Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

na obiadzik placki ziemniaczane z śmietaną ukwaszoną Presidenta 30 i posypane cukrem. Wcześniej nie odmówiłem sobie spróbować gulaszu ze słoniny extra, mięsnej.   I to tyle na dzisiaj  ;-)    . Napoje ciepłe zostały jeszcze do konsumpcji.

Jarek

Cytat: renia w 2016-01-26, 12:06:14
"Moja nowa Pani' zaczęła jeść optymalnie. 8) :lol: Ja jej nie namawiałam... :? :lol:
:wink: :lol:

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-01-26, 17:12:36
na obiadzik placki ziemniaczane z śmietaną ukwaszoną Presidenta 30 i posypane cukrem.
Matko boska  :? :? Nie lepiej posypac sola? Pierwsze slysze placki ziemniaczane z cukrem, co wy w ogole z tym cukrem.... :shock:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2016-01-26, 18:20:59
na obiadzik placki ziemniaczane z śmietaną ukwaszoną Presidenta 30 i posypane cukrem.
Matko boska  :? :? Nie lepiej posypac sola? Pierwsze slysze placki ziemniaczane z cukrem, co wy w ogole z tym cukrem.... :shock:
E no, u mnie w domu zawsze były placki z solą na obiad, a z cukrem na deser. :lol:

Blackend

Wiem, że się jada z cukrem, ale dla mnie to też niejadalne. Musi być z solą i wtartą cebulą.  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2016-01-26, 19:01:34
Wiem, że się jada z cukrem, ale dla mnie to też niejadalne. Musi być z solą i wtartą cebulą.  8)
Ty to w ogóle jesteś dziwny, to już mamy ustalone. :D
A u reszty ludzi to chyba problem "czym skorupka za młodu...".

Blackend

:lol:
Fakt, wynosi się z domu nawyki... i żywieniowe.  :lol:

Zyon

Cytat: Blackend w 2016-01-26, 19:01:34
No nie inaczej, zwymiotowalbym z cukrem  :? Poza tym czytac prawie skonczylem Diete Optymalna i tam doktor pisze, ze cukier to zlo i trucizna!  8)
Work Buy Consume Die

Blackend

Dlatego najlepszy jest chleb ze smalcem, bo posolony. ;)  :lol:

renia

Cytat: Zyon w 2016-01-26, 18:20:59

Na Kaszubach też jadło się placki z cukrem... 8) Za to twarożek z solą, pieprzem i cebulką, albo szczypiorkiem. A w niektórych rejonach z cukrem... :?

Diogenes z Synopy

Rano jadłem mało cukru więc po południu trza dochapać. Placki zawsze jadłem na słodko. Ze śmietaną z butelki z kapslem żółtym lub srebrnym ( tym chyba częściej )  .   Ale z  serem żółtym też jadam.  I doskonałe jako dodatek do duszonych mięs.  Np  placuszki z cynaderkami sosem grzybowym i buraczki lub ogóreczek kisz. Mniam.    Na zimno też zjadam, ale rzadko zostaje.

O! ooo ... Dokładnie tak, Renia.  ;-)  Placki z cukrem, twaróg z cebulą i solą. 

renia

Toś Ty też Kaszub? :shock: 8)

Diogenes z Synopy

Nie, ojciec parę lat w Gdyni mieszkał i chyba wprowadził takie przyzwyczajenia. W wojsku był w tym czasie co Doktor, też w Braniewie, ale nie słyszał o nim  ;-)    wtedy.

Teresa Stachurska

W sprawie placków, wyśmienite - http://www.stachurska.eu/?p=7158 :) 

renia

Do trzech razy sztuka. Chyba uda mi się je zrobić (w tym tygodniu)... :roll:
Już dwa razy się do ich zrobienia przymierzałam, ale zawsze potem zapomniałam... 8)

Teresa Stachurska

Znaczy przypomnieć nie grzech :) 

renia

Nawet wskazane... 8) :lol: Dzięki. :D

Diogenes z Synopy

parę razy jadłem. smaczne.   :D
Dziś  chlebek z jajek z wątrobianką i ogórkiem kisz. Zosia żółtka na maśle.

śmietanka z kawą.  Rodzynki hetmańskie sparzone.

renia

Śniadanie na zimno? :?

Diogenes z Synopy

na basenie się rozgrzałem. Śmietankę podgrzałem i kawę gorącą ;-) A zresztą Doktor kazał gorącego nie jeść, bo organizm musi tracić energię na oziębianie potrawy.  ;-)