Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

Straszenie cukrem zrobi jeszcze większe straty.
Jak świat światem źródłem energii dla zdecydowanej większości zawsze były węglowodany i lepiej aby tak zostało.
Jeszcze kilka lat temu fruktoza była najlepsza z cukrów dla serca i nic się nie zmieniło z wyjątkiem poglądów niektórych naukowców, powszechnie wcześniej zalecających miód!  :lol:

Iga

Cytat: RTS w 2010-11-21, 11:23:55
Cytat: Iga w 2010-11-21, 11:14:20
Czy to możliwe,by w szklance coli było aż 10 łyżeczek cukru?
:? Chyba że w amerykańskiej szklance...
:D
Przecież gdyby tak było,to nie dałoby się tego w ogóle napić.

Iga

Cytat: WojciechS w 2010-11-21, 11:30:23

Jak świat światem źródłem energii dla zdecydowanej większości zawsze były węglowodany i lepiej aby tak zostało.
Dokładnie! Jest tylko jeden szkopuł;dziś ludzie nie potrzebują tyle energii,bo w większości prowadzą siedzący tryb życia.Gdyby "pobiegali" sobie po polu ze 12 godzin,to mogliby tych fast foodów zjeść dwa razy więcej,a i tak by to spalili.

Iga

Cytat: Iga w 2010-11-21, 11:49:55
....to mogliby tych fast foodów zjeść dwa razy więcej,a i tak by to spalili.
No chyba,że mam złe wyobrażenie o tym,ile ludzie potrafią zjeść.  :roll:

RTS

Cytat: Iga w 2010-11-21, 11:44:28
:D
To jest pomieszanie z poplątaniem w takich artykułach a dane z kosmosu.  :?

WojciechS

Aby być dziennikarzem, nie trzeba się znać na bilionach, czy nanotonach...  :wink:

kodar

Cytat: WojciechS w 2010-11-21, 12:05:34
Aby być dziennikarzem, nie trzeba się znać na bilionach, czy nanotonach...  :wink:
czyli rowniez  bankierzy i nanofizycy nic  nie znajda  dla siebie w doniesieniach agencji prasowych??? :P

renia

Cytat: WojciechS w 2010-11-21, 10:55:53
http://www.tvn24.pl/0,1683248,0,1,tyjemy-szybciej-niz-amerykanie,wiadomosc.html - faktem jest, że coraz więcej widać kloce amerykańskiego typu tucznikowego!
Wielachne dupska, które się nie mieszczą na jednym siedzeniu w autobusach MPK  :shock:
Tego dawniej nie było!

To prawda. Ale jedno już lepsze, że winią cukier a nie tłuszcz zwierzęcy..

renia

Cytat: Iga w 2010-11-21, 11:44:28
.. to możliwe,by w szklance coli było aż 10 łyżeczek cukru?

Słyszałam, że jest tam 12 łyżeczek cukru, tylko że dodają tam również regulator kwasowości..i ta słodycz znika..

RTS

Cytat: renia w 2010-11-21, 19:50:38
Słyszałam, że jest tam 12 łyżeczek cukru, tylko że dodają tam również regulator kwasowości..i ta słodycz znika..
W takim razie tabele z etykiet o zawartości składników musiałyby być fałszywe.

renia

A ile podają na nich cukru?

WojciechS

Cytat: kodar w 2010-11-21, 19:09:57
Cytat: WojciechS w 2010-11-21, 12:05:34
czyli rowniez  bankierzy i nanofizycy nic  nie znajda  dla siebie w doniesieniach agencji prasowych??? :P

A kto to wie?  8)

Teresa Stachurska

Cytat: RTS w 2010-11-21, 20:52:00
Cytat: renia w 2010-11-21, 19:50:38
W takim razie tabele z etykiet o zawartości składników musiałyby być fałszywe.

Cukier nie znika, jest jak był, tyle że go podniebienie nie odczuwa adekwatnie. Można zrobić próbę: nasłodzić i potem dodać kwasku cytrynowego.

renia

Cytat: Iga w 2010-11-21, 11:50:43
Cytat: Iga w 2010-11-21, 11:49:55
....to mogliby tych fast foodów zjeść dwa razy więcej,a i tak by to spalili.
No chyba,że mam złe wyobrażenie o tym,ile ludzie potrafią zjeść.  :roll:

Wczoraj dowiedziałam się, że Mc.Donalds ma różne porcje wagowe w zależności od potrzeb kraju. Największe są (jak łatwo się domyśleć) w USA.

WojciechS

Oni muszą przodować w każdej dziedzinie...  :lol:

renia

No i pierwsi będą ostatnimi.. 8)

RTS

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-11-22, 08:40:37
Cukier nie znika, jest jak był, tyle że go podniebienie nie odczuwa adekwatnie. Można zrobić próbę: nasłodzić i potem dodać kwasku cytrynowego.
Nie mam takiej etykietki z coli pod ręką ale węglowodanów wykazanych na takiej etykiecie było coś ok. 11g/100ml.
Ile mieści się w przeciętnej szklance? Z 200 - 250ml płynu, czyli 22 - 28g cukru.
Ile waży łyżeczka cukru? 4 - 7g.
Więc nawet gdyby to były płaskie łyżeczki to zmieści się ich w takiej szklance max. 7.
8)
Chyba że chodzi właśnie o jakąś amerykańską szklanę.  8)

renia

Może i o amerykańską.. :lol: a może oprócz cukru są tam jeszcze inne substancje słodzące.. licho ich wie.. Muszą tam być różności, skoro rury odrdzewia i kamień usuwa. A zresztą to nie nasz problem.. 8)

RTS

Cytat: renia w 2010-11-22, 10:07:53
Muszą tam być różności, skoro rury odrdzewia i kamień usuwa. A zresztą to nie nasz problem.. 8)
"Cudowny" środek na wszystko  :P . Nie nasz problem ale ciekawostka akurat.  8)

renia

Jasne. Jeszcze ponoć jako lekarstwo przeciw biegunce dobre. Ja wypróbowałam to na swoim synu. :roll: ..i nie polecam.. 8)