Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mirek

Cytat: renia w 2016-02-09, 12:12:16
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 10:45:37
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 10:32:13
Jakoś dzisiaj wcześniej zgłodniałem. :D
Poszła jajówa z 20 przepiórczych jajeczek (chciałbym zobaczyć, jak ktoś z tych jajek robi żółtkownicę :lol: ) na słonince z pomidorem, solą i pieprzem.
I ja "Jakoś dzisiaj wcześniej zgłodniałem. :D"
Poszedł omlecik z 3 żółtek, z sezamem, żółtym serem i z zylcem (ze Śnieżki).

A ten sezam to dla smaku czy dla zdrowia... :roll:
łosz ęd goł
2in1

bartoche

Cytat: Mirek w 2016-02-09, 10:45:37
Poszedł omlecik z 3 żółtek, z sezamem, żółtym serem i z zylcem (ze Śnieżki).

Zastanawiałem się nad tym - czy ziarna sezamu się trawią w całości? Czy trzeba je jakoś wcześniej obrobić?

Gavroche

Cytat: bartoche w 2016-02-09, 12:10:14
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:07:31
A ten serniczek z patelni, to długo się robi?
I jak, jeśli mogę spytać?

W ogóle to jeśli budzę się rano i nie mam ochoty na śniadanie, to rozumiem że mam się nie zmuszać?

Czyli nic w domu nie jeść i zabierać ze sobą do pracy?
No tak. :D
Jak siku się nie chce, to robimy potem, nie?  :wink:

Mirek

Cytat: bartoche w 2016-02-09, 12:13:54
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 10:45:37
Poszedł omlecik z 3 żółtek, z sezamem, żółtym serem i z zylcem (ze Śnieżki).

Zastanawiałem się nad tym - czy ziarna sezamu się trawią w całości? Czy trzeba je jakoś wcześniej obrobić?
niektóre nie zdążą się strawić...
nie obrabiam nic - chyba, że żucie, to tak.

Zyon

Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: bartoche w 2016-02-09, 12:10:14
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:07:31
A ten serniczek z patelni, to długo się robi?
I jak, jeśli mogę spytać?

W ogóle to jeśli budzę się rano i nie mam ochoty na śniadanie, to rozumiem że mam się nie zmuszać?

Czyli nic w domu nie jeść i zabierać ze sobą do pracy?

Nie ma regół ani nakazów. Masz ochotę jeść - to jesz, jeśli nie czujesz głodu - to się nie zmuszasz, tylko zjesz później w pracy, jak zgłodniejesz.
Nic na siłę, tylko lekko młotkiem... :wink:

renia

Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:13:22
Cytat: renia w 2016-02-09, 12:12:16
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 10:45:37
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 10:32:13
Jakoś dzisiaj wcześniej zgłodniałem. :D
Poszła jajówa z 20 przepiórczych jajeczek (chciałbym zobaczyć, jak ktoś z tych jajek robi żółtkownicę :lol: ) na słonince z pomidorem, solą i pieprzem.
I ja "Jakoś dzisiaj wcześniej zgłodniałem. :D"
Poszedł omlecik z 3 żółtek, z sezamem, żółtym serem i z zylcem (ze Śnieżki).

A ten sezam to dla smaku czy dla zdrowia... :roll: Wystarczy jak "pestki śrutuję"... :lol:
łosz ęd goł
2in1

Za komuny to lubiłam sezamki 8) :lol: ale sezamu nie jem... :roll:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Bez żółtek?! :shock:

Mirek

Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:12:42
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:07:31
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:03:52
Mnie się jakoś gryzą orzechy z mlecznymi.
Ale dzisiaj na obiad będę miał serniczek z patelni i jagody ze śmietanką. :D
Chwalić Pana za krowy mleczne! :lol:
A ten serniczek z patelni, to długo się robi?
I jak, jeśli mogę spytać?
No właśnie szybciutko. :D
Pewno wariacji jest sporo, ja zwykle daję kawałek masła, twarogu, kilka żółtek, cukier puder na patelnię i pryczę wolniutko, aż masa będzie miała konsystencje jak lubię.
Gorący jest pyszny, w oddzielnej miseczce borówki ze śmietanką 36% na chłodno, jak się to połączy w ustach, to każda szarlotka na ciepło z lodami się chowa. :D
Łał. Mam wszystkie składniki. Z tą technologią dam radę. Dzisiaj o 17-tej.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:19:39
Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Bez żółtek?! :shock:
A, no zoltka tez, chyba ze 6 :D
Work Buy Consume Die

Mirek

Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Ooo. Tę technologię też bym umiał.
Będzie sprawdzone na "mojej skórze".

renia

Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:19:39
Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Bez żółtek?! :shock:

...dla zdrowotności. Yarosha spytaj do czego służą żółtka... 8) :lol:

Mirek

Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:22:11
Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Ooo. Tę technologię też bym umiał.
Będzie sprawdzone na "mojej skórze".


Gavroche

Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:20:09
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:12:42
Cytat: Mirek w 2016-02-09, 12:07:31
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:03:52
Mnie się jakoś gryzą orzechy z mlecznymi.
Ale dzisiaj na obiad będę miał serniczek z patelni i jagody ze śmietanką. :D
Chwalić Pana za krowy mleczne! :lol:
A ten serniczek z patelni, to długo się robi?
I jak, jeśli mogę spytać?
No właśnie szybciutko. :D
Pewno wariacji jest sporo, ja zwykle daję kawałek masła, twarogu, kilka żółtek, cukier puder na patelnię i pryczę wolniutko, aż masa będzie miała konsystencje jak lubię.
Gorący jest pyszny, w oddzielnej miseczce borówki ze śmietanką 36% na chłodno, jak się to połączy w ustach, to każda szarlotka na ciepło z lodami się chowa. :D
Łał. Mam wszystkie składniki. Z tą technologią dam radę. Dzisiaj o 17-tej.
Najlepszy biały ser od baby, albo chociaż krajanka na wagę, bo te z opakowań są nawalone serwatką i na patelni to wycieka, możesz czekać, aż odparuje, albo odlać, tylko wtedy nie dawaj od razu żółtek i cukru, a i masła mniej, po odlaniu dopiero. 8)

Mirek

Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:21:16
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:19:39
Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Bez żółtek?! :shock:
A, no zoltka tez, chyba ze 6 :D

Mirek

Serwatkę odsączę, żółtka dodam. Będzie smaczne. Sezam pasuje mi do wszystkiego, to i tu się znajdzie.

Zyon

Cytat: renia w 2016-02-09, 12:22:41
Cytat: Gavroche w 2016-02-09, 12:19:39
Cytat: Zyon w 2016-02-09, 12:16:33
Na optymalnym fejsie koles wrzucal dosc prosty przepis na sernik, pol kilo twarogu, kostka masla, troche skorek pomaranczy, pokruszone migdaly i chyba ksylitol dawal, bo wiadomo cukier truje :D 30 minut w 200 stopniach i ponoc jest git.
Bez żółtek?! :shock:

...dla zdrowotności. Yarosha spytaj do czego służą żółtka... 8) :lol:
A no wlasnie zoltka do kosza, po zoltkach czlowiek sie czuje ociezaly i zamulony, Yarosh raz zjadl i mu zostalo na cale zycie  :lol:
Work Buy Consume Die

bartoche

A czy ktoś próbował robić placki serowe wg książki doktora? Szukam właśnie czegoś takiego co można upiec przechowywać w lodówce przez tydzień i tylko sobie wyciągać w razie potrzeby. Przepis na serniczek z patelni chyba nieco podobny.

bartoche

Tak w ogóle to na tej stronie jest masa przepisów i pomysłów. Promują dietę LCHF więc łatwo można przerobić przepisy wg uznania.

http://www.dietdoctor.com/low-carb/recipes

renia

W Książce Kucharskiej dr Kwaśniewskiego jest 700 wspaniałych przepisów na optymalne potrawy - bez przeróbek... :D