Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

'Skwarki'

Zaczęty przez krista, 2010-12-01, 11:42:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

krista

Czy ktoś może wie ile białka i tłuszczu maja skwarki?
Z ostatniego wysmażenia słoniny mam sporo skwarków i pomyślałam sobie, że mogę je wykorzystać dodając np. do zupy.
Już raz zrobiłam taki bulion i jest pyszny, tylko nigdzie nie mogę znależdż jaka maja wartość a przecież muszę je wliczyć w posiłek  :)
Dodam, że są jasne, czyli maja w sobie tłuszczu.

adampio

Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.

krista

Dziękuję adampio. :)

krista

adampio, coś mi tu nie pasuje, poniewaz słonina w tabeli ma w 100 gr.białka- 2,4 ,   99 - tł.
więc skad aż taka różnica w skwarkach?

28 gr. białka, czy to w 100 gr?

Teresa Stachurska

Krista, proponuję zważyć słoninę przed smażeniem, policzyć ile w niej białka i ile tłuszczu. Białko (proponuję tak przyjąć) zostanie w skwarkach, więc można będzie policzyć ile białka jest w 100 g smażonych skwarek ze słoniny. Oddzielnie proponuję zważyć zlany ze skwarek smalec i będzie można obliczyć ile tłuszczu zostało w skwarkach.

krista

ok.
Rereso ,
zrobię tak następnym razem.a póki co mam te skwarki, które chcę zużyć. Następne wysmażanie będzie gdzies za 2 tygodnie. :)
będę tak obliczać jak adampio mi napisał. :P a potem to juz sie dowiemy ile domowe zawierają.

Teresa Stachurska

Krista,

jak szanowne zdrowie?

adampio

Cytat: adampio w 2010-12-01, 11:52:49
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.

No widzisz jak przekrecilem jest odwrotnie: B- 58 a T-28
Za pomylke przepraszam.

Ale widzialem juz takie skwarki gdzie B bylo 70 gr w 100 gr

adampio

Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? :lol:

adampio

Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? :lol:

Cytatjeszcze wiecej smalcu niz tluszczu

mialo byc "wiecej tluszczu niz bialka".

Zonia

Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? :lol:

Uznaliśmy to za ciekawostkę  :P
W przyrodzie wszystko zdarzyć się może :lol:

slawek

A taka sacharyna na ten przykład ma 300% cukru w cukrze ;)

krista

Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? :lol:

:D :D :D ja zaregowałam, że coś nie grało.. :D :D :D

krista

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-12-01, 13:59:57
Krista,

jak szanowne zdrowie?

Tereso przepraszam, ze się zwróciłam do Ciebie 'Rereso', cóz za byk..  :oops:, ta pomyłka nastąpiła raczej z pośpiechu, bo kochane zróweczko dzis jest juz lepsze. :D :D :D

Halina Ch.

Cytat: adampio w 2010-12-01, 11:52:49
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.

28 g B w 100 gramach? :shock:

krista

Cytat: adampio w 2010-12-01, 15:25:44
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? :lol:

he he, adampio, czym się różni tłuszcz od smalcu?  :D :D :D :D :D, dyć obydwa sa tłucszczem , czyz nie? :lol:

Teresa Stachurska

Krista, nic się nie stało, domyśliłam się że do mnie :)  Dobra wiadomość, że samopoczucie lepsze.

Ilość białka w skwarkach zależeć będzie od stopnia wysmażenia skwarek. Lepiej policzyć własny wyrób i nie błądzić. Jak robię skwarki z 200 g podgrdal to wiem, że B będzie w nich ca 14 g.

Dasna

Dzień dobry wszystkim  :D

Skwarki , skwarki wytapiałam wczoraj słoninę i po prostu stałam nad tą patelnia i ślina no może za dużo powiedziane , że "toczyła mi się z pyska"  :lol: :lol:, ale coś koło tego. Mój mąż szaleje i przynosi do domu przeróżne rzeczy do wytopienia. A to słoninę , a to sadło, a to łój, a to znowu po powrocie z Ukrainy zastałam wielką puszkę konserwowej słoniny. Najpierw go zbeształam, że pewnie jakieś konserwanty , ale nie sól i słonina. W smaku jak masło. wczoraj tez wytapiałam z niej smalec , zapach był jakiś nie miły. Na koniec jak zastygło okazało się , że w smaku super.
Mam wiele radości po powrocie do domu , bo przeprowadzam rozmowy jak to kiedyś się ludzie żywili.Czy dużo używali soli, cukru. Pamiętam , że mój dziadek jadł i słoninę, tłusty boczek ,ale niestety b.dużo solił. Zmarł po wylewie w wieku 76 lat.O wiele za krótko żył.
Wreszcie tez dorwałam się do robienia nóżek.  :D mniam. Nóżki , golonki i absolutnie po raz pierwszy bez soli. W naturalnej galarecie.Oj jak dobrze być w domu. Tylko syn ciągle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywią. :D :D :lol:

slawek

Cytat: Dasna w 2010-12-02, 09:01:55
Tylko syn ci±gle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywi±. :D :D :lol:
Tylko że "normalni" ludzie żyją te swoje 67-75 lat max !! ;) jak chcesz to równaj do "normalnych"

Dasna

Prawda, zaprogramowani jesteśmy na życie powyżej 100 lat. Jemu w wieku 14 lat trudno to pojąć, bo dla niego cytuję"właśnie przeszła starsza kobieta koło 30-tki :D", ale powolutku i on doceni wartość dobrego jakościowo jedzenia.  :) Ja mu przemycam pewne składniki , co tu dużo mówić oszukuję go ,jednocześnie uświadamiając  :)