Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Moja mama tak robi, i owszem, niezła, ale ze sklepu koło domu i tak lepsza, taka jednorodna, a ja mam lot na taką konsystencję.

administ

I gałki muszkatołowej wg uznania.  8)

Gavroche

Potreningowo wpadła krótka laska tłustej swojskiej kiełbasy z wody, 3 sadzone jaja, garść frytek z mrożonki z patelni posypana żółtym serem i zaprawiona majonezem.
Oczywiście duży kleks keczupu jako porcja owoców i warzyw.

Tak sobie myślę, że majonez to dobry dodatek, jego wartość wzmaga dodatek żółtka i emulgacja, czy się łudzę? :D

renia

Trzy żółtka (z dużych jaj) rozbełtane na patelni z dwoma łyżkami tłuszczu gęsiego. Szczypiorek do tego, pół pomidora i dwa plasterki sera. Dobre, ale chyba nie lepsze od żółtkownicy z masłem.. :roll:

Gavroche

Na mnie jeszcze nie pora, ale mam dziś kabanosy wieprzowe swojskie, śmietanę kwaśną (ograniczam Ww) i kilka rzodkiewek. :D

lukas8281

U mnie śniadanie to żółtkownica z jednego jajka i 6 żółtek, 2 łyżki smalcu ze skwarkami, łyżka szpiku wołowego i łyżka masła do tego kilka brukselek uparowanych.

renia

:shock: Ho, ho, ho....jakby to powiedział św. Mikołaj... 8)

renia

Dzisiaj, po długim czasie, zrobiłam sobie na śniadanie omleta. Pierwszy raz do omleta białko mikserem ubiłam na sztywna pianę, dodałam do niej cztery żółtka. Usmażyłam omleta na małym "ogniu" w 50g tłuszczu. Wyszedł gruby i puszysty omlet. Pod koniec smażenia obróciłam go na drugą stronę, bo był z góry surowy. Na talerzu posmarowałam go płaską łyżką dżemu truskawkowego, niskosłodzonego (35g węglowodanów w 100g). Omlet był bardzo smaczny i bardzo sycący. Jest z nim więcej roboty, niż z takim rozbełtanym widelcem, lub z żółtkownicą, ale czasami odmiana jest "wskazana"...
I jeszcze jedno, wchłania on więcej tłuszczu niż "zwykły" omlet.
Nie robiłam zdjęcia, żeby nie ostygł... 8) :lol:

Blackend

U nas też wszyscy dostają omlet francuski, bo nikomu się nie chce białka ubijać.  8)

renia

:lol: 8) Ja dopiero po tylu latach zdecydowałam się na taki "heroiczny wyczyn"... :lol:

zofijeczka

Reniu a po co białko do tego omleta? ja robię na samych żółtkach :D szybciej

Gavroche

A mnie się jaja znudziły. :lol:
Dzisiaj kiełbaski z dzika ze słoninką zapite kwaśną śmietaną i awokado.

zofijeczka

o kiełbaski - kurcze to dobry pomysł.
JA ostatnio jem wywary z kluseczkami lano/kładzionymi z żółtek w ramach urozmaicenia, bo omlety mi się ostatnio znudziły,
ew. gotuję sobie same żółtka na miękko - tak by po ugotowaniu nie trzeba było już ich obierać :D

renia

Cytat: zofijeczka w 2017-11-22, 11:18:59
Reniu a po co białko do tego omleta? ja robię na samych żółtkach :D szybciej

Ja codziennie robiłam same żółtka wybełtane z masłem na patelni i szczypiorek do tego. Ale zajrzałam wczoraj do "Odpowiedzi na Listy" cz. I, i trafiłam akurat na jadłospis dr Kwaśniewskiego. Więc musiałam... 8) :lol: :wink:

administ

Ale to jest nieaktualny przecież jadłospis!  :? ;)

renia

Cytat: Gavroche w 2017-11-22, 11:30:07
A mnie się jaja znudziły. :lol:
Dzisiaj kiełbaski z dzika ze słoninką zapite kwaśną śmietaną i awokado.

Mnie się nie nudzą, chociaż dawno temu, przez krótki czas, też tak miałam.
Ale i tak dodawałam je do innych dań...

renia

Cytat: admin w 2017-11-22, 11:55:19
Ale to jest nieaktualny przecież jadłospis!  :? ;)

A będę wścibska jak spytam się jak aktualnie wyglądają Doktora śniadania? 8)

administ

Doktor teraz praktykuje 5*wio, a nawet ponoć przeszedł na wegetarianizm, bo tak wyczytałem ostatnio w necie.  8)
Są i śmielsze tezy typu, że "już nie żyje, tylko rodzina to ukrywa".  :lol:
Uwielbiam takie newsy (średnio raz na kwartał), bo zaraz popularność tego Forum szybuje!  8)

administ

W każdym razie pomidory gmo trzeba solić, bo inaczej są mdłe w smaku... ;)