Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Początki z Dietą Optymalną, czyli zielona jak cebulka wiosną

Zaczęty przez PannaAnna, 2017-10-31, 14:02:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

vvv

Z dziś - do zapamiętania i rozważenia:

Cytat: vvv w 2017-11-01, 19:52:01
sok wielo-warzywny zamiast majonezu.
8)

renia

Dużo warzyw nie jadamy, to co za różnica skąd one są... :roll:

Blackend

renia

Którego tego?  :roll: Byle jakiego, to i tak nie jest ekologiczne...W ogródku już nie warto... 8)

administ

Jakby to Jarek napisał, to pewnie byś się zaraz domyśliła o który sklep chodzi... ;)  :lol:

renia

E tam. Ja w domu tyle o sklepie nie mówię, co wy o nim na Forum piszecie... 8) :lol:

Blackend

:lol:
Ale ja w dobrej wierze i czym drożej tym lepiej, bo więcej do kasy wpłynie. ;)

lukas8281

Witam. Mam pytanie dotyczące proporcji między białkiem a tłuszczem po okresie przebudowy organizmu. Jaką proporcję stosujecie? Wklepałem sobie wszystkie tabele doktora do excella i porobiłem formuły aby mi zliczało wszystko. Zdarza mi się jadać na 1g białka zwierzęcego aż 4g tłuszczu. Może właściwa proporcja to 1:2?

administ

:lol: :lol: :lol:
Tak, jasne, masz rację...  8)
Nie ma to jak apetyt cyframi regulowany.  :D

Blackend

Najlepsza proporcja to taka, aby w ubikacji ani zatwardzenia ani rozwolnienia nie mieć, musi być tak w sam raz. ;)  8)

administ

I właśnie dlatego nie widzę żadnego sensu się wysilać i dla przykładu takie teksty pisać, bo po co?

cyt:
"Rodzaje norm:
Normy minimalne - są to najmniejsze ilości energii i składników odżywczych, które nie powodują uchwytnych zmian patologicznych, ale powodują lekki niedobór wagi, niższą sprawność fizyczną i umysłową, niższą wartość biologiczną potomstwa.

Normy wystarczające - nieco wyższe niż minimalne, pozwalające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Normy fizjologiczne - uwzględniają nie tylko ogólne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, ale i indywidualne natężenie przemian biochemicznych, a także stan fizjologiczny organizmu (choroby, ciąża, karmienie) z uwzględnieniem wieku, kondycji psychicznej - dają więc większe bezpieczeństwo w zapobieganiu wadom żywieniowym i są wyższe niż poprzednie.

Normy zalecane - 5*wio lub inne "naukowe" osiągnięcia detetyczne, na podstawie setek tysięcy poprawnie wykonanych badań naukowych, ale ze złą interpretacją wyników i błędnych wnioskach.

Normy optymalne - określone przez lek.med. Jana Kwaśniewskiego na podstawie wieloletniego doświadzenia zawarte w zasadach Żywienia i Diety Optymalnej".

Tu całość: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5387.msg493217#msg493217

lukas8281

Blackend

Blackend

administ

Ale jeszcze nie wiadomo, czy ze szczyptą soli, bo smaczniejsze, czy bez, bo zdrowsze? :roll: ;)

Blackend

administ

Tak szczerze, to wszyscy "nowi i zieloni" mają na tym Forum przekichane, no ale ile razy można powtarzać to samo?  :?