Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

PROBLEM Z CHOLESTEROLEM

Zaczęty przez cicero12, 2007-02-07, 13:19:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Myślisz, że te wyniki poprawiły się przez rotację?

WojciechS

Szczególnie w te złe dni...  :wink:

friga

A co mysliscie o klopatach wlasnie tych osob co rotuja z zakwaszeniem organizmu?
Jak zaczna tak rotowac jak pisze doktorka to przeciez org sie odkwasza i objawy za jakis czas ustaja.
taka moja obserwacyna dygresja.

WojciechS

A co to jest zakwaszenie organuzmu?  :shock:
Poczytać sobie o buforach w organizmie...  :D
I nie pisać więcej o "zakwaszeniu", którego NIE MA!  :?

WojciechS

Cytat: WojciechS w 2011-06-30, 07:20:18
I nie pisać więcej o "zakwaszeniu", którego NIE MA!  :?

z wyjątkiem wad genetycznych i kardynalnych błędów przy doborze pokarmów...

renia

Wiem, że są różne zdania na temat zakwaszenia. Różnych teorii nasłuchałam się od Optymalnych w arkadiach. Ale Admin wypowiadał się w tym temacie tak:

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3896.msg67052#msg67052

WojciechS

No właśnie z tego linku dodałem uzupełnienie...  :D



renia

Mamy już chyba wszystkie tematy omówione po kilka razy, teraz to nie trzeba nic mowić tylko linkami rzucać... :lol: To tak jak w tym dowcipie: wariaci w zakładzie zamkniętym siedzieli sporo lat razem w jednym pokoju i mówili sobie tylko numery kawałów - bez treści - i pękali ze śmiechu... :lol:

WojciechS

A to dobre...  :lol:
Nr 113...  :lol: :lol: :lol:


Halina Ch.

Cytat: renia w 2011-06-29, 14:16:28
Myślisz, że te wyniki poprawiły się przez rotację?
Ja wiem, że tak. Nic innego nie zmieniłam w jadłospisie.

renia

Rozumiem, że odstawienie czegoś - prze nietolerancji na dany produkt -  może pomóc, ale czemu by rotacja miała pomóc? Ale teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką...

renia

...przy nietolerancji...

friga

A czy ktos moze mnie wytlumaczyc jak to nie ma zakwaszenia organizmu na DO skoro sie je taka duza ilosc bialak (mieso + jajka-ktore zakwaszja?)najwyzszej jakosci?
Pisza ze niekiedy jajka zakwaszaja a innym razem neutralizuja?kiedy?
Wiem ze latwo to zneutralizowac wlasnie jadana czesto przez optymalnych kapusta kiszona ogorkami kiszonymi i buraczkami ale czy kazdy optymalny wie o tym zwlascza ten pocztakujacy?
Ja mam ciagle problem z zakwaszeniem organizmu mam bardzo niski poziom potasu i fofataze zasadowa ponizej normy!Czy to nie swiadczy o zakwaszeniu?


adampio

CytatOsoby, które interesują się dietą i chcą być zdrowe (niekoniecznie w oparciu o zalecenia reklamowane w telewizji), doskonale wiedzą, że dieta tłusta, bogata w składniki odżywcze, zawierająca jak najmniej substancji toksycznych, to dieta zdrowa. Oczywiście najzdrowsze są tłuszcze nasycone i jednonienasycone, a nie – jak się propaguje -wielonienasycone (szczególnie niekorzystny jest nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6). To jest jasne. Niestety nie dla wszystkich. Większa część społeczeństwa pozostaje przekonana o prawdziwości teorii, że nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca – głównie poprzez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Jednak osoby żyjące w przekonaniu, że masło i jajka podniosą im stężenie cholesterolu i w rezultacie spowodują zawał, mogą przestać sobie zaprzątać umysł takimi zmartwieniami. W swoim artykule „5 reasons not to worry about your cholesterol numbers” Chris Kresser wyjaśnia dlaczego.

Reszta tu...

http://nowadebata.pl/2011/06/30/5-powodow-zeby-nie-martwic-sie-poziomem-cholesterolu/#more-2260


wisienka

Cytat: adampio w 2011-07-01, 15:02:43
CytatOsoby, które interesują się dietą i chcą być zdrowe (niekoniecznie w oparciu o zalecenia reklamowane w telewizji), doskonale wiedzą, że dieta tłusta, bogata w składniki odżywcze, zawierająca jak najmniej substancji toksycznych, to dieta zdrowa. Oczywiście najzdrowsze są tłuszcze nasycone i jednonienasycone, a nie – jak się propaguje -wielonienasycone (szczególnie niekorzystny jest nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6). To jest jasne. Niestety nie dla wszystkich. Większa część społeczeństwa pozostaje przekonana o prawdziwości teorii, że nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca – głównie poprzez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Jednak osoby żyjące w przekonaniu, że masło i jajka podniosą im stężenie cholesterolu i w rezultacie spowodują zawał, mogą przestać sobie zaprzątać umysł takimi zmartwieniami. W swoim artykule „5 reasons not to worry about your cholesterol numbers” Chris Kresser wyjaśnia dlaczego.

Reszta tu...

http://nowadebata.pl/2011/06/30/5-powodow-zeby-nie-martwic-sie-poziomem-cholesterolu/#more-2260


\

**Uwaga: jeśli poziom cholesterol w twoim organizmie jest bardzo wysoki (tj. ponad 300 mg/Dl), może to oznaczać problem metaboliczny lub stan zapalny, którym należy się zająć. Cholesterol w ciele spełnia funkcję naprawczą i długotrwale podwyższony cholesterol powyżej pewnego progu może wskazywać na problem zdrowotny, który nie został jeszcze zdiagnozowany – dodaje autor.

Mój poziom cholesterolu całkowitego to 352... pani doktor zaleciła mi badanie cholesterolu jeszcze raz za jakieś pół roku.Z tego co tu przeczytałam, jeśli wyniki się nie poprawią, będzie oznaczało jakiś nie zdiagnozowany problem u mnie?... :roll:

adampio

Osoby, ktore zmienily styl zycia na ZO, moga zauwazyc w okresie przebudowy organizmu wyzszy cholesterol. To normalne.

WojciechS

A najlepiej, to iść się przebadać, gdy nic nie dolega i ze zdrowego zrobią spaczonymi normami choruśkiego i to do końca życia...  :wink: :mrgreen: