Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Ilość białka w Żywieniu Optymalnym

Zaczęty przez renia, 2010-03-29, 13:24:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

"Ślepy w karty nie gra"...  :wink: :mrgreen:
A genów siem nie wybiera...  :(

friga

A NA JAKIEJ podstwaie mowisz ze nie moge?
slepy wiadomo jest slepy a u mnie co warunkuje?grupa krwi A?

friga

Teresa Stachurska

Teresa Stachurska

Jeśli ma Pani kłopoty zdrowotne, to należy zrezygnować z konsumpcji tzw produktów niejadalnych, oraz pilnować proporcji. Prosiłam, żeby policzyła Pani białka, tłuszcze i węglowodany w swoich posiłkach, bo to istotne, ale się nie doczekałam. Czy umie Pani takie obliczenia zrobić? Nie ma jak Pani pomóc, bo wspołpracy nie ma :) 

friga

wyslalam do Pani wiadomosc na privie

Radzio

Brawo "friga". :)
Na Twoje początkowe pytania w postach otrzymasz od Teresy odpowiedzi.
Na pozostałe, .... pozostałymi się nie rozpraszaj. ;) :)

Opal

Edyta, skoro znowu odnotowaliśmy Twój powrót na forum, to postaraj się, żeby nie był taki beznadziejny. Zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy kropką. Przynajmniej postaraj się tyle dla nas zrobić, reszta jest denna jak w poprzednich wcieleniach. Szczerze życzę Ci zdrowia.

friga

Teresa Stachurska

Friga, czy przeczytała Pani wątek Zoni?

Opal

Cytat: friga w 2011-02-22, 22:12:42
Opal to bylo do mnie?

A czujesz (myślisz, odczuwasz), że to do Ciebie? Skąd te podejrzenia, masz coś na sumieniu?

friga

Tereniu czytam. wiem ze robilam blad ze przyjmowalam ze jedno zoltko ma tyle co pisze w wykazach a to trzeba wazyc!bede od jutra!
maslo faktycznie nie wiem skad mam taki przelicznik. troche to dla mnie wszytsko skomplikowane tyle inf naraz.
poczytam i napisze na jutro jadlospi!
tylko jakbys MI W TAKIM RAZIE POMOGLA W OBLICZENIU BIALKA / TLUSZCZU I WEGLA NA poczatek?
waga 62 kg wzrost 170 tryb raczej umyslowy?
ja mam 40/100/60
ale czytam ze potem po przebudowie (ja stosuje od 15 grudnia)ma sie zwiekszyc tluszczu?
no i ciagle mam ketony na +++

friga

Opal nie trudno zobaczy ze to bylo do mnie chodz nie wie dlaczego?mysle ze jakas pomylka!

Teresa Stachurska

Friga,

na im dłużej odłoży Pani uczenie się DO, także ważenia i liczenia, na tym dłużej nie będzie Pani umiała. Wszystko jedno co żeby się nauczyć to trzeba to dokładnie praktykować, cudze ręce mogą sprawdzić, podpowiedzieć, ale swego mozgu w obcej głowie się trzymać nie da.

friga

Dietetyczka powiedzial mi jak mialam 50 bialka i 150-180 tluszczu ze za duzo tluszczu!dlatego pytam, wiem ze bialko ma byc 0,8x waga ciala a wiec 50 !ale ja te plamy mam wiec kazala mi obnizyc bialko do 40!wegla mam jesc kolo 50!a tu czytma u Zoni ze po przebudowie trzeba wlasnie zwiekszyc tluszcz?bo optymalni na sniadanie zjadaja 100g. wiec sama nie wiem komu wierzyc?stad prosba?

Teresa Stachurska

Proszę ważyć, liczyć i pisać, może się powiedzie jak Zoni.

adampio

Cytatwiem ze bialko ma byc 0,8x waga ciala a wiec 50

Nie jest to do konca prawda. To 0,8 x waga jest tylko i wylacznie teoretycznym przelicznikiem/wylicznikiem potrzebnej ilosci bialka. Wszystko zalezy od jakosci, przede wszystkim jakosci a nastepnie faktycznym zapotrzebowaniu, ktore jest podyktowane wieloma czynnikami. Dlatego nie trzymaj sie sztywno 50 gr zjadanego bialka bo moze sie okazac, ze jesz kiepskie bialko i dlatego powinnas jesc go wiecej albo odwrotnie.

Im wiecej dobrego bialka czyli jajka i podroby tym mniejsze zapotrzebowanie. Bialko odbudowuje i regeneruje wiec w stanach zapalnych jest go potrzeba troche wiecej ale nie wiecej jak 100 gr dziennie albo 1 do 1,3 x waga.

Bialko tez dziala w druga strone czyli powoduje szybsze sie starzenie komorek :lol:

Jak nie pala go to kijem, co? :lol:

friga

Jako ze dopiero sie ucze itp. rady cenne:)
na poczatku stosuje glownie jajka i mieso wiec chyba bialko z najwyzszej polki.

Ale mam jeszcze pytanie z innej beczki, bo jak narazie siedze czytam i ogladam wszytsko na you tubie no i wczoraj te wypowiedzi Zoli przerobilam :)
Wiec pytanie, jak stosuje sie Do do zgodnosci krwi?
Bo ogladalam wczoraj wypowiedz dr. Kwasniewskiego gdzie mowi ze to "bzdura", a widze ze co niektorzy z was jednak sie stosuja!
Wiec jak to jest?

adampio

Mam takie samo zdanie na ten temat jak pan dr. Jan Kwasniewski.
Jest tu wsrod nas kilka osob stosujacych nawet trzy diety jednoczesnie. Rezultaty nie sa najlepsze, z tego co widze i czytam.

Osobiscie uwazam, ze powinno sie stosowac jedna diete, czy tez model zywienia.

friga

Czyli nie ma zadnej predyspozycji do trawienia i przyswajania bialek wzgledem grupy krwi?to sie ciesze bo chyba mnie wychodzi ze nie moge jesc wieprzowiny a ja jestem miesiara:)
Dziekuje Admpio wiec trzymam sie jednej diety :)