Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Witamina A

Zaczęty przez Dasna, 2010-11-07, 16:35:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: wloczykij w 2010-11-10, 13:37:37
To jest dopiero szczyt! Dziwić się temu co jest dla nas dobre. Kto nam to zrobił...

Też się nad tym zastanawiałam.. :roll: ..czy jesteśmy odgórnie celowo źle sterowani - tak, żebyśmy chorowali, czy to po prostu wynalazki i nowości wypaczyły nam gusta smakowe.. :roll:

Dasna

Cytat: Gwidon w 2010-11-10, 14:16:55
... ja jak zjem za duzo tluszczu na kolacje,to nie spie prawie cala noc,dlatego kolacje jem okolo 19 i nie za tlusto,a przed  spaniem najlepiej zjesc 1-2 kosteczki gozkiej czekolady lub kakao na wodzie 8)...
Ja właśnie zaczynam spostrzegać różne zależności.
Dzisiaj nie mogłam usnąć , serce biło mocno , pomyślałam brak weglowodanów i za dużo tłuszczu. Ale jakiegoi? Ktos tu napisał , że smalec to paliwo, do smażenia a masło to pełnowartościowe odzywienie. Ja widzę , że między tłuszczami też muszę zachować jakąś równowagę. Tak mi organizm podpowiada. Tego masła to zasunełam przez 3 dni 200 gr. To chyba dużo?

wloczykij

Cytat: renia w 2010-11-10, 14:21:47
Cytat: wloczykij w 2010-11-10, 13:37:37
To jest dopiero szczyt! Dziwić się temu co jest dla nas dobre. Kto nam to zrobił...

Też się nad tym zastanawiałam.. :roll: ..czy jesteśmy odgórnie celowo źle sterowani - tak, żebyśmy chorowali, czy to po prostu wynalazki i nowości wypaczyły nam gusta smakowe.. :roll:

I jedno i drugie.

zeto555

Zalezy jakie zachowujesz proporcje. Znam ludzi, ktorzy kostke masla jedza codziennie.

wloczykij

Cytat: Dasna w 2010-11-10, 14:22:31
Cytat: Gwidon w 2010-11-10, 14:16:55
... ja jak zjem za duzo tluszczu na kolacje,to nie spie prawie cala noc,dlatego kolacje jem okolo 19 i nie za tlusto,a przed  spaniem najlepiej zjesc 1-2 kosteczki gozkiej czekolady lub kakao na wodzie 8)...
Ja właśnie zaczynam spostrzegać różne zależności.
Dzisiaj nie mogłam usnąć , serce biło mocno , pomyślałam brak weglowodanów i za dużo tłuszczu. Ale jakiegoi? Ktos tu napisał , że smalec to paliwo, do smażenia a masło to pełnowartościowe odzywienie. Ja widzę , że między tłuszczami też muszę zachować jakąś równowagę. Tak mi organizm podpowiada. Tego masła to zasunełam przez 3 dni 200 gr. To chyba dużo?

No nie tak dużo znowu. To zresztą zależy od twojego indywidualnego zapotrzebowania a nie od jakichś odgórnych ustaleń.

zeto555

Na zachodzie juz sa problemy z zakupem smalcu, sloniny i ogolnie tlustych rzeczy. Jak u nas sie tak porobi, w imie walki z chorobami to zaczne hodowac swinie :)

renia

Dasna, jeśli sobie na razie sama nie radzisz z DO, to jedz najlepiej potrawy robione według  gotowych przepisów z "Książki Kucharskiej" J.K. Moja siostra tak przez kilka miesięcy jadła, bo nie potrafiła sobie sama obliczać BTW w potrawach. Jak teraz masz wagę to już nie powinnaś mieć z tym żadnych problemów. :D

Dasna

Przyjeżdzajcie  na Ukrainę. :)
Dziś na targu były tłuste przerośnięte boczki , połcie słoniny, kapiące tłuszczem salcesony,osełki masła, sery z tłustym maślanym nalotem, podgardlane , łopatki, obłożone tłuszczem kury , gęsi. A wśród kupujących przeważnie starsi ludzie , widać że ze wsi. I jak się znają co kupują. Byłam świadkiem rozmowy." Pani kochana kupi pani ten mak , co pani? On taki czarny. Jaki czarny? Pani , dobry mak jest szary. Ten to czeski."
Fakt , że chleba zasuwają od groma i te ich blincziki, wareniki itd. Ale , wierzcie mi wyroby te prawdziwe maja wspaniałe. :)

renia

Cytat: Dasna w 2010-11-10, 14:39:14
.. te ich blincziki, wareniki itd.

Co to takiego.. :roll:

Dasna

Po polsku - naleśniki, placuszki, racuszki, pierożki.

Dasna

Cytat: renia w 2010-11-10, 14:34:14
Dasna, jeśli sobie na razie sama nie radzisz z DO, to jedz najlepiej potrawy robione według  gotowych przepisów z "Książki Kucharskiej" J.K. Moja siostra tak przez kilka miesięcy jadła, bo nie potrafiła sobie sama obliczać BTW w potrawach. Jak teraz masz wagę to już nie powinnaś mieć z tym żadnych problemów. :D

W Polsce już zamówiłam chlebki optymalne od P.Janickich. Potem zrobię w Polsce placuszki, jakieś najprostsze dania. Tutaj musze na razie bazować do końca tygodnia na w sumie zimnym jedzeniu. :? Hm , ale i tak się rozwijam he,he.  :mrgreen:

renia

A nie masz warunków do zrobienia sobie jajecznicy? Albo chociaż jajek gotowanych z majonezem?

kriskor

Palnik turystyczny patelnia i wszystko co potrzeba :-)

Dasna

Dam radę.
Miałam na myśli jakieś przepisy z Ksiązki Kucharskiej. Tęsknię za karkówką, łopatką, buraczkami.
A jajka mogę wsuwać  :D

kriskor

Można też zaopatrzyć się w prodiż. Można w nim wiele smacznych potraw upiec. mięsko, pasztety, zapiekanki jajeczne i takie tam :-)

Dasna

Aha, rzeczywiście :).

Jutro znowu wybieram się na ten bazar , ale z Wirą , która mi podpowie co jest oryginalne a co "udoskonalone".  :(
I na bazarze są podrabiane babuszki. Wszędzie liczy się kasa.