Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

sylwiazłodzi

kodar twój tekst zachęcił Mnie do zamieszczenia tego linku.

W końcu najlepiej poznać historię rodzimej Kuchni aby wiedzieć dlaczego obecnie jemy jak jemy.

http://www.kliowkuchni.muzhp.pl/index.php?id=3&content=&aid=46

Polecam przestudiowanie strony i przeczytanie wszystkich części, które są tam zamieszczone.
:D

ali

http://www.kliowkuchni.muzhp.pl/index.php?id=3&content=&aid=39
sposób na wyrób naturalnego żółtego sera

i ciekawe spostrzeżenie

Twaróg zupełnie czysty i zsiadły równie iest niezdatny do iedzenia iak i twarde białko. Takim iest właśnie sér zwyczayny, który się robi z mléka od śmietany zupełnie oddzielonego, i ażeby go smacznieyszym i do strawienia łatwieyszym uczynić, zaprawia się solą kuchenną i nasionami roślin aromatycznych, iakoto kminem, kolendrem itp. Sér z mléka zsiadłego niedaie się chować; przez fermentacyą zamienia się na miękką istotę do zgniłego kleiu podobną i wydaie bardzo nieprzyiemny zapach, tak iak zwierzęce ciała zepsute. Ostrość takowa, którą dawni Rzymianie przez obwiianie séra w liście rośliny zwanéy obrazkami (Arum maculatum) powiększać umieli, może mieć coś tęgiego dla żołądka i ięzyków do tęgich rzeczy przyzwyczaionych, iednakowoż niewyrównywa gryzącemu smakowi starych sérów słodkich za użyciem podpuszczki zrobionych. Rzadko sie także śmietana tak od mléka oddziela, ażeby ieszcze pewna część tłustości w sérze niepozostała, co łagodzi iego gryzącą ostrość, która często usta rani, kichanie i omdlenie sprawuie. Poprawia się także sér, kładąc go w piwo, ocet, czerwone wino i w zioła korzenne.

Rudka

No i jednego wspaniałego kucharza mamy mniej .
  Przykre ,ze to akurat w czasie świąt -bo co roku rodzina zamiast ucztować będzie wspominać

kangur

Cytat: Rudka w 2008-12-27, 02:15:10
No i jednego wspaniałego kucharza mamy mniej .
  Przykre ,ze to akurat w czasie świąt -bo co roku rodzina zamiast ucztować będzie wspominać

Jego rodzina i wszystkie jego fany powinny wyciagnac odpowiedni wniosek z takiego kucharzenia. Jakby reklamowal DO to z pewmoscia tak by sie nie stalo. Zginal od wlasnej broni, ktora tak kochal.

grizzly

Cytat: Rudka w 2008-12-27, 02:15:10
No i jednego wspaniałego kucharza mamy mniej .
  Przykre ,ze to akurat w czasie świąt -bo co roku rodzina zamiast ucztować będzie wspominać

Tego "spasionego socjaliste" spotkala pogladowa "kara"
za "ignorancje" i wrodzona-genetyczna "planktonia pyche" !!!  8) :P

To jest dobre w tej "sytuacji" ze "ELITA"
wzmocni swoja "aktywnosc finansowa" w adplatnym przedluzaniu
"swojego zycia"  8) :P


Rudka

Grizzly
   Nie lubie sie spierać z kimś kto jest fobiami i absurdami nasiąknięty
    a wogóle co ma socjalizm do niepochamowanego apetytu na żarcie
    i uwielbienie do kucharzenia .
   Prawdą jest ,ze  śp. Maciej  nie miał czasu zaznajomić sie z ŻO -
    bo był bardzo zapracowany i nie trafił mu sie taki lekarz jak Grizzli -szkoda -
    Mógłbyś nieżle zarobić -

grizzly

Cytat: Rudka w 2008-12-27, 20:26:01
...a wogóle co ma socjalizm do niepochamowanego apetytu na żarcie...
   

Jak sie kiedys spotkamy "prywatnie" 8) :P to wszystko wyjasnie
"ze szczegolami"  8) :P :P


sewero

Cytat: Rudka w 2008-12-27, 02:15:10
No i jednego wspaniałego kucharza mamy mniej .
  Przykre ,ze to akurat w czasie świąt -bo co roku rodzina zamiast ucztować będzie wspominać
Rudka masz racje szkoda czlowieka. Szkoda ze nie natrafil w swoim zyciu na ksiazki Dr.J. Kwasniewskiego moze gotowalby wedlug jego przepisow i tym sposobem wielu chorych ludzi dowiedzialoby sie ze mozna leczyc choroby zmieniajac odzywianie. Naprawde szkoda. Wiedza Dr. Kwasniewskiego niestety nie dochodzi do wszystkich. Trzeba miec po prostu szczescie w zyciu by na te wiadomosci sie natknac ,a jeszcze oprocz szczescia trzeba miec dar by te wiadomosci pojac i zrozumiec.

sylwiazłodzi

Ale wiedzieć,że są różne rodzaje diet o niczym jeszcze nie świadczy. Na stronie Pascala Brodnickiego jest zakładka z hasłem niskowęglowodanowo ale co z tego ani On się tak zywi ani przepisy, które są w to hasło włozone nie są tak naprawdę niskowęglowodanowe a na pewno nie wszystkie. A co do Macieja Kuronia ceniłam Go za to,że zawsze mówił, że kocha gotować i wiedział, że nie wszystkie potrawy Mu służą. Ale jeśli gotował dla innych to czasami musiał robić potrawy niekonicznie te, które chciał ale które ktos sobie życzył, jak w przypadku mojej mamy. Co ma zrobić jeśli ktoś życzy sobie aby upiekła ciasta to je piecze a musi ich spróbować potem przed podaniem na stół. Wie, że odchoruje w swojej łuszczycy ale tak to już jest.

renia

Czy taka dwudniowa przerwa techniczna zdarza się często na forum? Naprawdę bałam się, że je zlikwidowano :cry:
Zajrzałam na forum dobra dieta i był tam wynik badania diety optymalnej, mówiący, że jest ona nieszkodliwa... :shock:

Rudka

No to jednak była przerwa -ale jak tutaj inni sie dostali ,bo przecież widze wczorajsze posty .
   Grizzly :D :D :D różnie to bywa -  młody lekarz by mi nie zaszkodził :P
   

sylwiazłodzi

RENIA ZARAZ IDĘ SPAĆ  więc krótko od 2 lat jak tu jestem 2 dni to chyba pierwszy raz, kązdy musi sie czasami naprawić nawet serwer itp. wynalazki nie mowić o nas, nawet jak nie jestesmy jak Ja na optymalnej i zjemy np. słodycze takie zwyczajne kupione w sklepie. :(

Co do badań. Czytam teraz o zywności modyfikowanej gentycznie choć wcześniej jakoś sie tym nie interesowałam ale samo wpadło w ręce i opisie jak można modyfikować badania zarówno w dobre jak i złe strony. Ja mam swojezdanie a jako WAGA pażdziernikowa ważę mnóstwo rzeczy co Mnie czasami wkurza :) ale też pomaga myśleć paradoksalnie. Pozdrawiam bo znów za dużo się rozpiszę a miałam punkt 12 iść spać. do zobaczenia wszystkie nasze myśli dla Mnie do 5.30 bo muszę wstać o tej porze.

:?

_flo

branoc sylwia, fajna fota zupy, troche jak z tego filmu "existenz"

renia

Sylwia, powiększałam twoje załączone zdjęcie czegoś tam, to ma być zupa :shock:Nie wygląda to apetycznie :?           pozdrawiam Renia.   p.s.jednak ta przerwa techniczna nie była u wszystkich :idea:

_flo

apetycznie czy nie, wazne, ze ma to CÓŚ

sylwiazłodzi

nie warto było się męczyć bo to zdjęcie z komórki. To rosół tłusty, żółty ze świnskiej kostki z własnego uboju , która jest własnie na tym zdjęciu. tylko dwa żeberka a wyszedł tłusty jakby ktos dodał tam nie wiem ile tłuszczu. Nie wiem co w tym niesmacznego. Kości jak kości.

Edyta

Cytat: sylwiazłodzi w 2008-12-30, 18:07:12
nie warto było się męczyć bo to zdjęcie z komórki. To rosół tłusty, żółty ze świnskiej kostki z własnego uboju , która jest własnie na tym zdjęciu. tylko dwa żeberka a wyszedł tłusty jakby ktos dodał tam nie wiem ile tłuszczu. Nie wiem co w tym niesmacznego. Kości jak kości.

Sylwia!  Czas wkleic szampana  :D i siebie jak go pijesz  :D

Krystyna*Opty*

Cytat: renia w 2008-12-30, 10:43:34
p.s.jednak ta przerwa techniczna nie była u wszystkich :idea:

Na to wygląda  8)
Ja też miałam "kwarantannę"  :?  , co mnie nawet nie dziwi, wszak mocno niedyplomatyczna jestem  ;)
ale czemu i Ty wylądowałaś na "JEŻYKU"* to ja nie rozumiem   :?   Może omyłkowo?   :o

*Nie mylić JEŻYKA z JERZYKIEM, oczywiście  8)

kangur

Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-12-30, 19:29:49

*Nie mylić JEŻYKA z JERZYKIEM, oczywiście  8)

Pomylilem i nie wiem jak to jest. Jerzy sie pyta, czy jeży sie pyta?

Krystyna*Opty*

Cytat: kangur w 2008-12-30, 20:11:40
Cytat: Krystyna*Opty* w 2008-12-30, 19:29:49

*Nie mylić JEŻYKA z JERZYKIEM, oczywiście  8)

Pomylilem i nie wiem jak to jest. Jerzy sie pyta, czy jeży sie pyta?

A o co pyta?  ;)