Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Cynaderki wieprzowe duszone

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2012-03-30, 21:58:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: admin w 2012-03-31, 16:44:14
Cytat: renia w 2012-03-31, 15:34:50
A dlaczego piszemy to w wątku o cynaderkach? Może dlatego, że te informacje należy przefiltrować... :lol: :wink:

A dlaczego w tym wątku zaproponowałaś Teresie założenie biznesowe żerujące na sprawiedliwości społecznej i wolności dostępu do informacji na "stachurska.eu"?  :shock:

Żeby podrzucić pomysł do przefiltrowania... 8) :lol: a sprawiedliwości nigdy nie było, nie ma i chyba nie będzie... :(

administ

Czyli ta propaganda Teresy to "walka z wietrakami" jest?  :shock:

renia

Tego to ja nie wiem... :( trzeba by było chyba do wróżki iść... :roll: 8)

administ

Ale przecież wszyscy są piękni, mądrzy i bogaci, to jaka to niesprawiedliwość jest?  :?

renia

Chyba siedzisz przed lustrem i innych nie widzisz... 8) :lol: :lol: :wink:

administ

Prima aprilis jest jutro! A nie na dzień dzisiejszy!  :wink:  :lol:

jpionka

Witam Szanowne  Grono Optymalnych...

ponieważ  nie  ma  odpowiedniego  miejsca  na  przywitanie ,
czynię  to w tym temacie i  przy okazji wklejam alternatywny  przepis na cynaderki
zapożyczony z innego forum.
Robiłem  wg. tego  przepisu  dwukrotnie i  uważam  ,że  warto go wypróbować.

A oto i przepis...
Cynaderki

Produkty na 1 osobę:

- Po 1,5 nerki wieprzowej
- ocet winny, sok z cytryny
- 0,5 płaskiej łyżeczki mąki krupczatki
- masło sklarowane lub smalec
- 2 łyżki gęstej, 30% śmietany
- 0,5 średniej cebuli
- sproszkowane suszone grzyby
- 0,5 ząbka czosnku
- sól, zielenina, pieprz

Przygotowanie:

- nerki opłukać i przekroić wzdłuż
- wyciąć całe białe ze środka (ma zostać jednolite, różowe mięsko)
- wymoczyć 1/2h kilkukrotnie zmieniając wodę
- skropić dobrze octem winnym i sokiem z cytryny, pozostawić na dalsze 1/2h
- opłukać
- włożyć na 1/2 minuty do wrzątku (duża woda)
- odcedzić i osuszyć

Wykonanie:

- pokroić w skośne paski
- oprószyć minimalnie krupczatką ( można  ją  również  pominąć w zamian  dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany )
- szybko obsmażyć partiami na sklarowanym maśle
- dodać bardzo gęstej śmietany, usmażonej wcześniej cebuli, proszku grzybowego i dusić nie dłużej niż 10min. Na końcu wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku. Ja praktycznie po obsmażeniu wszystko mieszam, przykrywam pokrywką i samo dochodzi te 10 min. w rondlu po wyłączeniu już grzania.
- przed podaniem solimy i posypujemy zieleniną (koperkiem lub natką) oraz pieprzem

Uwaga: należy bardzo uważać z obróbką cieplną. Wydłużenie poszczególnych faz spowoduje stwardnienie nerek i konieczność bardzo długiego duszenia. Ale to już będzie nie to samo danie. Czasy podane przeze mnie gwarantują miękkość i soczystość potrawy.

pozdrawiam i smacznego

Ps. Potrawy  nie  bilansowałem , Ktoś może to uczynić .
Przepis podałem  ze  względu  na sposób  obróbki termicznej.

renia

Witaj "jpionka". Przepis na pewno warty jest wypróbowania...muszę jakoś się przemóc do tych cynaderek. Może jeszcze zostaną one moim daniem nr 1... :roll:

MariuszM

Wiela pracy jest przy tych cynaderkach (raz pichciłem),choć gdyby ktoś mi podał na talerzu, to czemu nie. :)  :lol:

renia

Bez pracy nie ma ko...korzyści... :lol:

MariuszM

A no...,są jednak prace dające równie wymierne korzyści  :lol: :twisted:
Np wątroba w 10 min z bigosem :)

administ

A na surowo i bez płukania nie łaska?  :wink:

MariuszM

Wątroba wypłukana i wymoczona została, zgodnie z "sztuką kulinarną"(mleko lub woda).  :lol:

jerzy555

kiedyś jadłem cynadry z kaszą gryczaną i z sosem ale to było 40 lat temu...skoro coraz częściej jest poruszany temat nerek no to ja jestem zobowiązany(wobec siebie) taką potrawę przyrządzić. Jest tylko kłopot z małżonką bo ona nie znosi żadnych podrobów no i muszę to jakoś ugotować....no może się uda.....zobaczę  :? :)

Blackend

Raz w życiu wiele, wiele lat temu jadłem cynadry - w knajpie, ale to było po piwie (dużym) ;) Nawet mnie do nich nie ciągnie  :D

administ

Bo trzeba spróbować nerki cielęce!
Są superrrr!
Nerki koniecznie kupować tylko z tłuszczem okołonerkowym.  :D

Dasna

Cytat: jerzy555 w 2012-03-31, 23:34:34
Jest tylko kłopot z małżonką bo ona nie znosi żadnych podrobów no i muszę to jakoś ugotować....no może się uda.....zobaczę  :? :)
Ja już parę razy "podchodziłam" do podrobów i ....odruch wymiotny....oprócz nerek cielęcych. Rarytas. To może i dla żony coś znajdziesz. :wink:

temida135

Właśnie mam zamówione nereczki cielęce,które robię według przepisu nr 292 " Cynaderki cielęce w sosie pomidorowym" K.K 700 przepisów
Polecam to danie jest przepyszne.

renia

Nie mogę być gorsza... 8) :lol: :wink: też postaram się o takie... :D