Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

DOKĄD IDZIEMY ? - Piotr Filip Wieczny

Zaczęty przez MORGANO, 2007-01-12, 00:31:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

Cytat: admin w 2021-07-07, 09:52:49
Przemiany węglowodanowe i białkowe są wielce energochłonne, a "naukowe normy" dopasowywane do leków, które mogą je spełnić, a nie do fizjologii, czy biochemii.
I to nic osobistego - to tylko interes... ;)
Robi się osobiście potem, gdy dotknie osobiście.

admin

Wpisałem frazę: "ketogenic diet and epilepsy and children and t4" i...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28076316/ - tu jest to jedyne doniesienie na ten temat na pubmed, ale z tego co widać "dmuchają na zimne", bo jedynie 20 szt. ze 120 szt. miało problem z t4 i raczej nie ma co tych kłopotów wiązać z dietą, a raczej z czymś innym. Dlatego "dalsze badania są konieczne"... ;)

admin

:shock:
Ożeż - czym ja się zajmuję! Przecież mnie to nie interesuje!  :(

admin

Cytat: Gavroche w 2021-07-07, 07:52:18
Przy okazji: czytałem gdzieś, że niektóre dzieci leczone ketozą mają podawane T4, bo wg norm mają niedoczynność tarczycy...
I teraz, czy to normalna reakcja na dietę i nie trzeba przy tym grzebać, czy jest kiepsko i słusznie dostają prochy, czy może można by było temu inaczej zaradzić? :?

Na podstawie tego co znalazłem w pubmed - twierdzenie, że "KD powoduje niedobór t4 u małoletnich epileptyków i wymaga suplementacji hormonalnej" - jest nieprawdziwe aż w 83,30% przypadków w tym konkretnym badaniu!  8)

Jarek

:lol:
No własnie tak jakoś sie staneło :lol:

admin

Spoko, zaraz mi przejdzie... ;)
Ale to przez to, że nic nie wiedziałem na ten temat, a teraz już wiem, ale wcale mnie to nie cieszy! ;) 

Gavroche

Cytat: admin w 2021-07-07, 19:17:52
Wpisałem frazę: "ketogenic diet and epilepsy and children and t4" i...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28076316/ - tu jest to jedyne doniesienie na ten temat na pubmed, ale z tego co widać "dmuchają na zimne", bo jedynie 20 szt. ze 120 szt. miało problem z t4 i raczej nie ma co tych kłopotów wiązać z dietą, a raczej z czymś innym. Dlatego "dalsze badania są konieczne"... ;)
Też to widziałem, pogrzebałem sobie trochę, ale wiesz, jak się chce psu przyłożyć, to zawsze się kij znajdzie.  :D
Teraz można mówić, że są badania na to, że dieta wysokotłuszczowa rozwala tarczycę. ;-)

admin

Tylko pożyteczny idiota lub osoba zainteresowana w mnozeniu chorób na tej podstawie może tak twierdzić.  8)
Najlepsza z wszelkich diet jest jednak Dieta Optymalna Doktora Kwaśniewskiego - to nie ulega żadnej wątpliwości - co sam prof. Wolfganf Lutz stwierdził na piśmie.
Doktor - daleko nic - i jakieś bełkoty bez uzasadnienia naukowego, że ponoć "cukier już nie krzepi", ale mam to tam, gdzie "pan może pana majstra"...  8)
DOKTOR - PONAD WSZYSTKO I WSZYSTKICH. A to był mój Tatulek i jestem z tego bardzo dumny!

Jarek

Gavroche

I słusznie. 8)

Znowu gdzie indziej czytałem, ale dawno i mogę przeinaczyć, że jakaś polska pani doktor od diet tłuszczowych w epilepsji, twierdziła, że nie o ciała ketonowe wcale chodzi, a o dostępność energii.
Brzmi znajomo?
Mówiła, że po adaptacji można pozwalać dzieciakom na więcej Ww, a to już blisko do DO...

Jarek

Poziom covidowy i tyle, dalsze komplikowanie jest konieczne...

admin

Szkoda, że nie podała Doktora jako źródło tych "swoich rewelacji" - ale to wśród "naukowych ciur" robiących "naukową karierę" na cudzym dorobku - norma.  8)
Te kreatury z IŻiŻ ani słowem już się o Doktorze nie zazipną, a chwalą żółteczka i masełko, choć nadal 5*wio uważają za wiodącą powszechną dietę - słusznie zresztą, bo szkoda dla motłochu białka i tłuszczu zwierzęcego powszechnie marnować,  8)
Zalecam studiowanie Tory - tam dokładnie Pan przekazał - komu jaka dieta jest przypisana.

admin

I pomyśleć, że jestem teraz z własnego, nieprzymuszonego wyboru - tylko kierowcą busa!  :D
Ten zawód dobrze wpływa na dalszy rozwój mojej mentalności...  8)

Blackend

:lol:
Ja mam odwrotnie, czym więcej wykonywałem powtarzalnych czynności, tym bardziej mentalnie mnie to dołowało. ;)  8)
Jak to dobrze, że jako społeczeństwo jesteśmy tak różni i każdy może bez przymusu wykonywać to co lubi.  8)

Gavroche

A ja się dobrze bawię przy tworzeniu karmy dla kotów, która o połowę zmniejsza obecność alergenów na kociej sierści. 8)

admin

Blackend

Super, mam w rodzinie alergika na kocią sierść, to wiem jak to jest.  8)