Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 20:56:09
...
Czy ja się tam dodzwonię w sobotę?

Nie wiem, ale spróbować nie zawadzi.

Wyniki reniu, dopiero po niedzieli, a tu czas ucieka :x ............

A ja proponuję prócz BTW takie coś:
:D- to na sobotę, a  :lol:- to na niedzielę. Powinno pomóc ;) :)

Zonia

Cytat

To nie są żarty i tutaj nadwaga nie jest (przynajmniej nie powinna być ) najistotniejsza. Jeśli będziesz miała uregulowany poziom hormonów tarczycy to i z nadwagą sobie łatwiej poradzisz.

Mądre słowa reniu. Dolegliwości ze strony tarczycy wprawdzie już nie odczuwam, ale kto wie, co ona tam w środku, z moim organizmem wyprawia.

CytatOczywiście do czasu konsultacji lekarskiej musisz jakieś BTW stosować. Ja uważam, że dobrze by było B=60g   T=150g   i W=50g.

I tak mi mniej więcej wychodzi, ale bywa, że są to zupelnie odmienne wskaźniki:). Ciężko mi dopasować odpowiednie ilości z należytymi wartościami.

Radzio...spróbuję na pewno. I zdam relację.

renia

To są bardzo istotne sprawy..pozytywne nastawienie to już połowa sukcesu.. :
Cytat: Radzio w 2010-09-10, 21:08:37
...
Czy ja się tam dodzwonię w sobotę?

Nie wiem, ale spróbować nie zawadzi.

Wyniki reniu, dopiero po niedzieli, a tu czas ucieka :x ............

Zonia

Cytat

Możesz to rozwinąć?

Zonia

reniu, jest pięknie, naprawdę jest pięknie :D

Z optymizmem się urodziłam reniu i najpewniej z nim umrę. Wiem jednak, że na DO, nie tak szybko :)

Radzio

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 21:13:02

Możesz to rozwinąć?

Sama rozwinęłaś..............
Cytat: Zonia w 2010-09-10, 21:17:09
................. jest pięknie, naprawdę jest pięknie :D

Z optymizmem się urodziłam reniu i najpewniej z nim umrę. Wiem jednak, że na DO, nie tak szybko :)
:roll:

BACA

Moim zdaniem na wiele tematów musi się wypowiedzieć lekarz. Cukrzyca i waga jak i niedoczynność to pikuś /pan pikuś/. Jeżeli był nowotwór zdiagnozowany to praktycznie już całe życie będzie trzeba robić kontrole w tym kierunku. I życzę Ci wiele mądrości w planowaniu żywienia, bo przekonasz się że to jest właśnie TO.

Zonia

Zonia

BACA, od dziesięciu lat nie ma wznowy nowotworowej. Moje doktory powiadają, żem wyleczona z tego paskudztwa :).
Teraz muszę pokonać te "Pikusie" i już niczego do szczęścia nie trzeba mi będzie :).
Ale co racja, to racja. Doktory i w tym względzie muszą mieć swoje 5 minut. Dziękuję dobry Człowieku za życzenia.
Mam nadzieję, że jeśli nie mądrość absolutną w DO, to przynajmniej pełną świadomość osiągnę.

Zonia

sewero

Zonia w kazdej z arkadii w ktorej bylam powtarzali ze cukrzykom nie wolno pic piwa bo maltoza to najgorszy weglowodan.
Pozatym mowili zawsze ze cukrzycy nie moga zjadac tylko 3 posilkow. Powinni rozlozyc sobie jedzenie na 5 posilkow dziennie.

renia

A no właśnie. Jeszcze przypomniało mi się, że tłuszczu przy cukrzycy najlepiej 200g, bo stabilizuje cukier..

Zonia

Cytat: sewero w 2010-09-10, 21:42:37
Zonia w kazdej z arkadii w ktorej bylam powtarzali ze cukrzykom nie wolno pic piwa bo maltoza to najgorszy weglowodan.

Słowo daję, od dzisiaj ani grama Karmi  :?

Cytat: sewero w 2010-09-10, 21:42:37Pozatym mowili zawsze ze cukrzycy nie moga zjadac tylko 3 posilkow. Powinni rozlozyc sobie jedzenie na 5 posilkow dziennie.

No i z tym jest problem. Śniadań nie jadam z dwóch powodów. Raz, że wstaję ok 10-11 (zasypiam ok. 3-4 tej nad ranem),
a że pracuję u siebie więc mogę sobie na to pozwolić.
Dwa, do jakiejś 14-tej, oprócz ukochanej kawci, nic innego nie chce mi przejść przez gardło :)
Jeść zaczynam właśnie ok. 14-tej, a to powoduje, że ostatni posiłek spożywam w nocy.
Dlatego jest to najczęściej brzoskwinia(połowa) lub Karmi (pół szklaneczki).
Wiem, że to nieprawidłowe, oj wiem! Ale na razie nie mam możliwości tego zmienić :(

reniu, aż 200 g? Jak ja to mam znaleźć tak, by przy tym nie było za dużo białka? O rany  :shock:

renia

Wiem, że tak zalecano cukrzykom, ale Tobie nic nie "nakazuję" bo to powinien ustalić lekarz..Piszę tak orientacyjnie..

Radzio

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 21:30:01
Cytat: Zonia w 2010-09-10, 21:22:09
aaaaaa, rozumiem  :D
Ale trzeba było do mnie z...łopatą :oops:

To było do Radzio

Lepiej późno niż .......łopatą ;) :) (to szeeroko pojęta przenośnia) :D

Zonia

Cytat: renia w 2010-09-10, 22:10:07
Wiem, że tak zalecano cukrzykom, ale Tobie nic nie "nakazuję" bo to powinien ustalić lekarz..Piszę tak orientacyjnie..

reniu, ja wiem, że to żaden nakaz, a tylko informacja, których już tu tak wiele otrzymałam.
I wiem, że to wszystko musi zweryfikować lekarz optymalny.
Problem tylko w tym, by on tu był :)

Radzio, prawdę powiadasz :wink:

renia

Jeśli nie będzie na miejscu, to można umówić się na jakiś dzień i pojechać do innego miasta. Ale co ja piszę?  Przecież to takie oczywiste...

Zonia

Cytat: renia w 2010-09-10, 22:27:02

Jeśli nie będzie na miejscu, to można umówić się na jakiś dzień i pojechać do innego miasta. Ale co ja piszę?  Przecież to takie oczywiste...

Oczywiste, nie oczywiste...Nie jest to takie proste. Znowu będę musiała kombinować, jak tu się oderwać od roboty :shock: Cały dzień z głowy :(
Ale jak trza będzie...to choćby na koniec świata :)

smalec

A ja wciąż czekam na informację, jakie metody stosuje p. Ewa Bednarczyk-Witoszek na niedoczynność tarczycy? Jeśli odstawka zbóż i rotowanie mlecznych, jeden typ białka dziennie i zachęcanie do jedzenia prażuchy z ziemniaków, to nic nowego, bo tym leczy każdą chorobę. Liczę szczególnie na wypowiedź Zeto555.