Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

ŻO bez kazeiny

Zaczęty przez zofijeczka, 2012-10-04, 11:04:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

MariuszM

Nabiał: śmietana, masło, śmietanka dobrze odchudzają
Twaróg :
CytatWielu ludzi twierdziło, że to jedynie wysoka zawartość wapnia w nabiale zapobiegała katabolizmowi mięśni i wspomagała  redukcję tkanki tłuszczowej, do takich właśnie konkluzji doszedł Dawson-Hughes razem ze współpracownikami oraz doktor Jacobsen w zgoła innym badaniu[4][5]. Ale, co się okazuje, to nie wysoka zawartość wapnia jest bezpośrednim powodem cudownych właściwości produktów mlecznych. To zasługa właśnie samego nabiału, nie tylko zawartego w nim wapnia. Okazuje się bowiem, że nabiał brany pod uwagę osobno jest w tym wypadku jednym z głównych sprawców przyśpieszonego procesu odchudzania, natomiast dodając do tego sporą zawartość wapnia, mamy efekt zwiększony, w którym znacznie przyśpieszone zostają wszelkie procesy redukujące tkankę tłuszczową. Takie właśnie rezultaty uzyskał Zemel w swoim badaniu przeprowadzonym w 2004 roku, gdzie uznał kombinację nabiału z wapniem za główny czynnik przyśpieszający odchudzanie[6]. Potwierdziło tą tezę badanie Lorenzena z 2007 roku, gdzie wyniki mówią same za siebie; tylko wapń pochodzenia naturalnego, konsumowany w postaci produktów mlecznych, nabiałowych doprowadził do świetnych wyników w ubytku tkanki tłuszczowej, natomiast suplementacja samego wapnia w tabletkach, bez dodatkowej konsumpcji nabiału, nie odniosła zadowalających rezultatów[7].
http://rekompozycja.pl/2012/09/11/nabial/
szkoda,że "cebulak" nie wie ... ;)

Za to jak sery żółte muszą odchudzać, skoro mają tyle wapnia i białka :).
A odpowiedź insulinowa "akuratna" jest
http://tiny.pl/hkv7k

administ

Wynik badania jest prawidłowy, ale wnioski jak zwykle są z "kosmosu".  :D
Można bardzo utyć na nabiale i w takim przypadku doświadczenie będzie przeprowadzone prawidłowo, ale wnioski będą...  :?
Bo liczy się tylko  PROPORCJA między GSO, co genialnie wyłożył Dr Kwaśniewski, a czego "naukowcy" pojąć nie potrafili, nie potrafią i najprawdopodobniej potrafić nie będą!  8)

Gavroche

Adaś też twierdzi, że japońska to bez glutenu i laktozy.
A moja połówka od kilku miesięcy na chudym twarogu, kluchach i ziemniakach pięknie, powolutku chudnie i ma mnóstwo energii.

administ

Bo dieta wysokowęglowodanowa na białku zwierzęcym jest znacznie lepsza niż "propozycje" wiodących instytutów "naukowych"  :D
Wegetarianizm zbilansowany na strączkowych też jest lepszy od 5*wio, żeby nie było niedomówień!  8)
Wszystkie diety mieszane typu 30-30-40, ale wyrażone w procencie energii, są do bani.
Więcej na ten temat w "Jak nie chorować?".

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-15, 14:38:51
Wegetarianizm zbilansowany na strączkowych też jest lepszy od 5*wio, żeby nie było niedomówień!  8)
Też tak uważam, dlatego mądrzejszym wegetarianom służy, a innym nie :(

administ

A ci ovowege to całkiem spoko są i można z nimi podyskutować nawet...  :wink:
Najgorsze fanatyki są na "liściach".  :?

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2012-12-15, 14:34:20

A moja połówka od kilku miesięcy na chudym twarogu, kluchach i ziemniakach pięknie, powolutku chudnie i ma mnóstwo energii.
Siem jej nie znudziło? :) Może efekty widoczne są, to 'bawi' się dalej? ;)

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-15, 14:42:42
A ci ovowege to całkiem spoko są i można z nimi podyskutować nawet...  :wink:
Najgorsze fanatyki są na "liściach".  :?
A ja uważam, że na owocach, niezrównoważeni kompletnie :D
Frutarianizm, psiamać!

MariuszM

W owocach drzemie "moc"-cukry proste-dobre energetyczne kwasy tłuszczowe C16. A z liści można "wycisnąć" co najwyżej żelazo  :lol: :D

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2012-12-15, 14:44:43
Cytat: Gavroche w 2012-12-15, 14:34:20

A moja połówka od kilku miesięcy na chudym twarogu, kluchach i ziemniakach pięknie, powolutku chudnie i ma mnóstwo energii.
Może efekty widoczne są, to 'bawi' się dalej? ;)
To na pewno, ale to jest też łatwa i przyjemna kuchnia, prozdrowotna i niektóre rzeczy jemy razem, tylko ja dowalam fatu :D

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2012-12-15, 14:48:02
W owocach drzemie "moc"-cukry proste-dobre energetyczne kwasy tłuszczowe C16. A z liści można "wycisnąć" co najwyżej żelazo  :lol: :D
I lit.

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2012-12-15, 14:50:03
To na pewno, ale to jest też łatwa i przyjemna kuchnia, prozdrowotna i niektóre rzeczy jemy razem, tylko ja dowalam fatu :D
Związki, małżeństwa mieszane tłuszczowo-węglowodanowe...jest dla mnie nadzieja  :lol: ;) Ciekawe co dziecko wybierze jak podrośnie? Dietę mamy czy taty? :D

administ

Cytat: MariuszM w 2012-12-15, 14:48:02
z liści można "wycisnąć" co najwyżej żelazo  :lol: :D

Nie bardzo, bo jest trójwartościowe, czyli niewchłanialne, no chyba, że ma się bakterie "żelaziste" w jelitach, co je redukują.
Magnezu za to jest w bród. Że suplementować nie trzeba, choć i tak "naukowo" suplementują.  :D

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2012-12-15, 14:53:52
Cytat: Gavroche w 2012-12-15, 14:50:03
To na pewno, ale to jest też łatwa i przyjemna kuchnia, prozdrowotna i niektóre rzeczy jemy razem, tylko ja dowalam fatu :D
Związki, małżeństwa mieszane tłuszczowo-węglowodanowe...jest dla mnie nadzieja  :lol: ;) Ciekawe co dziecko wybierze jak podrośnie? Dietę mamy czy taty? :D
Przeszkody są zawsze do pokonania, tylko chcieć trzeba 8)
Dziecko na razie raczej japońska, tylko z podwyższonym poziomem tłuszczu z mięs, jaj i masła.
A w przyszłości to pewno chipsy, snickersy i cola :lol:

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-15, 14:55:18
Cytat: MariuszM w 2012-12-15, 14:48:02
z liści można "wycisnąć" co najwyżej żelazo  :lol: :D

Nie bardzo, bo jest trójwartościowe, czyli niewchłanialne, no chyba, że ma się bakterie "żelaziste" w jelitach, co je redukują.
Magnezu za to jest w bród. Że suplementować nie trzeba, choć i tak "naukowo" suplementują.  :D
Bo chlorofi.
I z buzi podobno po nim ładnie pachnie :P

administ

Chlorofil jest "krwiotwórczy", bo w jelitkowie rozkłada się do pierścieni, a później składa się z tych pierścieni, tylko zamiast Mg wchodzi Fe. Jeden warunek - musi być pod dostatkiem Fe+2

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-15, 15:07:42
Chlorofil jest "krwiotwórczy", bo w jelitkowie rozkłada się do pierścieni, a później składa się z tych pierścieni, tylko zamiast Mg wchodzi Fe. Jeden warunek - musi być pod dostatkiem Fe+2
Jasne, ale lepiej wątróbką i szpikiem niż natką.

administ

I wit.C bo ona odbiera proton z żelastwa trójwartościowego, przez co ponoć jest "antyoksydantem"  :shock:  :wink:

administ

Albo może daje elektron?
Nie pamiętam, bo dawno się o tym uczyłem.  :?  :wink:

administ

Choć raczej odrywa rodnik tlenowy ...
No wszystko mi się dziś pomieszało.  :?