Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-11-18, 14:51:39
Niewiele wiem o brytyjskich zwyczajach szczepieniowych :D
Jedna kumpela z Polski, przeciwniczka wczesnych szczepień, mówiła kiedyś, że idzie się dogadać.
Tym bardziej, że tam dzieciaki bezustannie zasmarkane chodzą  :D
Czy idzie się dogadać ? Nie wiem.
Wiem, że Pszczoła nieźle została skłuta w/g programu. Na raz w oba udka. :?

renia

Mogła ich też za to użądlić... :twisted: :wink:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-11-18, 17:19:45
Cytat: Gavroche w 2014-11-18, 14:51:39
Niewiele wiem o brytyjskich zwyczajach szczepieniowych :D
Jedna kumpela z Polski, przeciwniczka wczesnych szczepień, mówiła kiedyś, że idzie się dogadać.
Tym bardziej, że tam dzieciaki bezustannie zasmarkane chodzą  :D
Czy idzie się dogadać ? Nie wiem.
Wiem, że Pszczoła nieźle została skłuta w/g programu. Na raz w oba udka. :?
To już od rodziców zależy i pewno trochę od lekarza.
Poza tym niektórym szczepienia zdają się nie robić krzywdy, choć trudno ocenić, bo nie ma z czym porównać :D

Dasna

Cytat: renia w 2014-11-18, 17:26:44
Mogła ich też za to użądlić... :twisted: :wink:
:lol: :lol: :lol:
Renia jesteś niesamowita. :lol: :lol:

Gavroche

CytatTutaj, to kobiety maja władzę! Najstarsza matrona ma w domu władzę absolutną – nad wszystkimi innymi kobietami oraz oczywiście nad mężczyznami. Zarządza gospodarstwem, pieniędzmi i dobrami materialnymi, a pod koniec swoich dni przekazuje pałeczkę młodszej osobie, płci żeńskiej oczywiście. Jakby tego było mało, kobiety Mosuo mogą praktykować wolne związki nawet z kilkoma mężczyznami na raz. Po ukończeniu 13-tego roku życia, każdej dziewczynie zostaje przydzielony specjalny pokój, do którego może zapraszać swoich adoratorów. Chłopcy zakradają się po zmierzchu, by z samego rana wrócić do domu swojej matki. Gdy stają się dojrzałymi mężczyznami, przychodzą już oficjalnie, ale reszta gry się nie zmienia. Ta praktyka, to tak zwane „małżeństwo przechodnie” – związek bez zobowiązań, zawierany z miłości i wzajemnego pożądania, który może zostać w każdej chwili zerwany lub równie dobrze przetrwać całe życie. Co w takim razie dzieje się  dziećmi, gdy mężczyzna i kobieta nie mieszkają w jednym gospodarstwie? Dzieci zawsze przynależą do domu rodzinnego swojej matki. Rodzą się tam, dorastają, pracują i niezależnie od płci, pozostają przez całe życie. Wielokrotnie zdarza się, że nie znają swojego ojca, a nawet jeśli tak, to uczestniczy on tylko w najważniejszych momentach jego życia.
http://www.paczkiwpodrozy.pl/chiny/jezioro-lugu-hu-mosuo/

Co ciekawe w słowniku Mosuo nie ma słów: wojna, agresja, gwałt... :roll:

Teresa Stachurska

"...Wiecie po co w coli ten kwas? Żeby powstrzymać odruch wymiotny spowodowany zatrważającą ilością cukru, zawartego w coli. Jedna szklanka to około 10 łyżeczek. Wyobrażacie sobie łyżka, za łyżką, zjeść 10 łyżek cukru? Ja też nie. A mimo to, bez problemu wypijamy szkalnkę coli. Czasem i dwie (20 łyżek cukru!). To oczywiście nie koniec interesujących składników. Jak czytamy na przepisy-dla-dzieci:

Kofeina zawarta w Coca-Coli, przy częstym spożyciu może powodować wzrost ciśnienia krwi, poprzez swój wpływ na ośrodkowy układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. U dzieci połączenie sporej dawki cukru z kofeiną manifestować może bezsennością, problemem z koncentracją oraz nadpobudliwością, niemożnością uczenia się.

Do tego dochodzi jeszcze karmel amoniakalno–siarczynowy, który może prowadzić do problemów żołądkowych i jelitowych, a także nadpobudliwości ruchowej..." Więcej - http://www.blogojciec.pl/dzieci/smierc-zamknieta-w-puszce/ .

Gavroche

A dawniej była jeszcze kokaina ;)

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-11-21, 19:43:47
A dawniej była jeszcze kokaina ;)
Hera, koka, hasz, LSD ta zabawa po nocach się śni,
LSD, hera, koka i hasz podziel się z kolegami czym masz... 8) :mrgreen:

Blackend

No i rock and roll, bo jak to tak bez muzyki, gdy Andzia z kolegami przyszła. ;)

MariuszM

co to jest 10 plaskich lyzeczek cukru :)

Blackend

Uderzeniowo na raz, nierozsądnie.  8)

Dasna

Cytat: Blackend w 2014-11-21, 20:26:42
No i rock and roll, bo jak to tak bez muzyki, gdy Andzia z kolegami przyszła. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=F9cqKafnUrk  :mrgreen:

Blackend

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2014-11-21, 20:36:22
co to jest 10 plaskich lyzeczek cukru :)
Zależy jakich, 50-100 g cukru, do porządnej ilości żółtek i twarogu z masłem w sam raz.

Blackend

Ale muza przednia.  :D

Dasna