Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

WITAMINA D.

Zaczęty przez MORGANO, 2006-12-27, 00:24:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: renia w 2014-07-10, 08:34:53
A nie jest tak, że organizm sam wie jaką ilość witamin potrzebuje i tyle ich pobiera z pożywienia, a nadmiar usuwa (wydala)? Przedawkować można tylko sztuczne witaminy... :roll:
A to sztuczne organizm traktuje inaczej? :?
Czy wytrych mają?

renia

Tak myślałam, że sztuczne mogą być w ogóle nieprzyswajalne, albo mogą być przedawkowane, albo wpływać na gorszą przyswajalność innych witamin, ale to są moje poglądy a nie wiedza... 8)

Gavroche

Ja natomiast na studiach byłem świadkiem co trzeba zrobić z kazeiną, żeby oczyścić ją ze wszystkich rzeczy znajdujących się w mleku 8)
Dlatego kompletnie nie boję się niedobora, nawet jak pewien procent mojej diety stanowią przetwory i rafinaty :D

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-07-09, 21:38:02
Cytat: Gavroche w 2014-07-09, 19:53:17
Cytat: Gavroche w 2013-11-16, 08:31:01
Cytat: Dasna w 2013-11-16, 08:28:22
Cytat: Gavroche w 2013-11-16, 08:25:12
Cytat: Dasna w 2013-11-16, 08:19:46
http://jop.ascopubs.org/content/6/2/97.full  8)
Też gdzieś czytałem, że 4-5 tysięcy jednostek na dobę...
A z diety dostarczam może z pincet :lol:
Tak naprawdę nie szkodzi nam 40 tys.m.j na dobę. :D
Dawka toksyczna powyżej 300 000 m.j na dobę.
To chyba wit. A.
I to przez dłuższy czas.
Chyba se kupię D, bo podobno anabolicznie działa :wink:
No i nie kupiłem :D
A teraz bez sensu, bo lato w pełni.
Nie ma, normalnie, kiedy tych supli żreć :?
Jak postoisz goły 10-15 min. na słońcu to organizm wyprodukuje ok. 10000 IU wit.D. :D
Dzisiaj w radio słyszałem kolejną popularną bzdurkę.
Mianowicie, podobno kolor skóry dlatego jaśnieje im dalej od równika, że tak bardzo potrzebujemy Wit D ze Słońca...
To takie przystosowanie ewolucyjne, im jaśniejsza skóra tym więcej chłonie UV i produkuje nam tą witaminę nawet przy słabym Szwedzkim Słoneczku  ;)
Nic bardziej nieprawdziwego, synteza kalcyferolu w skórze to zapasowy obwód, gdy przewód pokarmowy nie dostarcza odpowiedniej ilości.
W takim razie czemu skóra jaśnieje wraz ze zmianą szerokości geograficznej?
Odpowiedź to oszczędność energii, nie produkuje się czegoś, czego nie trzeba, prawo minimum.
Wysycenie melaniną u bezwłosych jest odpowiednikiem sierści u włochatych.
Promieniowanie Słońca jest zabójcze, więc na równiku skóra musi być czarna i włosy wełniste, twk samo na innych szerokościach w górach ludzie są ciemniejsi, a najczarniejsi są afrykańscy górale.
Wraz ze zmianą kąta padania i intensywności promieniowania, skóra jaśnieje, bo nie potrzeba już takiej ochrony i energię przeznaczoną na jej produkcję można spożytkować inaczej.

MariuszM

za to odkrycie nominuja Cie do nagrody jobla, tylko musisz podeprzec sie badaniami, bez badan to lipa panie.... ;) :lol:

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2014-08-01, 11:52:00
za to odkrycie nominuja Cie do nagrody jobla, tylko musisz podeprzec sie badaniami, bez badan to lipa panie.... ;) :lol:
Żadne odkrycie, antropologia wie to już dawno, do radia po prostu nie dotarło ;)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-08-01, 12:16:56
Żadne odkrycie, antropologia wie to już dawno
hihi
Work Buy Consume Die

Zyon

Wlasnie gadaja w Trujce o witaminie D3. Jerzy ZIeba mowi, ze zdrowy czlowiek nie powinien sie suplementowac, tylko czerpac z jedzenia.
No ale ogolnie to mowia, ze 2000 jednostek w pare dni potrafi zrobic jakis superefekt bakteriobojczy i wirusobojczy.
Troche tez o solariach pogadali, ze nie sa takie zle jak sie wszedzie maluje, tylko z umiarem.
Work Buy Consume Die

Radzio

"Wilk syty i owca ...".

administ

Cytat: Zyon w 2014-10-13, 11:19:22
No ale ogolnie to mowia, ze 2000 jednostek w pare dni potrafi zrobic jakis superefekt bakteriobojczy i wirusobojczy.

Niech sprawdzą to na eboli.  8)
Lepszej reklamy nie trzeba.  :D

Zyon

Uspili psa tej pielegniarce z Hiszpanii, kiedy jednoczesnie truja, ze tylko wymiana plynow ustrojowych prowadzi do zarazenia. Ale co tam, w tym chaose informacji umknie :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

administ

Bardzo dobrze, niech się boją, bo w strachu o własne zdrowie potulnieją...  8) :lol:

Gavroche

Cytat: admin w 2014-12-06, 19:04:23
Bardzo dobrze, niech się boją, bo w strachu o własne zdrowie potulnieją...  8) :lol:
Pewnie.
I czasu mniej na głupoty, bo aukcje na Allegro trzeba śledzić, żeby Swansona wyrwać taniej :lol:

MariuszM

Pil ktos z was za malolata tran? Ja nie,za to non toper bylem na sloncu,bez filtrow UV ... :) Nie wiem jaki mam poziom witD i raczej nie chce wiedziec. Malo mam zmartwien :lol: , to w kontekscie niedoborow ;)

renia

Ja piłam tran. Paskudny był... :?

Gavroche

Ja piłem, bo lubiłem, potem mi przeszło :lol:
Moja córka kiedy miała rok, aż mlaskała na widok butelki z tranem (supel dla psów w sezonie wystawowym).
No to piła regularnie z półtora roku, samo przeszło  :D
Pani magister w aptece dziwnie się patrzyła, kiedy proponowała mi tran cytrynowy lub pomarańczowy dla dziecka, a ja prosiłem o ten najbardziej rybny  :lol:

administ

Tran to najlepszy środek za młodu do tłuszczowstrętu do końca życia!  :D
Ale tylko po łyżeczce, bo jak więcej, to zaczyna smakować!  :(

Blackend

Tranu nie piłem, ale łykałem tabletki A+D3.  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-12-06, 20:08:31
Tranu nie piłem, ale łykałem tabletki A+D3.  8)
O!
Witamina A + D3 w emulsji w kroplach jest świetnym środkiem dla pokrzywionych żółwi.
Jak już jest jadłowstręt, można wcierać w skórę szyi i okolic, najlepiej naprzemiennie z maścią jodowo-kamforową.
Niejednego żółwiego biedaka postawiło to na nogi. 8)