Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

wątróbka czosnkowo - sezamowa

Zaczęty przez zofijeczka, 2013-07-20, 22:34:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Tak zalecała Zofijeczka, ja jak za Panią Matką :)  Prawie.

renia

Oj Teresa to jest niewskazane, konformistyczne zachowanie... 8)

renia

A jest jakaś różnica w smaku czy w kruchości?

Teresa Stachurska

W tej kombinacji wątróbka jest mięciutka :)  W innych mogę sprawdzić przy okazji :)   

renia

Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? :roll:

RG

Reniu, wiemy, że wątróbka ma trochę wody w sobie (czy coś w tym stylu), w każdym razie bardzo strzela podczas smażenia, jeśli wrzucisz ją na patelnię bez tłuszczu to postrzela trochę ciepłą wodą i koniec a jak wrzucisz ją do smalcu i zacznie strzelać to strzela wrzącym tłuszczem a to grozi brzydkim poparzeniem...

Ja też wrzucam na rozgrzany tłuszcz ale przykrywam pokrywką i daje jej się wystrzelać do końca, dopiero wtedy zdejmuję pokrywkę...

w/g mnie to jest chyba jedyne rozwiązanie tej zagadki :)

renia

Dzięki. Nie wpadłabym na to...  :roll:

zofijeczka

jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód.
Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.

RG

aaaa... ja gulasz wątróbkowy robie tak, że od razu kroję wątróbkę w kawałki 2 na 3 centymetry, wrzucam na duży ogień na smalec, smaże nie więcej jak 2 minuty i zdejmuję z patelni, następnie na tym tłuszczu smażę cebulę i na chwilkę dodaję wątróbkę... wszystko gotowe w 3, 4 minuty i nic mi się nie rozpada... Wątróbkę w całości (duże kawałki) smażę odrobinę dłużej ale wtedy już ich nie kroję tylko podaję w formie takiego "kotleta" w całości.

renia

Cytat: zofijeczka w 2013-07-31, 19:05:01
jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód.
Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.

Coraz więcej jest plusów tej metody... :D

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2013-07-31, 17:06:25
Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? :roll:

Smakuje inaczej niż ta z cebulą :)  Każda dobra. Czosnek i sezam to ciekawe połączenie.

administ

Właśnie pytałem Żonę, co sądzi o ...  :roll:
I stwierdziła tak: "im prostsze jedzenie, tym zdrowiej" i trudno nie przyznać racji.  8)
Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki.  :D

Radzio

Zdrowiej dla tych co "ją" i dla tych, co karmią tych co "ją". jąją  :lol:

Blackend

Cytat: admin w 2013-08-01, 08:00:29
Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki.  :D

Normalnie hotel nie mieszkanie  :?
Moja żona też ma takie zapędy i czasami muszę lekko "temperować" - kochane te kobiety  :D

zofijeczka

5 różnych śniadań ! - podziwiam
i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o

Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy.
Raz w tygodniu - najczęściej w sobotę - wielkie gotowanie obiadów, deserów, jak są wliczone, na cały tydzień - czyli zajmuje to ok 3-4 h
I potem tylko dorabiam śniadania. a obiady odgrzewam lub ładuje w pojemniczki na wynos do pracy.

A wątróbkę czosnkowo-sezamową w wersji szybkiej robi się migiem - bez zabawy w ładne kawałki :) - 15 min i gotowa porcja dla 4 -5 osób. - ziemniaki się dłużej gotują

Więc mam nadzieję, że "im prościej tym lepiej" nie znaczyło nie! :)

Radzio

Cytat: zofijeczka w 2013-08-12, 11:30:19
...
i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o

Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy.
...

O to to! Sam przy garach staję. :D
A dla przykładu sam jeszcze jaja znoszę 8), bowiem wiadomo- tak krawiec kraje jak mu materiału zniosą. ;) :lol: :lol:

RG

Jak długo trzeba podsmażać ziarna sezamu aby były zjadliwe?

Nie było wątróbki wieprzowej, więc musiałem kupić cielęcą a ta podobno bardzo szybko się smaży...

Teresa Stachurska

RG

Dziękuję za potwierdzenie przepisu :)

Właśnie rozpakowałem sezam i spróbowałem i jestem w szoku, że jest zjadliwy od razu :)

Podsmażę go z cebulą aby wydobyć pełnię smaku sezamu, potem dodam czosnek. Wątróbkę usmażę oddzielnie na smalcu i zastanawiam się czy jak to na chwilę połączę przed podaniem to czy można zalać to jeszcze śmietaną 30% i zrobić taki fajny sosik?!

Teresa Stachurska

Ja coś na kształt sosiku zrobiłam przed wątróbką i się podobało :)