Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Najnowsza historia Polski

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-05-21, 21:28:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Kapitalizm na półkach sklepowych jest piękny, ale w pracy niekoniecznie. ;)

admin

:lol:  :lol:  :lol:
Mnie w dziewięćdziesiątym lud pracujący miast i wsi od "prywaciarzy" zaczął wyzywać! ;)

Blackend

Mnie też, dlatego tak ostro zareagowałem na tego ministerialnego kolesia.
Ten chłopak urodził się kiedy prowadziliśmy już mikro firmę.
On jest z pokolenia, które nie zaznało komuny, a już mu prywaciarze przeszkadzają nazywając ich cwaniakami.
Czyli wystarczyło raptem 45 lat PRLu aby skutecznie wtłoczyć nawet następnym pokoleniom, że prywaciarz to cwaniak, spekulant i w ogóle osoba zbędna w społeczeństwie.

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-10-08, 12:04:49...że prywaciarz...
Kaufland prywaciarz?! No to faktycznie trza mieć tu... żeby tak nazywać korpo komuchów na warunkach niedostępnych dla tubylców prywaciarzy. 8)

Blackend

Banki są świetnym przykładem prywaciarzy, którzy sprytnie udają państwowe urzędy.  8)
Wielki hol, potem czekanie na numer, następnie składanie podania o kredyt i wylegitymowanie się.
A to zwykły prywaciarz jak każdy inny.

Tak Kaufland, to też prywaciarz, który konkuruje na rynku z innymi prywaciarzami, w tym wypadku dużymi sieciami handlowymi.

Prywaciarz, to pejoratywne stwierdzenie uknute w czasach PRLu na osobę przedsiębiorczą znienawidzoną przez komuchów.

Blackend

https://www.bankier.pl/wiadomosc/USA-zakoncza-ekoszalenstwo-w-UE-Zadaja-zlagodzenia-przepisow-9021730.html

"USA zakończą ekoszaleństwo w UE? Żądają złagodzenia przepisów"

Jeszcze nie tak dawno temu słowo "ekoszaleństwo" było niemożliwe w mediach głównego nurtu.
Pozmieniało się.  8)

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-10-08, 20:06:19Banki...
Tak Kaufland, to też prywaciarz, który konkuruje na rynku z innymi prywaciarzami, w tym wypadku dużymi sieciami handlowymi...
Nie ma większych komuchów jak banko-korpo właśnie. Brutalizm i siermięga nie tylko w architekturze (blaszak+asfalt plac) ale przede wszystkim w regulacji potrzeb ludu i kupowaniu rządów z regulacjami pod siebie.
Ta "prywaciarz... konkuruje..." :lol: Masz tu na zachętę pierwsze lepsze choćby:
"Na początku lipca 2015 brytyjski dziennik ,,The Guardian" ujawnił, że niemiecka Grupa Schwarz (należą do niej Lidl i Kaufland) uzyskała preferencyjne kredyty na kwotę ok. 900 mln dolarów na rozwój sieci sklepów w Polsce oraz innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Pieniądze pożyczyły Bank Światowy i Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju, których głównym celem działalności jest wyrównywanie nierówności w bogactwie różnych państw[9][10][11][12][13]. Według NSZZ ,,Solidarność" i przedstawicieli wielu polskich organizacji zrzeszających drobny handel była to forma nielegalnej w Unii Europejskiej pomocy publicznej".
Zdumiewające jacy ludzie rozeznani w ustrojach że najgorszej komuny nie widzą gdy mają graną na nosie.  8)

Blackend

A ok, teraz rozumiem.  :D
Jesteś przeciwny zagranicznym inwestycjom.  8)
Pisowcy też byli przeciwni na potrzeby kampanii wyborczej (udanej i z dobrym wyczuciem nastrojów społecznych), po czym przez 8 lat wstawania z kolan nikogo nie wyrzucili i starali się jak mogli łącznie z zakupem niemieckich wiatraków z Siemensa aby zagraniczne inwestycje przyciągnąć.  8)

admin

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/zmiany-w-p%C3%B3%C5%82nocnym-atlantyku-czy-czeka-nas-nowa-epoka-lodowcowa/ar-AA1O4EUm?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=9ed76334ed3942adff6ccf8b35f0b092&ei=43 - już się narracja zmienia? 8)

Jak Jarek Kaczyński obejrzał mój występ na ten temat w pl1 i zagadał gdzieś dokładnie tak jak argumentowałem, to tak go "naukowcy" zjechali, że strach! ;)  A tu patrzcie "epoka lodowcowa" się zbliża!  :lol:  :lol:  :lol:

Blackend

To do Szwecji nie trzeba będzie już na materacach uciekać? ;)

admin

W zimie na piechotę się dojdzie. ;)

admin

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/rewolucja-w-feriach-zimowych-rodzice-oburzeni-po-decyzji-men-uderzy-po-kieszeniach/ar-AA1O7Qzb?ocid=msedgntp&cvid=68e773b71d9445c0bab7bec945448f4f&ei=6 - no wszystko "źle"!  :lol:
O ile mnie pamięć nie myli, to gdy korzystałem z ferii zimowych w całej Polsce był jeden termin, ale wtedy wszystko było za darmo, a nie jak teraz tylko częściowa dopłata "od rządu"... ;)

RafałS

Cytat: Blackend w 2025-10-09, 08:15:52A ok, teraz rozumiem.  :D
...
:lol:
Masz wybitną zdolność omijania najwłaściwszych rozwiązań + interpretacje z... nosa. Ci w po-pis+reszta też to mają (ale drożej od banko-korpo komuny).  :wink:

Blackend

Blackend

Cytat: admin w 2025-10-09, 10:38:46https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/rewolucja-w-feriach-zimowych-rodzice-oburzeni-po-decyzji-men-uderzy-po-kieszeniach/ar-AA1O7Qzb?ocid=msedgntp&cvid=68e773b71d9445c0bab7bec945448f4f&ei=6 - no wszystko "źle"!  :lol:
O ile mnie pamięć nie myli, to gdy korzystałem z ferii zimowych w całej Polsce był jeden termin, ale wtedy wszystko było za darmo, a nie jak teraz tylko częściowa dopłata "od rządu"... ;)

Dziwne, epoka lodowcowa się zbliża, a ci na odwrót zawężają termin ferii zimowych. ;)

Blackend

https://www.youtube.com/watch?v=n7fIR6_w8fQ

Jaki tam ścisk w tych ławkach, gdy mowa o budżecie.  :lol:
Na koniec stwierdził, że albo likwidujemy programy socjalne, albo ogłaszamy bankructwo.  8)
To ja od razu odpowiadam - bankructwo.
Ponieważ zrobi się samo, a zabranie socjalu będzie miało nazwisko, oczywiście negatywne po wieki.

RafałS

Bankructwo dokonane na tutejszych skończyć się może np. historycznie kolejnymi targami $rockefeller - wschód. Tudzież dalszym wywłaszczaniem tutejszych pod banko-korpo przy zachowaniu atrapy państwowości "państwo z kartonu". Jak widzimy dokonuje się właśnie "samo" czyli wariant drugi.
Wariant trzeci niema niestety szansy zaistnieć z obecnym społeczeństwem tutejszych.  8)

renia

Straszna jest sytuacja finansowa Polski .. :(

Blackend

Spoko, jeszcze jest opcja wyjścia z nadmiernego zadłużenia przez zwiększenie inflacji.
Ludzie tego nie kumają, można zwalić na Putina, Unię, Niemców, zawsze się znajdzie winnego.
Tak czy owak zapłacą podatnicy, tylko trzeba ich oszukać żeby nie było niepokojów społecznych.  8)

admin

Likwidacja komunizmu w Polsce dla Polek i Polaków - dobre!  :lol:  :lol:  :lol:
Już strajki się szykują, a Mentzen dolewa oliwy do ognia... ;)