Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Wywiady o DO na PL1-TV

Zaczęty przez admin, 2023-07-03, 18:06:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

A żem ciekawy czy będzie się chciało być zdrowym.   

admin

Cytat: admin w 2023-07-20, 15:59:54
https://pl1.tv/title/gospodarka-zywieniowa-w-oparciu-o-wiedze/ - Gospodarka żywieniowa w oparciu o wiedzę- - Występują: Bogdan Tkocz| Tomasz Kwaśniewski -  8)
Sorry, u Amiszy jest znacznie mniej zespołu Dawna oraz innych chorób genetycznych mimo chowu wsobnego, a NOP-ów nie ma, bo się nie szczepią - tak miało być powiedziane, a wyszło jak wyszło... :(

Zyon

Work Buy Consume Die

renia

Cytat: Jarek w 2023-07-21, 11:22:13
A żem ciekawy czy będzie się chciało być zdrowym.   

Napisała mi, że zrobi wszystko aby wyzdrowieć. Młoda babka 45 lat... :D 8) (może dla niektórych stara :lol:)

renia

Cytat: admin w 2023-07-21, 11:52:39
Cytat: admin w 2023-07-20, 15:59:54
https://pl1.tv/title/gospodarka-zywieniowa-w-oparciu-o-wiedze/ - Gospodarka żywieniowa w oparciu o wiedzę- - Występują: Bogdan Tkocz| Tomasz Kwaśniewski -  8)
Sorry, u Amiszy jest znacznie mniej zespołu Dawna oraz innych chorób genetycznych mimo chowu wsobnego, a NOP-ów nie ma, bo się nie szczepią - tak miało być powiedziane, a wyszło jak wyszło... :(

Ogólnie bardzo dobrze wyszło... :D

admin


Jarek

Cytat: renia w 2023-07-21, 12:39:52
Cytat: Jarek w 2023-07-21, 11:22:13
A żem ciekawy czy będzie się chciało być zdrowym.   

Napisała mi, że zrobi wszystko aby wyzdrowieć. Młoda babka 45 lat... :D 8) (może dla niektórych stara :lol:)
Ksiazka juz jest ?  :lol:

RafałS

Cytat: admin w 2023-07-21, 11:52:39
Cytat: admin w 2023-07-20, 15:59:54
https://pl1.tv/title/gospodarka-zywieniowa-w-oparciu-o-wiedze/ - Gospodarka żywieniowa w oparciu o wiedzę- - Występują: Bogdan Tkocz| Tomasz Kwaśniewski -  8)
Sorry, u Amiszy jest znacznie mniej zespołu Dawna oraz innych chorób genetycznych mimo chowu wsobnego, a NOP-ów nie ma, bo się nie szczepią - tak miało być powiedziane, a wyszło jak wyszło... :(
Może i dobrze, może nieprzebadane tylko te amisze. 8)

admin

Amisze mieli wykazać, że żywność produkowana metodami z XIXw. (bo środowisko mają podobnie "skażone") jest lepsza niż typówka-przemysłówka, ale jakoś mi się źle gadało, nie kontrolowałem kompletnie logicznego toku wypowiadanych słów, bo o czymś innym niestety myślałem i mi się "rdzenie" na siebie nachodziły... ;)
Miałem powiedzieć o herbicydach w pożywieniu poczynając do DDT - stosowanego do połowy lat 70-tych XXw. - co to nagle po wynalezieniu glifosatu stał się "trucizną"!, choć przedtem był super, bo wyeliminował prawie do zera tyfus i malarię ( spadek zachorowań z 2tys. do 70szt. na milion mieszkańców "trzeciego świata" - a to jedno z głównych źródeł dochodu "fsrmy" w połowie XXw.- więc jak się zorientowali, to zakazali, tym bardziej, że glifosat wszedł na pola w 1974r., a DDT dziś praktycznie w środowisku się nie stwierdza w "trujących" ilościach, choć zapowiadano, że będzie aż do apokalipsy... ;)  :lol:
Co do glifosatu - fanatycznie - zabija dżdżownice, bakterie, pszczoły, dla człowieka "potencjalnie rakotwórczy" (czyli dawka w badaniach laboratoryjnych przekracza 100 i więcej zalecanej dawki) - co u gryzoni laboratoryjnych powoduje mutacje genowe prowadzące do raka i kłopotów z prokreacją, natomiast biochemicznie hamuje u roślin syntezę aminokwasów aromatycznych - tryptofan, tyrozyna i fenyloalanina - ale glifosat to anion kwasu fosforowego z niekodowaną u ludzi sarkozyną, łatwo zamienianą na glicynę i na końcu grupa karboksylowa - fosfataza jest, aminotransferazy są, dekarboksylazy są - z glifosatu więc w organizmie nie pozostaje nic trującego, ale to tylko moje gdybania, więc lepiej Roundapu nie pić jako suplementu diety na fosforan, glicynę i kwas węglowy... ;) W glebie się łatwo rozkłada (półtrwanie w sprzyjających warunkach - tydzień), w przedżołądkach również, więc teoretycznie jest "zdrowy", choć "płaskoziemcy" uważają inaczej. Rośliny "roundap-ready" mają zmodyfikowaną genetycznie możliwość rozkładania glifosatu - dlarego u nich nie występuje blokowanie możliwości wytwarzania egzogennych dla człowieka aminokwasów aromatycznych, a glifosatu u takich roślin teoretycznie się nie stwierdza.
Badania "wykazujące" glifosat w mięsie są wielce nieprawdopodobne - dla mnie, ale nie badałem, więc pewności nie mam.
Jeszcze miałem "bąknąć" o czytaniu etykiet i zwracaniu uwagi na "E" - ze szczególnym podkreśleniem "szkodliwości" np. E-260 - ocet, E-300 - wit-c, czy E-621 - glutaminian, bo nie wszystko E jest szkodliwe jak się ludziom zdaje, ale wyszło jak wyszło, bo kolejne wywiady były godzinowo ustalone więc nie mogłem się wygadać, dlatego wolę zdecydowanie bardziej pisać, gdzie w każdej chwili ewentualne "baboki" mogę poprawić, lub sprecyzować tok myślenia, czego nigdy w słowie "gadanym" nie osiągnę w formie wywiadu - za dużo mnie czynników rozprasza i tyle.   :?

renia

Cytat: Jarek w 2023-07-21, 12:57:09
Cytat: renia w 2023-07-21, 12:39:52
Cytat: Jarek w 2023-07-21, 11:22:13
A żem ciekawy czy będzie się chciało być zdrowym.   

Napisała mi, że zrobi wszystko aby wyzdrowieć. Młoda babka 45 lat... :D 8) (może dla niektórych stara :lol:)
Ksiazka juz jest ?  :lol:

Moja? :shock: Chyba o Admina pytasz... :roll:

renia

Cytat: admin w 2023-07-21, 14:03:00
Amisze mieli wykazać, że żywność produkowana metodami z XIXw. (bo środowisko mają podobnie "skażone") jest lepsza niż typówka-przemysłówka, ale jakoś mi się źle gadało, nie kontrolowałem kompletnie logicznego toku wypowiadanych słów, bo o czymś innym niestety myślałem i mi się "rdzenie" na siebie nachodziły... ;)
Miałem powiedzieć o herbicydach w pożywieniu poczynając do DDT - stosowanego do połowy lat 70-tych XXw. - co to nagle po wynalezieniu glifosatu stał się "trucizną"!, choć przedtem był super, bo wyeliminował prawie do zera tyfus i malarię ( spadek zachorowań z 2tys. do 70szt. na milion mieszkańców "trzeciego świata" - a to jedno z głównych źródeł dochodu "fsrmy" w połowie XXw.- więc jak się zorientowali, to zakazali, tym bardziej, że glifosat wszedł na pola w 1974r., a DDT dziś praktycznie w środowisku się nie stwierdza w "trujących" ilościach, choć zapowiadano, że będzie aż do apokalipsy... ;)  :lol:
Co do glifosatu - fanatycznie - zabija dżdżownice, bakterie, pszczoły, dla człowieka "potencjalnie rakotwórczy" (czyli dawka w badaniach laboratoryjnych przekracza 100 i więcej zalecanej dawki) - co u gryzoni laboratoryjnych powoduje mutacje genowe prowadzące do raka i kłopotów z prokreacją, natomiast biochemicznie hamuje u roślin syntezę aminokwasów aromatycznych - tryptofan, tyrozyna i fenyloalanina - ale glifosat to anion kwasu fosforowego z niekodowaną u ludzi sarkozyną, łatwo zamienianą na glicynę i na końcu grupa karboksylowa - fosfataza jest, aminotransferazy są, dekarboksylazy są - z glifosatu więc w organizmie nie pozostaje nic trującego, ale to tylko moje gdybania, więc lepiej Roundapu nie pić jako suplementu diety na fosforan, glicynę i kwas węglowy... ;) W glebie się łatwo rozkłada (półtrwanie w sprzyjających warunkach - tydzień), w przedżołądkach również, więc teoretycznie jest "zdrowy", choć "płaskoziemcy" uważają inaczej. Rośliny "roundap-ready" mają zmodyfikowaną genetycznie możliwość rozkładania glifosatu - dlarego u nich nie występuje blokowanie możliwości wytwarzania egzogennych dla człowieka aminokwasów aromatycznych, a glifosatu u takich roślin teoretycznie się nie stwierdza.
Badania "wykazujące" glifosat w mięsie są wielce nieprawdopodobne - dla mnie, ale nie badałem, więc pewności nie mam.
Jeszcze miałem "bąknąć" o czytaniu etykiet i zwracaniu uwagi na "E" - ze szczególnym podkreśleniem "szkodliwości" np. E-260 - ocet, E-300 - wit-c, czy E-621 - glutaminian, bo nie wszystko E jest szkodliwe jak się ludziom zdaje, ale wyszło jak wyszło, bo kolejne wywiady były godzinowo ustalone więc nie mogłem się wygadać, dlatego wolę zdecydowanie bardziej pisać, gdzie w każdej chwili ewentualne "baboki" mogę poprawić, lub sprecyzować tok myślenia, czego nigdy w słowie "gadanym" nie osiągnę w formie wywiadu - za dużo mnie czynników rozprasza i tyle.   :?

Ale przecież możesz sobie na kartce wypunktować o czym chcesz mówić...Taka malutka ściągaweczka by się przydała... 8) :lol:

admin


Blackend

Pewnie będą jeszcze kolejne spotkania i będzie możliwość to i owo dopowiedzieć. ;)  8)
Najlepiej od początku, bo dobrego nigdy za wiele.  8)

admin

I tam, oglądalność mizerna - szkoda czasu...  :?

renia

Cytat: Jarek w 2023-07-21, 12:57:09
Cytat: renia w 2023-07-21, 12:39:52
Cytat: Jarek w 2023-07-21, 11:22:13
A żem ciekawy czy będzie się chciało być zdrowym.   

Napisała mi, że zrobi wszystko aby wyzdrowieć. Młoda babka 45 lat... :D 8) (może dla niektórych stara :lol:)
Ksiazka juz jest ?  :lol:

A! Czy ona ma Doktora książkę? Nie wszystko naraz... 8) :lol:

Blackend

Cytat: admin w 2023-07-22, 09:30:17
I tam, oglądalność mizerna - szkoda czasu...  :?

No wiadomo, że oglądalność Kaszpirowskiego ciężko będzie pobić. ;)

admin


admin

https://pl1.tv/title/skorzystajmy-z-doswiadczen-zagranicy-i-leczmy-przyczynowo-zywieniem-optymalnym/ - Skorzystajmy z doświadczeń zagranicy i leczmy przyczynowo żywieniem optymalnym - Występują: Bogdan Tkocz| lek. Małgorzata Guzikiewicz.

Dieta Optymalna przybywa z zagranicy!   :shock:  :lol: :lol: :lol:

Jarek


renia

Cytat: admin w 2023-07-24, 18:52:14
https://pl1.tv/title/skorzystajmy-z-doswiadczen-zagranicy-i-leczmy-przyczynowo-zywieniem-optymalnym/ - Skorzystajmy z doświadczeń zagranicy i leczmy przyczynowo żywieniem optymalnym - Występują: Bogdan Tkocz| lek. Małgorzata Guzikiewicz.

Dieta Optymalna przybywa z zagranicy!   :shock:  :lol: :lol: :lol:

Dobrze, że jest w coraz szerszym kręgu chorych stosowana, tylko wielka szkoda, że o Doktorze Kwaśniewskim nic nie mówią, czyli o Autorze Diety Optymalnej (też ketogenicznej przy niektórych schorzeniach). :?