Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Masło wraca drobnymi kroczkami do łask

Zaczęty przez Ewa, 2014-01-21, 21:17:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

jak dla mnie ,  najpyszniejsza jest cielęca ( nerki również )   i serducho też .   Wieprzowa najtańsza   1,99 - 2,99  . Wołowa trochę twardawa , ale czegoś tam duzo ma   :)   . A drobiowa -  to jakąś sieczkę sprzedają ,  bryja .   Indycza  ?   - ale tam taka technologia żywienia , że aż strach   :?

wracając do mixów i masła , dziś w markiecie  pani starsza wybrała mixa łaciatego mimo, że był droższy od masła łaciatego ( było w promocji ) . Więc nie tylko o pieniądz tu chodzi. Ale o ''wiedzę ''  na ten temat  :)

Zyon

Cytat: renia w 2015-07-10, 12:19:18
Nie chodzi mi o wątróbkę w ogóle, gdyż bardzo ją lubię i uważam za zdrową. Ale akurat z tych fermowych kurczaków - faszerowanych hormonami - to wątpię żeby była wartościowa... :roll:
No oczywiscie, ze tak, masz 100% racji. Watroba z kurczaka do watroby sklepowego,fermowego kurczaka, ma sie jak watroba zdrowego czlowieka do watroby alkoholika, otluszczonej i z marskoscia. Niby to samo ale nie to samo.
Zwlaszcza, ze te sklepowe, fermowe kurczaki zyja srednio 41 dni i z pewnoscia nie mialy kiedy pozbyc sie zlogow w watrobie i nerkach. Sa pelne trucizn jak oleje rafinowane ze sklepu. Nie wiem czy to czytalas, poczytaj, brr, straszne, pomysl, ze ludzie jedza takie rzeczy :roll: : http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243209#243209
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Cytat: Zyon w 2015-07-10, 10:51:16
https://www.youtube.com/watch?v=Qzl-xHV6oeM  :lol:

o boziu !    :shock:      :shock:   :shock:   :shock:   :shock:       .  Rockefellerowie byli ( są ) zwolennikami eugeniki    :?     trza ich ich zrozumieć ?   :?

vvv

Cytat: Zyon w 2015-07-10, 12:42:51oleje rafinowane ze sklepu.
w strasznym opisie jest: "brunatny olej", potem bielony, to pewnie nie ze słonecznika. :D

http://s2.postimg.org/cb5a4z87d/image.png
(http://s2.postimg.org/cb5a4z87d/image.png)

Ale oczywiście, skoro wychwalamy w wątku masło,
to należy szybko zmienić temat na
chemiczny, obrzydliwy olej z roślin niejadalnych.

Żeby się razem w mózgach kodowało.
<gdyby Sz. P. P. Macierewicz był fooddystą>
:wink:

Jarek

Jak kupują margarynę to dobrze ,ja tam w koszyk nie zaglądam, co kto kupuje ,ale marketing ma swoją dobra stronę ,dla mnie  ,ich dżwignia handlu ,mój zysk.

vvv

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-10, 12:36:48masła łaciatego ( było w promocji )
Było jakieś "masło" bez słowa Extra za 3,29zł,
więc wybrałem profilaktycznie masło Łaciate Extra za 3,99.
Dla mnie to przysmak, więc nie naoszczędzam.
8)

Diogenes z Synopy

matka  i  syn  ( ok 25 lat)   , za mną w kolejce do kasy ,  chodzą po markecie i już to ich męczy , ogromnie sapią , upoceni ,  środki czyszczące z wysokiej półki , żywność wręcz przeciwnie .

ludzie niektórzy dziwnie wyglądają  , strasznie niekształtni , niektórzy jak żaby, pełzają , kiedyś tego nie zauważałem , teraz strasznie rzuca się mi w oczy .  więcej widzę .

Cytat: vvv w 2015-07-10, 13:14:39

masło jest masło , niezależnie czy łaciate czy  w paski , ma mieć 82 - 83 % tłuszczu mlecznego  (  EXTRA )  , już bardziej bym zwracał uwagę czym skarmiane sa krowy ,  Łamaga 3  - w odpowiedniej proporcji wychodzi na zielonkach , czyli głownie w lecie . 

administ

Na szczęście bakterie krowie dyktują warunki co i ile będą trawić, więc krówska na samej kukurydzy, czy innych udziwnieniach nie pociągną długo.  8)
Oczywiście każda krówka wysokowydajna w oborze jest lepiej zbilansowana pod względem potrzeb żywieniowych niż niejeden fanatyk dietetyczny. ;)  :lol:
Bo błędy w żywieniu natychmiast na wydajności mlecznej się odbijają.  :?

vvv

Tak też jest w przypadku człowieka współczesnego,
tylko w tym wypadku mamy do czynienia z chorą gospodarką rynkową,

więc popyt jest wydajnością,
(im więcej kupi tym bardziej wydajny),

wiec żywienie stymuluje się tak by zwiększyć konsumpcję
wszelakich artykułów spożywczych, leczniczych i całej reszty.

Dobrze, że obowiązkowych szczepień prokonsumpcyjnych nie wynaleziono,
tylko jakieś prokonsumpcyjne dodatki paszowe.
Nie wynaleziono...hmm.
:?

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-10, 13:26:28
matka  i  syn  ( ok 25 lat)   , za mną w kolejce do kasy ,  chodzą po markecie i już to ich męczy , ogromnie sapią , upoceni ,  środki czyszczące z wysokiej półki , żywność wręcz przeciwnie .

ludzie niektórzy dziwnie wyglądają  , strasznie niekształtni , niektórzy jak żaby, pełzają , kiedyś tego nie zauważałem , teraz strasznie rzuca się mi w oczy .  więcej widzę .

Cytat: vvv w 2015-07-10, 13:14:39

masło jest masło , niezależnie czy łaciate czy  w paski , ma mieć 82 - 83 % tłuszczu mlecznego  (  EXTRA )  , już bardziej bym zwracał uwagę czym skarmiane sa krowy ,  Łamaga 3  - w odpowiedniej proporcji wychodzi na zielonkach , czyli głownie w lecie . 

Trzeba kupować i jeść tylko zdrową żywność... 8)
http://www.fakt.pl/wydarzenia/damon-gameau-jadl-zdrowa-zywnosc-przez-60-dni-i-przytyl-eksperyment,artykuly,504236.html

administ

To jakaś pomyłka, bo przecież każdy wie, że żywność fit jest git! ;) :D

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2015-07-10, 14:31:40

No tak,  wiadomo albo zdrowe krowy albo plajta, ew wegetacja .
Odnieśmy to zdanie do ludzi.  Bo błędy w żywieniu natychmiast na wydajności  się odbijają.  W tym wypadku zdanie tez wydaje się prawdziwe. Hodowca -staje na głowie , weterynarz, doradztwo rolnicze itd i upora się z problemem . 
Analogicznie z człowiekiem powinna tak samo wyglądać.   
My jesteśmy krowami , naszym pasterzem  jest wybrany przez nasz rząd , ministerstwo zdrowia, powołany instytut żywienia itd  . Powinno im zależeć abyśmy byli wydajni ( w  każdym możliwym wydaniu tego słowa ) . Dlaczego im nie zależy ? Czy błąd tkwi w tym iż są sami słabo odżywieni ?  Dlaczego nie dbają o swoje stado ? Jeżeli nie,  to dlatego ?  :

Cytat: vvv w 2015-07-10, 15:08:05

więc popyt jest wydajnością,
(im więcej kupi tym bardziej wydajny),

wiec żywienie stymuluje się tak by zwiększyć konsumpcję
wszelakich artykułów spożywczych, leczniczych i całej reszty.

ale nie po to wybraliśmy ich , wyróżniliśmy spośród wielu,  płacimy sowicie ,  aby pracowali ramię, ramię z producentami w/w artykułów.  Zostają mianowani przez nas, i od razu sprzeniewierzają się.  Śmierdzi z daleka .  Przyzwoici ludzie ( pasterze nasi ) ?  Odpowiedzią jest  przysłowie  -  Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać tak jak one   ?   Czy po prostu wybieramy podstawianych ludzi przez fabrykantów i korporacje ?

renia

Cytat: admin w 2015-07-10, 18:26:48
To jakaś pomyłka, bo przecież każdy wie, że żywność fit jest git! ;) :D

W Polsce to jeszcze nie jest aż taki hit, jak w Niemczech, Szwajcarii i pewnie we wszystkich bogatszych państwach... :roll:

administ

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-10, 18:55:57

A właśnie, że nie!  :D
U człowieków jest odwrotnie - bo te pijawki w kitlach żyją z chorób, a nie ze zdrowia podopiecznych. ;)  8)

Diogenes z Synopy

to dlaczego to ministerstwo przewrotnie nazywa się Ministerstwem Zdrowia ?  :)

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-10, 18:55:57
Cytat: admin w 2015-07-10, 14:31:40

No tak,  wiadomo albo zdrowe krowy albo plajta, ew wegetacja .
Odnieśmy to zdanie do ludzi.  Bo błędy w żywieniu natychmiast na wydajności  się odbijają.  W tym wypadku zdanie tez wydaje się prawdziwe. Hodowca -staje na głowie , weterynarz, doradztwo rolnicze itd i upora się z problemem . 
My jesteśmy krowami , naszym pasterzem  jest wybrany przez nasz rząd , ministerstwo zdrowia, powołany instytut żywienia itd  . Powinno im zależeć abyśmy byli wydajni ( w  każdym możliwym wydaniu tego słowa ) . Dlaczego im nie zależy ? Czy błąd tkwi w tym iż są sami słabo odżywieni ?  Dlaczego nie dbają o swoje stado ? Jeżeli nie,  to dlatego ?  :

Dobrze odżywieni są mało pokorni i myślą samodzielnie... :roll:

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-10, 19:20:22

Napisz do nich e-maila z tym zapytaniem....ciekawe co by Tobie odpowiedzieli... :roll:

administ

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-10, 19:20:22

A to przez przewrotność.  8)  :lol:
Tak dbają o zdrowie, że mnożą choroby, bo o robotę trzeba umieć dbać... ;)