Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

czy warto glosowac na Tuska ?

Zaczęty przez kodar, 2010-05-26, 23:36:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

adamel

"Panie majster, która godzina? - A wiesz, Józek, że też bym się napił."

zeto555

Cytat: renia w 2010-06-30, 22:35:36

Te czasy też miały swój urok.. :wink:
Ludzie byli jakos bardziej zyczliwi niz teraz.
Mysle, ze nawet ci co pamietaja te czasy to pamietaja wiekszosc dobrych rzeczy. Za nic nie wrocilbym sie dobrowolnie w tamte czasy.
Jedno co bylo troche lepsze to tylko to, ze nie bylo takiej biedy jak teraz. Żywnosc byla tania( ta podstawowa) i nikt nie chodzil glodny. Reszta cala byla do dupy.
Cytat: adamel w 2010-06-30, 14:42:59
Wtrącę swoje 3 grosze do "zeto 555"; przed 1989 rokiem robiłem to samo, co teraz- prowadziłem własną działalność, w tej samej branży, więc mam skalę porównawczą. Były trudności materiałowe, ale dało się prosperować i zarabiać godziwe pieniądze, przy opłacaniu stałej taksy - karty podatkowej. Dzisiaj cała branża przechodzi kryzys ze względu na zubożenie społeczeństwa i z rozrzewnieniem wspomina czasy PRL. A "wolność"? Co przeciętnemu Kowalskiemu z tej wolności, skoro nie stać go na urlop? Jak słyszę pochwały tej naszej rzeczywistości, to mam delikatnie mówiąc ambiwalentne odczucia.
Co z tego, ze miales kilka tysiecy w kieszeni jak nie mogles nic za to kupic.
Pamietam scene ze sklepu jak wszystko bylo na kartki - pani tlumaczyla malemu dziecku dlaczego nie moze mu kupic czekoladki.
Wszystko na kartki - pamietam, ze nawet losowalismy w szkole talony na buty. Pomysl spokojnie nie tylko o tym jak Tobie bylo dobrze, ale tez o calej reszcie i powiedz jeszcze raz , ze teraz jest gorzej.

adamel

Chyba trochę przesadzasz, bo bywałem w wielu "domach" i pierwsze pytanie brzmiało - "czy napiję się kawy?", mimo, że ta była ogólnie niedostępna. Można było kupić prawie wszystko, tylko trzeba było wiedzieć gdzie. Prawdą jest, że drożej, ale nie stanowiło to problemu, bo i tak ludzi było na to stać.

slawek

No bo wtedy to panował WOLNY RYNEK ;) z którym ówczesna władza nie mogła sobie poradzić tak dobrze jak dzisiejsza ;) kiedyś walczono z nim pod hasłem "SPEKULACJI" a dzisiaj "KONCESJI" dzisaj mają łatwiej :( internet komputery :(

Sandman80

a ile wtedy kosztowało kupno mieszkania (30 letni kredyt?) budowa domu opłaty , prąd gaz itd a nie kawa i papierosy  8)

Teresa Stachurska

Mieszkanie 70 m, kosztowało wtedy 5000 USD, bez kolejki i bez norm powierzchni na osobę w rodzinie któa miała w tym mieszkaniu zamieszkać.

renia

To był majątek... :shock: Pamiętam jak się cieszyłam, jak od szwagra z USA dostaliśmy 200$ To był szmal.. 8)

Blackend

A jak fajnie było z samochodami (kupionymi na talon po znajomości w fabryce) jak ktos miał oczywiscie - jeździł, jeździł, a ono wciąż nabierało wartości  :shock: . A teraz? Człowiek ledwo co kupił i juz stracił :( Ech kiedys to było zycie jak sie było po odpowiedniej stronie :(

renia

Siedem cudów polskiego socjalizmu -

1 -Każdy miał pracę
2 -Mimo że każdy miał pracę, nikt nic nie robił.
3 -Mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w ponad 100%
4 -Mimo że plan wykonywano w ponad 100%, nigdzie niczego nie było.
5 -Mimo ze nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał.
6 -Mimo że każdy wszystko miał,wszyscy kradli.
7 -Mimo że wszyscy kradli,nigdy nigdzie niczego nie brakowało.

Siedem cudów polskiego kapitalizmu.

1 -Nikt nie ma pracy.
2 -Mimo że nikt nie ma pracy,wszyscy pracują.
3 -Mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany w 100%
4,-Mimo że plan nie jest wykonywany w 100% wszędzie wszystko jest.
5 -Mimo że wszędzie wszystko jest, nie każdy wszystko ma.
6 -Mimo że nie każdy wszystko ma, kradną ci, którzy wszystko mają.
7 -Mimo że kradną ci, którzy wszystko mają, nigdy nikogo z nich nie złapano

Gwidon

... :lol: :lol: :lol:.nie wszystkie punkty sie  chyba zgadzaja np. 6 i 7 z pierwszych ale dobre...

renia

No tak - nie wszyscy kradli. Niektórzy tylko przywłaszczali sobie wspólną własność.. :roll: :wink: ..niektórzy nie mieli co kraść, a niektórzy nie chcieli...

Ale prawdą jest to, że sporo osób przywłaszczanie  państwowych rzeczy traktowało jako "zaradność", a nie kradzież.. :?

adamel

Reniu, a jak nazwiesz teraźniejsze przejmowanie wszelakich synekur? Mam nadzieję, że pamiętasz słynną wypowiedź - "po prostu Stasiu ( Dobrzański ) chciał się spróbować w biznesie". Bez włożenia grosza? Ty porównujesz kradzież "paru cegieł" z przejęciem majątku narodowego?- chyba teraz mamy zupełnie inną skalę. W PRL kapitalistą był ktoś, kto coś produkował, lub świadczył odpłatne "usługi dla ludności", nota bene dla obopólnej korzyści, ponieważ wszyscy wiemy, jakie były braki. Dzisiaj ten sam człowiek ( a między innymi, ja ) zasługuje na miano imbecyla, bo interesy teraz robi się w oparciu o politykę. Kiedyś pokutował tai dowcip; w szpitalu urodziło się dziecko bez rąk i nóg; ordynator pyta - czy ma plecy? - Tak - to da sobie radę w życiu. :shock: Myślę, że bardziej odzwierciedla naszą rzeczywistość.

renia

Cytat: adamel w 2010-07-01, 22:45:11
Reniu, a jak nazwiesz teraźniejsze przejmowanie wszelakich synekur?

Wcale nie nazwę, bo nie lubię używać brzydkich wyrazów.. 8)

adamel

Gazda412

Rok 1980 -89  w kieszeni pieniądze, pólki puste. Rok 2005, w tym czasie miwłem kilka sklepów. Przychodzi matka z dzieckiem na zakupy. kiuedfy wychodzą - płaczą
obydwoje. Dziecko płacze , bo mqama nie kupiła mu cukierków lub czkoladki, a mama z żalu, bo nie stać jej nawet na 10dkg. cukierków. Serce pęka. Pozdrawiwam
wszystkich - sytych i głodnych.

renia

tadzio

aby głosować na PO trzeba miec nieodpowiednią czynność umysłu

zeto555

Jesli ktos teskni za PRL-em to zapraszam do Korei Polnocnej, Wietnamu lub moze byc jeszcze Kuba.
Tak mogla wygladac teraz Polska - wqiec prosze sobie dokladnie przypomniec tamte czasy. Jesli ktos mial mozliwosci to mogl   " dorobic" to pensji, ale byla jeszcze cala rzesza ludzi, ktorzy niczego nie mieli.

WojciechS

Polska, to Polska i porównywanie Ojczyzny Miłej do bananowych reżimów jest mało stosowne.

Blackend

Cytat: tadzio w 2010-07-02, 00:40:19
aby głosować na PO trzeba miec nieodpowiednią czynność umysłu

A jakie jest kryterium prawidłowej czynnosci umysłu?

P.S.
Nadinterpretacja "prawidłowej czynnosci umysłu" jak i "30g" jak i wielu innych "reguł" prowadzi niektórych "opty"malnych na złą stronę mocy ;)