, nie?  :roll: :wink:

renia

Mi lepiej smakują te wiejskie od tych klatkowych. Pamiętam ich smak z dzieciństwa i tak mi zostało... 8)
W ogóle jak są ugotowane tak na półrzadko i ze szczypiorkiem to widać i czuć różnicę... :D Nawet jak ktoś jest z miasta... :lol:

administ

A skąd wiesz które są które?  :roll: :mrgreen:

renia

Poznaję je po kolorze żółtka (nienaturalny kolor pomarańczy i wszystkie w identycznym odcieniu), każde jajko jest jednakowej wielkości, koloru skorupki, białko na ogół jest wodnisto-rzadkie (niezbyt świeże), żółtka są stosunkowo małe ...jeszcze częściej zdarzają się różne czerwone plamy w nich... :? Smak nie jest taki dobry jak jajek wiejskich (od kur z wolnego wybiegu), nawet z jaśniejszymi żółtkami...

administ

:D
Jasne, jasne, najlepiej smakują te lewe bez pieczątki, albo ze zmytą pieczątką...  :wink: :mrgreen:

renia

renia

Kilka razy kupiliśmy takie mieszane wiejskie z fermowymi. Jasne skorupki miały te wiejskie, a ciemne te fermowe (wszystkie identyczne)... :?

administ

Cytat: renia w 2014-04-20, 19:20:13
Kto się zna, ten pozna... :P

Po smaku, po smaku...   :mrgreen:
Wiejskie z wolnego wybiegu mają posmak dżdżownic i takich tam stawonogów, a nawet mięczaków naturalnie...  8)

renia

Z chowu klatkowego są dla mięczaków...