Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

MarekS

Cytat: Gavroche w 2021-10-18, 22:13:45
Słuszne założenie, bo zwykle to rozumiemy pod pojęciem steku. :D
Tym razem z udźca jagnięcego, powinienem dopisać, bo w sumie stek to chyba każde mięso krojone w poprzek włókien (?).
Nie jadłem jagnięciny tak podanej, a założyłem z góry ze wołowy i grillowany do tego  :D

Gavroche

Za wołu nie przepadam, choć ostatnio w Leclercu były świetne, paczkowane, steki z wołowiny nowozelandzkiej (popieram rodzimą produkcję, ale nasze bydło mięsne to śmiech na sali).
Baraninę bardzo lubię, ale rzadko widuję odpowiednie kawałki, jak już dostanę, to się podniecam. :D
Jeszcze steki z tuńczyka lubię i w knajpach nawet nieźle to przyrządzają.

Blackend

Kiedyś miałem okazję jeść steka z argentyńskich krów i faktycznie bardzo dobre mięso ale drogie.  8)
W Polsce wołowina słabo się sprzedaje właśnie ze względu na cenę.
Na Śląsku taka klasyczna rolada jest wyłącznie z wołowego mięsa.  8)

Gavroche

W krajach, gdzie wegetacja jest długa, czyli generalnie ciepłych, hodowla bydła mięsnego jest jakby tradycyjnie usankcjonowana, nic dziwnego, że doszli do lepszych walorów organoleptycznych mięsa.
U nas tradycyjnie hodowało się krowy-mamki - dla mleka.
Nie ma zbyt wielkiej tradycji jedzenia wołowiny, bo i te chude mleczarnie z wielkimi brzuchami zbyt smaczne nie są. :D
Podobnie niezbyt często je się u nas koninę, o psach nie wspominając. ;-)

Za to świnki mamy takie fajne, że wszystko idzie na eksport, a my jemy jakieś chińskie wynalazki... :?

MarekS

Fajnie już się rozwija rynek wołowiny, można dostać dobre kawałki  sezonowane nawet kilkadziesiąt dni, oczywiście najsmaczniejsze  są z dużym przerostem tkanki tłuszczowej  :D
Argentyńską wołowinę w selgrosie można kupić 90 zł/kg polędwica, rostbef z 60parę zł, od czasu do czasu można się pokusić, dobrze polać masłem czosnkowym  :D i jak ktoś umie dobrze zrobić steka,  to i uwieść drugą połowę. Mi  się jeszcze nie udało  :D na starz małżeński nie będę zwalał.

Blackend

Na YouTubie widziałem hodowle w Polsce rasy Limousine.  8)
To jest chyba najbardziej popularna rasa bydła mięsnego.  8)

admin

Mój promotor magisterium specjalizował się w Limousine, w aspekcie krzyżówek towarowych szczególnie z HF.  8)
A mnie tam bardziej biochemia przedżołądków interesowała w korelacji z produktywnością tłuszczu mlecznego ...  :D

Blackend

Gavroche

Dziś zjedliśmy w knajpie, znowu meksykańska, ale burrito wieprzowe mają naprawdę spoko. :D
Nikt już nawet nie mrugnie na indywidualne zamówienie w restauracjach; poprosiłem bez tortilli i fasoli oraz z frytkami.
Jak komuś ŻO na mieście nie wychodzi, to nie wiem... :?

renia

Można też dodatkowo zamówić masełka takie "jednorazowe" po 10g czy 15g...

Gavroche

I śmietankę, i słoninki też podsmażą w gruzińskiej czy we włoskiej knajpie. :D
Ale dotłuścić to się można przedtem lub potem, jeden chudszy i bardziej ocukrzony posiłek od czasu do czasu nie ma znaczenia.

renia

W końcu liczy się całodobowo.  :roll: Chociaż zbyt chude i suche posiłki mi mniej smakują... :?

renia

A nieraz, w oczekiwaniu na obiad, serwują "zbilansowany" posiłek "optymalny" - czyli chleb ze smalcem... :mrgreen: ;-)

admin

:lol:
I koniecznie nie więcej jak 30g białka - jak to zaś niektórzy się chwalą, że "tak zrozumieli" pismo Doktora...  :lol: :lol: :lol:

Jarek

Rakieta się był w zero szybkosci i pudlo

Jarek

Rakieta się cyka miało być.Higgins już tego nie wypuści

Jarek

Z wrażenia wątki pomyliłem :lol:

Blackend

Sam pomyślunek o chlebie ze smalcem tak robi. ;)

admin

Jarek

:lol:
Bez ogórka nie siadam do stołu...