Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Świetna jest ta Profesor Cichosz...

piosza

Cytat: MariuszM w 2012-06-12, 16:42:49
Pani prof. G. Cichosz pisze tak:
CytatProces pasteryzacji a nawet sterylizacji UHT powoduje straty 30-35% witamin, ale wyłącznie tych rozpuszczalnych w wodzie. Tak niskie straty witamin możliwe są dzięki odpowiedniej aparaturze, umożliwiającej obróbkę termiczną bez dostępu światła i tlenu dodatkowo w bardzo krótkim czasie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – znacznie cenniejsze dla naszego zdrowia – są termostabilne i zachowują wysoką aktywność niezależnie od obróbki termicznej. Niestety, wszystkie witaminy i inne związki biologicznie aktywne ulegają biodegradacji podczas długotrwałego magazynowania mleka UHT, nawet w temperaturach chłodniczych. Praktycznie po 2 miesiącach magazynowania w temp 4 C w mleku UHT nie stwierdza się obecności związków biologicznie aktywnych. Ustaliłam to w badaniach, które przeprowadziłam wspólnie z prof. Hanną Czeczot z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w 2003 roku. W większości krajów UE z tego właśnie powodu przydatność do spożycia mleka UHT jest znacznie krótsza niż w Polsce i wynosi 2 miesiące.
Wynika z tego, że po 2 miesiącach od momentu produkcji śmietanka UHT dostarczyć może co najwyżej trochę pustych kalorii...

MariuszM

Napisz maila do Pani prof. Cichosz. Możliwie,że Ci odpowie lub nakieruje he he :)

piosza

Cytat: MariuszM w 2012-06-12, 16:54:43
Napisz maila do Pani prof. Cichosz. Możliwie,że Ci odpowie lub nakieruje he he :)
Dobry pomysł. 多谢。

administ

Cytat: renia w 2012-06-12, 16:03:44
Cytat: piosza w 2012-06-12, 15:57:13
Cytat: renia w 2012-06-12, 15:54:45
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... :roll:
No własnie. I dlatego chcę się upewnić. Bo ludzie to "różne rzeczy gadają". A mi jest potrzebna wiedza a nie domysły :)

Musisz cierpliwie poczekać na opinię Admina, gdyż na razie tutaj On nie zagląda...

No dobrze, napiszę prawdę.
Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca.

PS
tylko nie rozgłaszajcie tego zbyt po necie, bo lepiej dla nas, aby uhate było "szkodliwe"!  :wink:

administ

Renia
ta buźka " :| "- to znaczy, że nie pijasz uhatego, czy, że to co napisałem jest "neutral"?  :wink:

renia

...że nie pisnę słowa w necie na temat UHT... 8) :lol:

administ

A to świetnie, niech uhate będzie "szkodliwe"!  :D

renia

Aż nie wiadomo czego się bać bardziej? Śmietany czy UHT?  :shock:  :twisted: :lol:

administ

Wychodzi na to, że najbardziej śmietany UHT...  :wink: :lol:

renia

To już jest horror z thrillerem... :shock: :twisted: Napój samobójców... 8)

piosza

Cytat: admin w 2012-06-14, 18:03:16
No dobrze, napiszę prawdę.
Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca.

PS
tylko nie rozgłaszajcie tego zbyt po necie, bo lepiej dla nas, aby uhate było "szkodliwe"!  :wink:

Jestem Panu niezwykle wdzięczny za te uwagi! Dobrze wiedzieć, że jednak nie trzeba się żegnać  ze śmietanką UHT.  :D

Dasna

Dal mnie to tez cenne info.  :D

krobert

A jeśli ma się do wyboru śmietankę: UHT, zwykłą nie UHT ze sklepu i od dostawcy "z wiejskiego chowu", to którą wersję najlepiej preferować?

administ

To zależy do czego i jaki efekt się chce osiągnąć, bo każda na wady i zalety, zależnie od kryterium.
Ale "hanniusie" mogą przyjąć, że tylko od baby z hali mirowskiej jest godna wydania "zetów"  :lol:

MariuszM

Ja wybieram pasteryzowaną śmietankę  w 70-80 C ;15s  :lol: czy jakoś tak

krobert

Cytat: admin w 2012-06-14, 22:07:55
To zależy do czego i jaki efekt się chce osiągnąć, bo każda na wady i zalety, zależnie od kryterium.
Ale "hanniusie" mogą przyjąć, że tylko od baby z hali mirowskiej jest godna wydania "zetów"  :lol:

:)
Do zwykłego codziennego spożywania na ŻO.

Próbowałem wcześniej przeskanować forum pod kątem kluczy "od baby z targu" i niektóre opnie są sprzeczne.
Mam dostęp do produktów ze wsi (jaja, ser, śmietana) i z przeświadczenia, że takie właśnie najlepsze, przerzuciłem się praktycznie na to "organiczne" źródło.

Choć tego co powyżej wynika, że wcale niekoniecznie?

renia

Od "baby" ciężko jest kupić słodką śmietankę. Zbierają ją kilka dni i jadą z nią na targ...nawet chłodnie dużo nie pomogą...

renia

Kupiłam kiedyś śmietankę wiejską z takim gorzkawym posmakiem... :? nie mam zaufania. Trzeba by było mieć stałego, sprawdzonego dostawcę...