Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

UNIA ZIEMI - luźna rozmowa o konstytucji

Zaczęty przez Daniel, 2017-01-14, 11:01:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

administ

Blackend

Bez pieniądza?  :lol:
To ja dziękuję za powrót do gospodarki barterowej.  8)

renia

Jarek

Podobne chore urojenia ma Naczelnik. Z dwojga złego biorę 500+ :lol:

Blackend

Cytat: renia w 2017-04-04, 17:55:51
Na 500+ by Tobie nie potrącali... 8) :lol:

Ukradli by mój czas, tak jak teraz to robią, a kasa to tylko łatwiejsze przedstawienie kradzieży.  8)
Generalnie bardzo lubię wszelkie formy komuny (serio) tylko pod warunkiem jak mnie osobiście nie dotykają.  :D

Blackend

Cytat: Jarek w 2017-04-04, 18:25:25
Podobne chore urojenia ma Naczelnik. Z dwojga złego biorę 500+ :lol:

Ale to najpierw trzeba się narobić. ;)

Jarek

Cytat: Blackend w 2017-04-04, 18:26:06
Cytat: renia w 2017-04-04, 17:55:51
Na 500+ by Tobie nie potrącali... 8) :lol:

Ukradli by mój czas, tak jak teraz to robią, a kasa to tylko łatwiejsze przedstawienie kradzieży.  8)
Generalnie bardzo lubię wszelkie formy komuny (serio) tylko pod warunkiem jak mnie osobiście nie dotykają.  :D
:lol:
Ja też lubię, tylko jak mi się należy :lol:

Blackend

Daniel

Cytat: renia w 2017-04-04, 17:41:33
Tak by miała wyglądać Unia Ziemi?

:roll: http://kochanezdrowie.blogspot.com/2017/04/w-tym-miescie-ludzie-zyja-bez-polityki.html

Czy to jest "utopia"... :roll:
To jakaś komuna, podobna do zborów wczesnochrześcijańskich. Za mało informacji aby to ocenić. UNIA ZIEMI ma zasięg znacznie szerszy i nie tylko terytorialny. W przyszłości będzie widzieć całą planetę, a nie tylko jedną osadę. Rozwiązuje problemy tego świata, a nie ucieka w enklawy. To zupełnie inny wymiar cywilizacyjny i tego jeszcze nie przeczytacie na moim blogu.

Jarek

A jakie problemy będą na UNII ZIEMI?
Bo mi się nowych już nie chce rozwiązywać :lol:

Daniel

Cytat: Jarek w 2017-04-04, 20:32:08

UNIA ZIEMI do niczego nie zmusza. Jak ktoś nie chce niczego rozwiązywać, to nie musi. Jak ktoś nie chce płacić podatków i uczestniczyć w życiu społecznym, też nie musi. Każdy wybór ma jednak swoje plusy i minusy.

renia

Cytat: Daniel w 2017-04-04, 20:24:28
Cytat: renia w 2017-04-04, 17:41:33
Tak by miała wyglądać Unia Ziemi?

:roll: http://kochanezdrowie.blogspot.com/2017/04/w-tym-miescie-ludzie-zyja-bez-polityki.html

Czy to jest "utopia"... :roll:
To jakaś komuna, podobna do zborów wczesnochrześcijańskich. Za mało informacji aby to ocenić. UNIA ZIEMI ma zasięg znacznie szerszy i nie tylko terytorialny. W przyszłości będzie widzieć całą planetę, a nie tylko jedną osadę. Rozwiązuje problemy tego świata, a nie ucieka w enklawy. To zupełnie inny wymiar cywilizacyjny i tego jeszcze nie przeczytacie na moim blogu.

A to ciekawe... :roll:

Jarek

Cytat: Daniel w 2017-04-04, 20:38:43
Cytat: Jarek w 2017-04-04, 20:32:08

UNIA ZIEMI do niczego nie zmusza. Jak ktoś nie chce niczego rozwiązywać, to nie musi. Jak ktoś nie chce płacić podatków i uczestniczyć w życiu społecznym, też nie musi. Każdy wybór ma jednak swoje plusy i minusy.
A to nieszczęście z tej ziemi, to bedzie mozna sie tam pozbyc?

Daniel

https://www.youtube.com/watch?v=vX1aptt8zPU

To elementarna wiedza, aby móc dyskutować o konstytucji. Pan Stanisław Michalkiewicz ma nawet swój autorski projekt. Ma on jednak podstawową wadę. Nadal zachowuje strukturę państwa i opiera się na demokracji. Unia Ziemi nie akceptuje ani jednego, ani drugiego. Tym samym istnieją rozwiązania, które całkowicie odbiegają od stereotypów.

administ

Ale wspólnota pierwotna już była... ;)
I raczej nie wróci, no chyba, że faktycznie 13 maja będzie kolejny koniec świata...  :lol:
Wtedy nawet wspólnoty nie będzie.  :?

Daniel

Cytat: admin w 2017-05-09, 08:02:35
Ale wspólnota pierwotna już była... ;)
I raczej nie wróci, no chyba, że faktycznie 13 maja będzie kolejny koniec świata...  :lol:
Wtedy nawet wspólnoty nie będzie.  :?
Wspólnota była, tylko życie było prostsze. Ludzie nie byli tak bogaci i nie było takiej rozbudowanej infrastruktury.
Gdy wystąpi koniec świata, to ułatwi sprawę. W zasadzie u nas już jest. Polska jako państwo przestała istnieć.
Utracona została ciągłość państwowa i obecna władza nie czuje się zobowiązana do wywiązania się z zawartych umów przez poprzedników.
Tym samym nie ma już gwarancji na żadną umowę zawartą przez Rzeczpospolitą Polską.

renia

Napisz trochę jakby miało wyglądać życie w takiej Unii Ziemi? Rządu by nie było? Pracować by trzeba było? Czy "wolna amerykanka"? :roll: :lol: Szkoły, urzędy by istniały? Wszystko by było prywatne, państwowe czy wspólne? Czy państw by nie było?