Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

KK-700 531. Biszkopt orzechowy

Zaczęty przez zofijeczka, 2015-08-16, 23:49:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

zofijeczka

Zawsze mi wychodzi. Jest smaczny i wilgotny i ile się go za długo w piecu ie trzyma - wtedy jest też smaczny ale jest bardziej formą sucharka i trzeba masłem grubo smarować.
Jak widać nie opada.
(http://babkawmrowkach.pl/wp-content/uploads/2015/08/IMG_2363b_sm.jpg)

administ

Pięknie się prezentuje i najważniejsze, że nie opada!  ;)  :D

vvv

A gdyby tak masłem orzechowym posmarować.
Ale czy nie byłoby to wtedy masło maślane?
:wink:

administ

Bita śmietanka, bita śmietanka - 30% i porządnie schłodzona, póki upały...  :D

zofijeczka

ha bita śmietanka byłaby pyszna do tego - zaiste :)
moje łaciate ostatnio chyba nie wytrzymują drogi do domu i już do ubijania się nie nadają. zmieniłam na Pilosa w kubeczkach jeszcze nie testowałam z ubijaniem. Ale i tak teraz planuję lody śmietankowe :D

renia

Cytat: zofijeczka w 2015-08-17, 08:20:32
..... Ale i tak teraz planuję lody śmietankowe :D


...bez żółtek?

renia

Nie wszyscy czytający to Forum wiedzą, że przepisy do podawanych tutaj zdjęć potraw,
są w Książce Kucharskiej dr Kwaśniewskiego. Nie wiedzą, co ten skrót KK-700 oznacza. Miałam w tej sprawie pytania...

administ

A już tłumaczę: wg dobrychdzieci KK-700, to Księga Ksiąg 700, a nieogarniętymi się nie przejmujemy. ;)  :lol:


Diogenes z Synopy

krem z mascarpone !  można dodać tortową 36 % ,

  krem z masła i żółtek ,


biszkopt przeciąć na płasko na  2 -3 warstwy.   gotowy -  górę posypać czymś zmielonym > czekolada, kawa , kakao, wiórki.

jedną warstwę mozna przesmażonymi owocami ( np jagodami ) przesmarować, Z ananasem jadłem smaczne , ale  białe kremy trzeba zrobić. Nie czekoladowe i nie kakaowe. I najlepiej jasny biszkopt.



Z 30 %  dobrze ubija się Piątnica 30 % 400 ml.    Ja używam tortowych UHT 36% .   Są gęstsze, i nie light  ;-)


bardzo ładny  :)


zofijeczka

W popdtytule działu jest napisane "Książka Kucharska 700 przepisów z ilustracjami Forumowiczów."

Reniu lody zawsze z żółtkami - wymieniam tylko smaki. Przedwczoraj orzechowe a jutro czekoladowe (lub po jutrze)

renia

A ja muszę robić takie jakie moja młodzież sobie życzy, bo inaczej nie jedzą...albo kupią sobie "śliczne - chemiczne"... :? :lol:

Zosiu, nie wszyscy czytają nagłówki... 8)

zofijeczka


administ

Na szczęście... ;)
Bo to jeszcze pojąć trzeba, a to wymaga uruchomienia ciągłego procesu poznawczego polegającego na skojarzeniach i wnioskowaniu... ;)  :lol:
No i ten zwiększony przepływ elektronów, co niektórych boli z zakwaszenia...  8)

zofijeczka

Ostatnio pomyślałam sobie że na str. Dr-kwaśniewski też jest trochę orzepisów z KK-700, będę musiała przejrzeć i powstawiać w linki w odpowiednie tematy, niech już będzie i tu zebrane.

.i nikt już poza mną nie robi żadnych przepisów z książki wyżej wymienionej? Czy się nie chce zdjęć porobić? ;)

Blackend

Ale jak w kółko je się to samo, to nie ma co wstawiać. ;)  :D

zofijeczka

Hehe, no wiem..... ale miałam nadzieję, ze jednak niektórzy wybierają inne coinnego.... ale też się przyłapałam na "to samo" lub też na wariacjach tegosamego.

renia

Cytat: zofijeczka w 2015-08-28, 21:03:41
Ostatnio pomyślałam sobie że na str. Dr-kwaśniewski też jest trochę orzepisów z KK-700, będę musiała przejrzeć i powstawiać w linki w odpowiednie tematy, niech już będzie i tu zebrane.

.i nikt już poza mną nie robi żadnych przepisów z książki wyżej wymienionej? Czy się nie chce zdjęć porobić? ;)

Mam lenia... :oops:

zofijeczka