Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Święta

Zaczęty przez Arika, 2006-10-31, 09:36:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Halina Ch.

Cytat: Ewa w 2006-11-07, 23:38:15
Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.

Odsyłam Cię do tematu Stoliczku nakryj się

Ewa

No to czekam, odeślij mnie. Z góry dziekuje

Ewa

Dobra, juz znalazlam. Te kluski przypominają "leniwe"

Krystyna

     Piernik świąteczny:
30żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
200g masła,
1/2 przyprawy do piernika, 
1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
200g orzechów włoskich lub laskowych,                                                                                                 
100g migdałów,
100g rodzynek,
100g śliwki suszonej,
100g moreli suszonych.

     Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem  masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około  1 godziny.
   B       T        W
 6,7    39,5   16,8 
1    :   5,6  :  2,5

Hana

Wyglada niezle, a jak smakuje?

MORGANO

FILETY RYBNE W TYMIANKU.
Składniki.
800 g filetów z morszczuka, mintaja lub halibuta
50 g śmietany
50g jajka /1 szt./
50 g stopionego masła
50 g mąki
łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki  otartej skórki z cytryny, sól, pieprz
3 łyżki oleju 2 łyżeczki drobniutko utartego suszonego tymianku
Sposób przygotowania.
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem zostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Jajko dokładnie rozkłócić z śmietaną, tymiankiem otartą skórką  z cytryny solą stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką zanurzać w cieście, Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami surówką z buraczków.

Ogółem 1000g B-T-W  148,4 – 62,4 – 39,5
100 gram produktu B-T-W 14,8 6,2 -3,9
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,7 - 12,5- 7,9
Stosunek B-T-W  1 : 0,4 : 0,3


MORGANO

SAŁATKA Z PORA I JABŁEK W SOSIE ŚMIETANOWYM.
Składniki.
300 g pora jasne części
200 g jabłka
100 g orzechów włoskich
150 g śmietany 30%
50 g soku z cytryny
20 g cukru
sól, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania.
Białą ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć. Jabłka Obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą cukrem i dodać pietruszkę. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. keczupem i papryką.
Ogółem 820g B-T-W  25,7 – 107,3  - 87,7
100 gram produktu B-T-W 3,1 – 13,1  - 10,7
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  6,3 – 26,2 – 21,4
Stosunek B-T-W  1 : 4,2 : 3,4






ziuta

Cytat: Krystyna w 2006-11-10, 09:00:59
     Piernik świąteczny:
30żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
200g masła,
1/2 przyprawy do piernika, 
1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
200g orzechów włoskich lub laskowych,                                                                                                 
100g migdałów,
100g rodzynek,
100g śliwki suszonej,
100g moreli suszonych.

     Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem  masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około  1 godziny.
   B       T        W
 6,7    39,5   16,8 
1    :   5,6  :  2,5

Upiekłam dzisiaj ten piernik, taki biedny zagubiony na ostatniej stronie, a taki szykowny wyszedł ;)
Szczególnie urzekło mnie te 30 żółtek, no i rzeczywiście nadały mu niepowtarzalny charakter.

Życzę Wszystkim równie udanych świątecznych wypieków i równie udanych świąt.

renia

Ma ładne proporcje jak na ciasto... :D