Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Opal

Po wcześniejszych wpisach widać, że ludzie nie mają pojęcia o reklamie :lol: Dobra reklama wpływa na każdego w taki sposób, że on sam o tym nie wie :) Rozum nie ma tutaj najmniejszego znaczenia, z każdego można zrobić konsumenta. Zakodowane w podświadomości gesty, zapachy i dźwięki czynią ludzi bezbronnymi. Nie sposób jednak chodzić do sklepu z opaską na oczach, stoperami w uszach i klamerką na nosie. Teraz coś dla relaksu w tym temacie:

http://www.youtube.com/watch?v=e0rCQNwJ51Q 

renia

Cytat: grizzly w 2009-08-26, 17:44:11
Cytat: renia w 2009-08-26, 17:23:45
... a konsumentom na prawdzie...

Renia, chyba sama w to nie wierzysz!!!
Jestes na tyle "doswiadczona" Osoba, ze dokladnie wiesz
jak bardzo zalezy "beneficjentom" na ZAKLAMYWANIU REALU.

Kazdy madry czlowiek potrafi to bez problemu dostrzec,
jak bardzo ludzie staraja sie oklamywac i oszukiwac innych ludzi!

Czy to jest wstretne, ohydne, czy "smakowite",
to wszystko zalezy wlasnie od "miejsca siedzenia" :-)

Pozdrawiam moja nowa SYMPATIE :-)

Masz "Misiek" częściowo rację. Nie wszyscy chcą poznać prawdę, bo wtedy wyda się ich naiwność i wolą dalej być oszukiwani i żyć w świecie obłudy.
A okłamywanie dla pieniędzy i zatajanie prawdy jest tak powszechne i prawie oczywiste, że już nikogo (tak myślę) nie dziwi. Beneficjenci uważają, że cel uświęca środki. A jaki jest ich cel, to chyba nikt nie wie lepiej od Ciebie :-))

renia

..chyba, że mnie zaliczasz do beneficjentów.. ale to nie ta skala i nie te wpływy.. Ja siebie zaliczam bardziej do konsumentów..

RTS

Byli i są osobnicy "inteligentniejsi" od innych, którzy umieją czerpać zysk z głupszych, słabszych, prostszych, itp. ale nie na tyle inteligentni by tego nie robić, a swoje dążenia skierować na rzecz prawdziwego postępu.

renia

Racja. Byli..są ..i będą...

renia

..a tych, którym bardziej zależy na postępie, niż na zysku, jest naprawdę bardzo mało..

viola44

Cytat: RTS w 2009-08-26, 18:39:15
ale nie na tyle inteligentni by tego nie robić, a swoje dążenia skierować na rzecz prawdziwego postępu.

to mrzonka, tacy ludzie nie istnieją a jeśli już to nie mają prawa bytu...

michal

Cytat: Opal w 2009-08-26, 18:08:30
Dobra reklama wpływa na każdego w taki sposób, że on sam o tym nie wie :)

Truizm, w dodatku nie do końca na temat...

Cytat: renia w 2009-08-26, 17:23:45
Zleceniodawcom reklam zależy na kasie, a konsumentom na prawdzie... tylko jak pogodzić jedno z drugim ? Łot problem :-))

Reklama nie musi mówić prawdy. Makijaż i dobrze dobrany stój u kobiety to też środki, które ukrywają wady i oszukują ewentualnego... "konsumenta". ;) "Tam zapnij spinkę, tu powieś łańcuszek, aby wzrok skupiał się na dekolcie a nie na zbyt szerokich biodrach", itp. Telewizje dla kobiet 24 godziny na dobę nadają te bzdury. Sęk w tym, żeby mieć oczy i widzieć przez opakowanie albo mieć bardzo skromne potrzeby jak chodzi o konsumpcję, ograniczające się do produktów, których nie trzeba reklamować -- wtedy problem znika. :) Producenci są niemoralni bo reklamują często szkodliwe produkty? Owszem, ale ich konsumenci są jeszcze bardziej zepsuci, bo sami je konsumują... Kto jest bardziej głupi, głupiec, czy ten, który za nim idzie?

Cytat: viola44 w 2009-08-26, 18:54:53
ale nie na tyle inteligentni by tego nie robić, a swoje dążenia skierować na rzecz prawdziwego postępu.

to mrzonka, tacy ludzie nie istnieją a jeśli już to nie mają prawa bytu...

To chyba jednak przesadzone stwierdzenie "viola"... :)

grizzly

Byli i są osobnicy "inteligentniejsi" od innych, którzy umieją czerpać zysk z głupszych, słabszych, prostszych, itp. ale nie na tyle inteligentni by tego nie robić, a swoje dążenia skierować na rzecz prawdziwego postępu.

Tak piszesz, jak gdyby istnieli tacy, ktorzy nie "wykorzystuja"  innych.

Nie ma na Ziemi takiego organizmu biologicznego,
ktory by nie czerpal "zyskow" od materii "ozywionej i martwej".

Taka sa "realia", slonce "oswietla" Ziemie a nastepnie "spali" wszystko z "przydatkami" :-)

Chyba nie oczekujesz, ze "inteligent" ma te same potrzeby
jak "robotnik" i odwrotnie.

Zyski sa "miara madrosci" w duzym uproszczeniu! :-)

michal

"grizzly" albo nie zrozumiałeś o czym mowa, albo udajesz... ;) Mam ci pokazać palcem ludzi, którzy mają na tyle lotne głowy, żeby nieźle strzyc innych i robić kasę, ale im się nie chce, wolą mieć spokój i zająć się ogólnie pojętym... myśleniem... :) Nawet jednego takiego miałem na studiach... :) Trzeba być lepszym od przeciętnego, żeby umieć pociągać BIOMASĘ za sznurki, ale jeszcze lepszym, aby móc i umieć to robić, ale nie mieć na to ochoty...

Opal

Cytat: michal w 2009-08-26, 19:00:13

Truizm - niewątpliwa, oczywista prawda, zwł. zbyt znana (a. zbyt błaha), aby warto ją było stwierdzać, głosić.

Czy wobec tego sugerujesz, że powinnam przepraszać, że się odezwałam w tym (przestudiowanym) przeze mnie temacie? OK - nie odpowiadaj i tak widzę, że dzisiaj Cię coś ugryzło. Miłego wieczoru dla wszystkich.

admin

Patrz "michal"!
a ja wczoraj z takim nawet przegadałem pół dnia o biochemii. Taki zaszczyt mnie spotkał!
A drugie pół dnia poświęcił dla wnuczka.

viola44

Cytat: admin w 2009-08-26, 19:17:29
Patrz "michal"!
a ja wczoraj z takim nawet przegadałem pół dnia o biochemii. Taki zaszczyt mnie spotkał!

Admin ale jestem ciekawa tej rozmowy....:-)

michal

Cytat: Opal w 2009-08-26, 19:16:35
Cytat: michal w 2009-08-26, 19:00:13

Truizm - niewątpliwa, oczywista prawda, zwł. zbyt znana (a. zbyt błaha), aby warto ją było stwierdzać, głosić.

Komu to wyjaśniasz?

Czy wobec tego sugerujesz, że powinnam przepraszać, że się odezwałam w tym (przestudiowanym) przeze mnie temacie?

Każdy ma prawo pisać i nikt nie musi za to przepraszać. Zresztą ja jestem tutaj tylko gościem, jakże więc mógłbym cokolwiek sugerować w tej sprawie? Zwykła przyzwoitość mi zabrania. Ot, napisałaś:
Po wcześniejszych wpisach widać, że ludzie nie mają pojęcia o reklamie :lol:
Otóż odniosłaś takie wrażenie NAJPRAWDOPODOBNIEJ dlatego, że przeoczyłaś temat (na co wskazuje dalsza część wypowiedzi).

Cytat: admin w 2009-08-26, 19:17:29
Patrz "michal"!

Ciii... ;) Spodziewam się jeszcze prośby o wskazanie takich osób. Mój kolega Piotras ;) o którym pisałem nie udziela się w Internecie, więc podałbym link do strony Gospodarza, choć nie tylko...

Opal

Cytat: michal w 2009-08-26, 19:26:35

Otóż odniosłaś takie wrażenie NAJPRAWDOPODOBNIEJ dlatego, że przeoczyłaś temat (na co wskazuje dalsza część wypowiedzi).

Na inne pytania nie odpowiadam, gdyż odpowiedzi na nie są zbyt oczywiste ;)

Mylisz się Michałku, niczego nie przeoczyłam, doczytałam.

Cytat: michal w 2009-08-26, 19:08:01
Trzeba być lepszym od przeciętnego, żeby umieć pociągać BIOMASĘ za sznurki, ale jeszcze lepszym, aby móc i umieć to robić, ale nie mieć na to ochoty...

Czy nie powinnam tutaj napisać, że to truizm? Ja znam wiele osób, które mogłyby, potrafią, ale im się nie chce ;) znam też takich, którzy nie mają ochoty i do tych niestety sama należę.

Ps. Reklama była moim ulubionym przedmiotem studiów. Nie będę tutaj zdradzała jej tajników. Mogę jedynie powiedzieć, że jedną z najlepszych jest reklama kawy :) To prawdziwy majstersztyk (w wykonaniu pewnej firmy), ale wiedzą o tym jedynie fachowcy.

admin

Cytat: viola44 w 2009-08-26, 19:22:36
Admin ale jestem ciekawa tej rozmowy...

a głównie zastanawialiśmy się nad syntezą puryn z glukozy przez szlak pentozowy, jako alternatywnego, beztlenowego źródła zasilania i niekontrolowanego przez organizm rozrostu "tkanki nowotworowej", bo zawiozłem Tacie wydruk tego - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3389.msg78676#msg78676

michal

Cytat: Opal w 2009-08-26, 19:44:48
Cytat: michal w 2009-08-26, 19:08:01
Trzeba być lepszym od przeciętnego, żeby umieć pociągać BIOMASĘ za sznurki, ale jeszcze lepszym, aby móc i umieć to robić, ale nie mieć na to ochoty...

Czy nie powinnam tutaj napisać, że to truizm? Ja znam wiele osób, które mogłyby, potrafią, ale im się nie chce ;) znam też takich, którzy nie mają ochoty i do tych niestety sama należę.

Nie szukaj teraz u mnie truizmów na siłę "Opal", bo szkoda zdrowia... Biorąc pod uwagę tabuny dorobkiewiczów, którym wydaje się, że są u szczytu bo są sprytni... co ja mówię... biorąc pod uwagę tabuny szczurów na lepszych stanowiskach w dużych firmach, którym się wydaje, że są u szczytu, bo mogą sobie w wakacje posiedzieć na Bali a ich sąsiedzi i reszta rodziny już nie... Sama oceń. Imię takich nieszczęśników, jakby powiedział poeta, jest legion... Zresztą truizm nie truizm, nie ważne, muszę już wracać do zaplanowanych na 20.10 obowiązków. :)

Ps. Reklama była moim ulubionym przedmiotem studiów. Nie będę tutaj zdradzała jej tajników. Mogę jedynie powiedzieć, że jedną z najlepszych jest reklama kawy :) To prawdziwy majstersztyk (w wykonaniu pewnej firmy), ale wiedzą o tym jedynie fachowcy.

<kciuk do góry> :)

Mylisz się Michałku, niczego nie przeoczyłam, doczytałam.

W takim razie przepraszam, Anusiu... :)

Opal

Cytat: michal w 2009-08-26, 20:03:39
W takim razie przepraszam, Anusiu... :)

Wystarczy, a właściwie wolę "Aniu" :) ale Anusiu też słodkie ;)

admin