Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Szynka jajeczna

Zaczęty przez adampio, 2013-10-18, 12:32:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Brzmi ciekawie. Szperajac w internecie znalazlem ciekawe danie:

Składniki:

golonka wieprzowa, przyprawy, 15 jajek.
Sposób wykonania:

Szynkę jajeczną przyrządzamy z golonki gotowanej z przyprawami.
Ugotowane mięso kroimy na kawałki, dodajemy dużo pieprzu i soli oraz 7 surowych jajek.
Wkładamy do formy, dodajemy pokrojone jajka na twardo i zapiekamy.

Do tego ziemniak, troche warzyw i koniecznie sos tatarski i jest optymalnie  :lol:

administ

Całkiem fajne i wreszcie można jeść do woli...  :wink:  :D

renia

Nie bardzo mogę sobie to danie wyobrazić... :roll:

administ

Do takiej roboty wyobraźnia nie jest konieczna, acz przydatna!  :wink:  :D

renia

Cytat: adampio w 2013-10-18, 12:32:18
Brzmi ciekawie. Szperajac w internecie znalazlem ciekawe danie:

Składniki:

golonka wieprzowa, przyprawy, 15 jajek.
Sposób wykonania:

Szynkę jajeczną przyrządzamy z golonki gotowanej z przyprawami.
Ugotowane mięso kroimy na kawałki, dodajemy dużo pieprzu i soli oraz 7 surowych jajek.
Wkładamy do formy, dodajemy pokrojone jajka na twardo i zapiekamy.

Do tego ziemniak, troche warzyw i koniecznie sos tatarski i jest optymalnie  :lol:

Zdjęcia tego dania nie było?

adampio

Reniu, sorry, zdjecie tego dania?
Rozgotowana golonke kroisz na mniejsze czesci, takie jakie tobie pasuja. Jajka na twardo ugotowane kroisz w plasterki albow co tam chcesz, jezeli chcesz wykozystac warzywa z tej potrawy to tez je kroisz jak Ci sie podoba i wszystko zalewaasz roztrzepanymi jajkami i do piekarnika. Co tu za problem? To tak jak robisz rolade np huzarska!!! Proste jak swinski ogon!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Zdjecie! Wymyslila se! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

renia

Ale jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu? Chyba poczekam aż ktoś pierwszy je zrobi i ...przeżyje... 8) :lol: :wink:

adampio

Probowalem na patelni. Tu bedzie podobnie bo w formie typu "od chleba" czyli podluznej.Po zapieczeniu "szynki" i jej wystygnieciu bedzie mozna spokojnie pokroic na "kotlety" podgrzac w micro przed podaniem albo na patelni z jakimis warzywami i koniecznie soem chrzanowo-musztardowym z koperkiem. :D

renia

Mówisz, że warto "w to się bawić"?

Rudzik

Dzięki adampio za super przepis, jeszcze śniadania nie jadłam i teraz ślinotok mam że hoho :P
Pomysł świetny!
Od pewnego czasu chodzi za mną ochota na zrobienie, bo sama robię , kiełbasy z proporcjami BTW.
Problem tylko z jakimi warzywami, bo jakoś mniej niż 5 kg nie chce mi wychodzić, więc kiełbasę muszę zamrażać a nie wszystkie to lubią  :?
Możę macie pomysł z czym by to fajnie wyszło?
Wiem że to troszkę przekombinowane, ale fajne by było na podróż, nagły wypad gdzieś tam, czy po prostu zajęty dzień.

Rudzik

Reniu, to może wyglądać podobnie jak w tym przepisie, w zależności ile dasz golonki w proporcji do jajek, mniej lub bardziej żółto  :D
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_przepis.html?cbr_id=9416.

renia

Ładnie kolorowe, ale  (mogę się mylić oczywiście) na drugi dzień już chyba jest takie lekko obeschnięte. Trochę przypomina mi to jajecznicę...

Rudzik

Może się mylę -  ale mięso trzyma wilgoć a w przepisie są 2 rodzaje śmietan, czyli wilgoci jest sporo.
Na pewno masz sporo naczyń do lodówki z pokrywkami i wtedy na 100%  na drugi dzień będzie ok.
Do zobaczenia w niedzielę, za tydzień w Gdyni na spotkaniu Optymalnych Reniu, nareszcie będę na miejscu  :D

administ

To Wy się znacie w realu?

Radzio

Nową "frakcję" będziemy mogli wkrótce wyodrębnić- na miejscu. :) Super. :D

renia

Cytat: Rudzik w 2013-10-20, 10:22:53
Może się mylę -  ale mięso trzyma wilgoć a w przepisie są 2 rodzaje śmietan, czyli wilgoci jest sporo.
Na pewno masz sporo naczyń do lodówki z pokrywkami i wtedy na 100%  na drugi dzień będzie ok.
Do zobaczenia w niedzielę, za tydzień w Gdyni na spotkaniu Optymalnych Reniu, nareszcie będę na miejscu  :D

Super... :D Teraz 27.10. o 14:00 jak zwykle w coffee time w Gdyni... :D

renia

Cytat: admin w 2013-10-20, 10:26:55
To Wy się znacie w realu?

Jeszcze nie...  :roll: ale lepiej się spytaj kogo ja nie znam... 8) :lol:

renia

...i kto mnie nie zna... :roll: no może Putin i Obama... :lol: :wink:

MariuszM

Rudzik

Właściwie tylko kilka wymian myśli było, proszę admina, z nadzieją na szybką jesień bo tylko wtedy jestem  w Trójmieście.
Forum czytam od dawna i znam ciutkę parę osób  :).