Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Ważna witamina.

Zaczęty przez Halina Ch., 2006-06-08, 18:52:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ewa

Cytat: Jan KwaśniewskiNie ma nieszkodliwych dla zdrowia sztucznych dodatków. Nawet prawie wszystkie witaminy podawane w nadmiarze powodują określone szkody.
Uczeni nie mogą wiedzieć, zatem nie wiedzą, jakie skutki spowoduje spożycie szynki do której dodano 30-40 sztucznych produktów, nawet w dawkach dozwolonych dla każdego z nich z osobna
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=86

lekarka

Elmo, Ci którzy zalecają pić litr mleka dziennie (duża dawka W) nie potrafią zlikwidować dietą cukrzycy, łuszczycy, rzsu, alergii.
Szkorbutu nie widziałam.
Witamina C - magazyny mamy na 3 miesiące. Szkorbut pojawiał się przy długotrwałych podróżach statkiem.
Nie martwiłabym się o niedobory C. Dla żołądaka "przyjazne" są żółtka, ziemniaki, oliwa z oliwek, smalec, rosoły, woda. Płyny "popłukują(oczyszczają pole)" kwasy.
Dla Innych:
mniej C potrzeba gdy mniej jemy.
C potrzebna gdy jemy więcej śmieci rozpuszczaknych w wodzie. Dlatego każdy "uczulony" na cytrusy u mnie na dgn.Za dużo jada zbóż.
Kompatybilne jest to z dietą Cayce'go i z dietą Pieciu Przemian.
C mniej potrzebna gdy BMI w normie (18-25) - prawidłowa przemiana materii minimalizuje zapotrzebowanie na witaminy.

elmo

Czyli na dzien dzisiejszy jest ok  :)

lekarka

baska

A czy prawda jest, ze witC szkodzi palaczom? Slyszal ktos cos na ten temat?

lekarka

Palaczom szkodzą papierosy.
Jak coś nie tak w tym zdaniu - nie czytajcie!.

elmo

CytatPalaczom szkodzą papierosy.
nie znalazoby sie bardziej trafniejsze zdanie  :D

baska

Czyli Lekarka i Elmo nie slyszaly nic na ten temat. Moze ktos inny?

Marek Mitruś

Na papierosach się nie znam.

elmo

CytatNa papierosach się nie znam. 
zwięźle i treściwie   :D

Marek Mitruś

Hana

PALENIE PAPIEROSOW SAMO W SOBIE JEST SPRZECZNE ZE ZDROWYM ROZSADKIEM1

baska

No wiesz, mi np papierosy moglyby pomoc w dawce pow 40/dobe.

O, przypomnial mi sie dowcip

Facet kupuje papierosy. Ekspedientka podaje mu paczke.
Facet czyta "Palenie tytoniu powoduje impotencje".
Czy moze mi pani wymienic na te z rakiem. :)

elmo

CytatNo wiesz, mi np papierosy moglyby pomoc w dawce pow 40/dobe. 
:shock:  :shock:  :shock: ,tzn.....pomoc w rozwoju raka np.pluc czy zadusic wlasne dziecko dymem  :?: :roll:
Jesli sie myle ,to wytlumacz ,bo nie znam uzdrawiajacej mocy papierosa  :shock:

Halina Ch.

Powyżej 40 szt. wypalonych papierosów poraża układ sympatyczny, ale kto dałby radę wypalić takie ilości?

Witaj Basiu, jak znajdujesz optymalne jedzenie na wyspach?

elmo

CytatPowyżej 40 szt. wypalonych papierosów poraża układ sympatyczny,
I czemu to słuzy??? Bo nie mam bladego pojecia? Pytam ,bo mnie interesuje.Badz Halino Ch tak mila i wyjasnij mi .Z gory dzieki.

elmo

Kodar ,dostalas ode mnie wiadomosc na priv ?

baska

Cytat: Halina Ch. w 2006-10-26, 12:25:44
Witaj Basiu, jak znajdujesz optymalne jedzenie na wyspach?
Czesc Halu. Raz w miesiacu dostaje polskie miesko. Znalazlam polski sklep, tam mozna kupic polska kielbase, boczek (niestety okropnie drogo). Jajka "1" sa w marketach. Takze daje rade :)  Niestety nie mam w domu dostepu do Internetu, takze nie moge do Ciebie napisac. Czuje sie bardzo dobrze. Pozdrawiam goraco. Odezwe sie!

Halina Ch.

Elmo, przy SM jest przewaga układu sympatycznego, a  wypalanie dziennie 40 szt papierosów poraża układ sympatyczny.
Tak pisze JK. Nie radziłabym nikomu palenia bo wtedy SM osłabi się ale rak murowany. To jest wchodzenie z deszczu pod rynnę.

elmo

dzikeki Halino za objasnienie,no i zgadzam sie ze papierosy-rak murowany .