Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

KETOZA, dieta ketogeniczna

Zaczęty przez Wacław, 2018-09-30, 09:52:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Cytat: vvv w 2018-09-30, 21:36:45
Wkleiłeś do oceny zdjęcie gościa z kwadratową filiżanką.
A, nie zauwazylem. Nie tyle do oceny co do przeczytania czym jest a czym nie jest ta KETOZA co tak Waclawa zauroczyla.
Podejrzewam, ze Wacek zamiast jajek juz nakupil D-Rybozy i popija ja drinkiem z BHB  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Ale koniecznie w takim przypadku trzeba przestrzegać BHP! ;)

Blackend

administ

No chyba, że chce się sikać w konspiracji, to po nogawce bezszelestnie spływa. ;)

Blackend

:lol:
Właśnie i paski można do butów włożyć. ;)

administ

Radomiak

Wacław

Co mnie tak zauroczyło w ketozie?
Najpierw - to doniesienie:

https://www.youtube.com/watch?v=i39RTS8RDAE&t=113s
O tym, że ketoza jest paliwem nuklearnym dla organizmu człowieka.

Oliwy do ognia dodał -  lekarz medycyny Jan Pokrywka, króry fascynuje się wodorem,
długowiecznością, komorami normobarycznymi.....
całkiem niedawno obwieścił światu wpisem na YT ,pod hasłem "Zdrowie i długowieczność, że od kilku lat jest na diecie królewskiej, kapłańskiej, i nie żałuje sobie tłuszczu w diecie. Zapachniało Janem Kwaśniewskim.

Wszystkich zainteresowanych informuję, że ciał ketonowych w proszku nie kupię i innego suplementowanego badziewia, traktuję tę działalność jako naciągactwo "ciemnego ludu", tylko dla zarobku uprawianego - z czegoś trzeba żyć.

Gavroche

Ale jesteś w ketozie czy KETOZIE? :shock:
I czy ketoza oznacza ketonemię, ketonurię czy może zwyczajne używanie ciał ketonowych jako paliwa? ;)

Zyon

Waclaw, dodam, ze mimo, ze w jego ksiazce jest obszerna bibliografia i powoluje sie na rozne ksiazki i auotorw, w tym na Ziebe, to o Kwasniewskim nie wspomina ani ani slowem, co wydaje mi sie kompletnie niewiarygodna sprawa. Nawet Ketokocur jako literature podstawowa zaleca ksiazki dr.Kwasniewskiego.
Work Buy Consume Die

vvv

Nie dziwić, na DO ketoza to patologia - łagodna, ale patologia.
8)

administ

Nawet dziś rano mnie naszło, aby jaki artykuł na temat ciał ketonowych napisać szczególnie w aspekcie regulacji mitochondrialnej ketogenezy wątrobowej - a jeszcze szczególniej - dostępności szczawiooctanu i regulacji NADH/NAD+, ale jakoś mi przeszło, bo napracuję się, a jaka menda sobie to przywłaszczy jako "swoje", bo przecież nie napisze, że "przeczytał u Tomasza Kwaśniewskiego", więc spoko.
W każdym razie napiszę wyraźnie więcej węglowodanów na diecie wysokotłuszczowej zdecydowanie i skutecznie eliminuje sikanie ketonami i tyle starczy.  :D
Dla przypomnienia - powiedzmy, że zapomniałem co chciałem dopisać... ;)

vvv

Cytat: admin w 2018-10-02, 17:14:01
więcej węglowodanów na diecie wysokotłuszczowej zdecydowanie i skutecznie eliminuje sikanie ketonami i tyle starczy. 

Jeszcze sobie jakiś P.T. czytelnik pomyśli, na zasadzie podobieństwa,
że jak nie sika białkiem, tłuszczem, węglowodanami to starczy.

:shock: :roll: :wink:

administ

Ale zainteresowanym podpowiem: oczywiście decydującą determinantą udostępniania substratów energetycznych w komórce zwierzęcej jest zawsze stężenie cAMP, natomiast czynienia zapasów NADPH+, ale to jest rozległe zagadnienie na tyle, że wymagałoby osobnego omówienia.  8)
I nie będę taki dlatego podpowiem jeszcze, dla tych co samodzielnie chcieliby się dowiedzieć, że tiolaza wątrobowa i tiolaza tkankowa to takie samo, ale nie to samo! ;)  :lol: