Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Zamiast ziemniakow

Zaczęty przez adampio, 2018-03-27, 11:05:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Dalsze badania są konieczne.  8)

renia

Oby zrobili je jak najprędzej, bo to jest bardzo ważne... 8) Tak za kierownicą dostać ataku epilepsji, to ja dziękuję... 8) :lol:
Żal innych kierowców i pieszych... :? :lol:

Zyon

Cytat: admin w 2018-03-29, 13:33:58
Ale to straszna trucizna, co powoduje rozszczelnienie jelit, raka przewodu pokarmowego, zawały narządów, miażdżycę, nadciśnienie, a nawet cukrzycę typ II i otyłość!  8)
Ja wczoraj probowalem cwikly i oblalem test buraczkowy  :? Kompletnie nieszczelne jelita  :?
Work Buy Consume Die

renia

Zakorkować i spokój... 8)

administ

Cytat: Zyon w 2018-03-29, 13:42:35
Cytat: admin w 2018-03-29, 13:33:58
Ale to straszna trucizna, co powoduje rozszczelnienie jelit, raka przewodu pokarmowego, zawały narządów, miażdżycę, nadciśnienie, a nawet cukrzycę typ II i otyłość!  8)
Ja wczoraj probowalem cwikly i oblalem test buraczkowy  :? Kompletnie nieszczelne jelita  :?

:lol:
Wieko trumny opada...  :?
Natomiast betanina wchłania się do organizmu jak większość glikozydów bardzo dobrze i jest wydalana z moczem.
Jeśli się w międzyczas nie utleni lub rozłoży, nie traci barwy to szczochy muszą być czerwone, ale żeby zaraz na tej podstawie "szczelność jelit" oceniać?  :shock: ;)

Zyon

Wymieszalem bialka buraka z bialkami chrzanu i taki oplakany efekt mnie dopadl  :?

:lol: :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Ale jakby co, to nie jestem przeciwny żadnym testom buraczanym!  8)
Nawet jak się je obleje, byle tego nie "leczyć"... ;)  :lol:

Ukko

Cytat: Zyon w 2018-03-29, 10:12:41
Mi jak sie znudza ziemniaki to jem wtedy kartofle. A tak serio to wtedy kasze gryczana sobie gotuje i podsmazam.
Bawisz się w jakieś namaczanie tej kaszy? Pewnie nie ma to sensu jak się je czasami i przy mniejszych ilościach. Tak czy siusiak, dzisiaj zadziałam z kaszą + podsmażanie ( bo tak jeszcze nie robiłem),a i niech się wymoczy ze 4-5 h 8)

Gavroche

W jakim celu to moczenie? :shock:
Znowu się "Pani Domu" naczytałeś? ;)

administ

Moczenie kaszy ma "naukowe" uzasadnienie, bo się "enzymy" aktywują, a wszystkie "toksyny" trafiają do wody.  8)

Ukko

Czyli ten złowieszczy kwas fitynowy nie ma na nic wpływu? Dobrze wiedzieć :)

administ

Ależ kwas fitowy to samo zdrowie!
Było biliardy badań "naukowych" potwierdzających jego antyrakowość, antyoksydacyjność, detoks z toksyn, a szczególnie właściwości chelatujące, dzięki czemu usuwa z organizmu metale ciężkie, ale głównie żelazo. ;)  :lol:
Tak że to samo zdrowie jest, co potwierdziły "autorytety naukowe" własnymi nazwiskami i to jeszcze całkiem niedawno!  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2018-03-31, 17:25:20
Moczenie kaszy ma "naukowe" uzasadnienie, bo się "enzymy" aktywują, a wszystkie "toksyny" trafiają do wody.  8)
Ale na surowo nikt nie je. ;)
A gotowanie to takie "turbo moczenie", bo reakcje przyspieszone temperaturą.
A jak kasza palona to enzymy faktycznie się zaktywują.  :D

administ

Ale "naukowcy" twierdzą inaczej.  8) ;)

Gavroche

Orzeszki też każą moczyć. ;)
W sumie słusznie. 8) :lol:

administ

No przecież, że orzeszki też trzeba moczyć!  8) ;)

Blackend

Ale nie w zimnej wodzie. ;)

administ

:shock:
To oczywista oczywistość, bo zdusić mogą! ;)

madre

Cytat: admin w 2018-03-31, 20:38:09
No przecież, że orzeszki też trzeba moczyć!  8) ;)
Cytat: Ukko w 2018-03-31, 13:51:26

Bawisz się w jakiej namaczanie..... Tak czy siusiak
:lol: :lol:

Zyon

Cytat: Ukko w 2018-03-31, 13:51:26
Cytat: Zyon w 2018-03-29, 10:12:41
Mi jak sie znudza ziemniaki to jem wtedy kartofle. A tak serio to wtedy kasze gryczana sobie gotuje i podsmazam.
Bawisz się w jakieś namaczanie tej kaszy? Pewnie nie ma to sensu jak się je czasami i przy mniejszych ilościach. Tak czy siusiak, dzisiaj zadziałam z kaszą + podsmażanie ( bo tak jeszcze nie robiłem),a i niech się wymoczy ze 4-5 h 8)
Namaczanie? A po co mi te durne rytualy? Ja tylko spluwam przez lewe ramie przed gotowaniem zeby odpedzic zle duchy z kaszy  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die