Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Przyczynowe leczenie miażdżycy

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2013-02-26, 10:23:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

Cytat: RG w 2013-02-26, 15:10:06
...
PS. Po mimo wspaniałego wyniku wielkości cholesterolu dostałem pozwolenie na pracę na kolejne 3 lata :)
No ale lekarz postraszył chyba?  :wink:

Blackend

Nie mogę zrozumieć, czy mam liczyć w kcal, czy wystarczy w gramach ogólnego stosunku tłuszczu, białka i węglowodanów, czy też energia jest liczona na podstawie 100% w węglowodanach i tłuszczu z pominięciem białek, czy jak inaczej to będzie?

Polecam "Jak nie chorować". Prosto i zrozumiale dla każdego pierwsza część i druga dla bardziej zaawansowanych.
To obowiązkowa (nawiasem mówiąc świetna) pozycja. Załapiesz wszystko bez problemu.
Podpowiedź:
w duzym uproszczeniu przyjmij - 1g białka 4,0 kcal, 1g tłuszczu 9,0 kcal, 1g węglowodanów 4,0 kcal

renia

Czyli przykładowo: gdyby ktoś zjadał 50g białka, 150g tłuszczu i 50g węglowodanów, to wychodzi
20% energii z białka, 20% energii z węglowodanów i 60% energii z tłuszczów?

renia

...chyba kokićkałam coś... :roll: już wiem co...

Blackend

renia

Z tłuszczu wychodzi ~77% a z białka razem z węglowodanami ~23%. Tak?

Blackend

RG

Cytat: RafałS w 2013-02-26, 16:26:06
...
PS. Po mimo wspaniałego wyniku wielkości cholesterolu dostałem pozwolenie na pracę na kolejne 3 lata :)
No ale lekarz postraszył chyba?  :wink:

Na tej grze się znam już dobrze :D Posłuchałem, posłuchałem, pokiwałem rozumiejąco głową i odpowiedziałem kilkoma słowami w których było zawarte "miokardia, impotencja, ból mięsni, ból stawów, odstawienie na próbę" później obiecałem, że to tylko w celach kontrolnych i jak tylko wszystkie objawy uboczne ustąpią to wrócę do statyn bo bardzo lubie łykać proszeczki :D

Tak mniej więcej w skócie... ważne, że skutecznie, teraz mam 3 lata spokoju :)

RG

Właśnie o to mi chodziło, bo nie wiedziałem czy białko zaliczać do energii czy energie w pożywieniu stanowią tylko tłuszcz lub węglowodany :)

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu nurtującego problemu :)

PS. "Jak nie chorować" to moja ostatnia książka i jeszcze się nie wdrożyłęm :)

administ

Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce.  :?

RG

Cytat: admin w 2013-02-26, 18:08:10
Kto nie czytał i nie zna "Jak nie chorować?" wie bardzo niewiele o dietetyce.  :?

Dlatego mało się udzielam, raczej czytam a tylko czasami coś strzelę nie chcąco :D

Lepiej pytać niż błądzić :) W związku z tym, że mam moją miażdżycę to chciałem sobie dokładnie wyliczyć moje życiowe błędy w żywieniu... teraz muszę sobie poprzypominać co to ja w tym korycie miałem :)

Zyon

Ja czytalem  8)
Work Buy Consume Die

RafałS

Cytat: RG w 2013-02-26, 18:15:58
...chciałem sobie dokładnie wyliczyć moje życiowe błędy w żywieniu... teraz muszę sobie poprzypominać co to ja w tym korycie miałem :)

Szkoda czasu na stare i niedobre, lepiej myśleć o nowym i układać po nowemu.  :)

RG

Cytat: RafałS w 2013-02-26, 18:27:26
Cytat: RG w 2013-02-26, 18:15:58
...chciałem sobie dokładnie wyliczyć moje życiowe błędy w żywieniu... teraz muszę sobie poprzypominać co to ja w tym korycie miałem :)

Szkoda czasu na stare i niedobre, lepiej myśleć o nowym i układać po nowemu.  :)

Też prawda :)

Gavroche

Ja nie czytałem, bo nigdy nie chorowałem.
A teraz jak tu jestem, nic mi nie grozi,nie  :lol:

MariuszM

Przy 300g B "wyrabiałeś" normę za 2 ;)  :lol:

Radzio

Cytat: Zyon w 2013-02-26, 18:18:43
Ja czytalem  8)

Ale to jest dopiero połowa sukcesu. ;)

Radzio

Radzio

Cytat: admin w 2013-02-26, 10:29:26
Wystarczy spojrzeć w lustro...  :wink: :D

Ale należy to zrobić z otwartymi oczami. ;)  Nie muszą być otwarte szeroko, ale... mogą. :D