Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Pogadajmy o pogodzie..

Zaczęty przez Tomkiewicz, 2007-02-03, 01:51:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Co to jest! Odrobinę szacunku, bowiem tu się pracę o merytorycznym znaczeniu broni, proszę!

RafałS

Akurat tu kura była pierwej, przez zasiedzenie i to na długo przed jajem kukułczym.  8)

Radzio

Jaka pogoda, taka kura.

RafałS

Kto kurę ma, u tego jaja dwa.  :roll:

Radzio

Jakie jaja dwa, wobec tego, taka pogoda- być może przez to zasiedzenie.

RafałS

Jakie zasiedzenie, takie nudy. A przecież są chyba jeszcze jakie tablice do pstryknięcia w okolicy.  :?:  :)

Radzio

Tych jest dość, ale wybiegają poza zakres obronionej pracy.

RafałS

Pustynnawo się porobiło. Tzn. za dnia przyjemnie, ale noce... Brakuje kołderki.  :)

RafałS

Za dnia lato broniło się dzielnie. Nie ustąpiwszy jesieni po 18-tą sięgnęło kreskę termometryczną. Także na barwy to starcie. Zieleń jeszcze w mocy - https://dl.dropboxusercontent.com/u/11845884/listoniepad.JPG  8)

Radzio

U mnie buki brązowe jak jeden mąż.(taki, który wrócił z Egiptu- na przykład) Ale inne dostojne jeszcze się gdzie nie gdzie trzymają. Generalnie jednak las zrobił się nieco bardziej przejrzysty i to nie tylko z powodu trzebieży.

RafałS

Hmm hmm... Co przyziemne przyklapło, choć zaskakują młodziki pokrzywiane (poza lasem oczywiście).
A niechby tak łaskawość Aury cięgle listopadowi i grudniowi towarzyszyła... Tedy to styczniem niby-wiosennego listowia doczekaliby my?  8)

RafałS

Cytat: Radzio w 2014-11-02, 17:33:54
...buki brązowe...
A klony? Jak tam klony? Bo u mnie różnie.

Radzio

Podobnie, te "najzdrowsze" przebarwione, ale z liśćmi przy sobie. Pozostałe odzienie zbyły.

RafałS

A zatem buki z mapy frontu już skreślamy. Klony i leszczyny jeszcze walczą. Z klonami już słabiutko, choć niektóre młode które podziwiałem miały w sobie jeszcze tchnienie optymistycznej zieleni.  8)

Radzio

"Naturalnej" leszczyny nie odnotowałem, ale mam pod-hartowane brzozy i te też trzymają liście przy sobie. Poza tym w ubiegłym roku borówki, takie czernione seledynem w listopadzie jeszcze były okryte, a teraz już nie.

RafałS

Radzio

Coś wykombinowały na własny użytek.

RafałS

Ciepłym zawiało że i po zmroku 15 stopniC było wewczoraj, a i dziś nieźle. Letnie odzienie przywróciwszy mocy mu nadałem, póki co. Niechby się tak przedłużyło i ucykliczniło, a wtedy ruszyła roślinność z Europy południa. Choć na prognozie odchylenie znów ku jesieni...

Radzio

Owady wciąż są bardzo aktywne, na przykład takie biedronki ... .
Krzewy borówek czernionych przy okazji podglądam, zupełnie przy innej okazji.