Autor
|
Wtek: Nabiał (Przeczytany 283680 razy)
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Adminie, kiedyś pisałeś, że jeden ser żółty można kupować niemal w ciemno. Tylko nie pamiętam, czy był to Edam czy Ementaler czy jeszcze inny?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Szwajcarski Ementaler, ale ciężko go dostać do kupienia. Raz miałam...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Szwajcarski Ementaler, ale ciężko go dostać do kupienia. Raz miałam...
Tylko Szwajcar? Szkoda...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ostatnio kupuję Królewski plastrowany z Sierpca, zrównoważona cena za jakość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Szwajcarski Ementaler, ale ciężko go dostać do kupienia. Raz miałam...
Tylko Szwajcar? Szkoda... Jak to było ... "cudze chwalicie, bo swego znać nie chcecie"?!? Wygodne. Coś w "podobie" DO liczenia w DO, znaczy na cudze liczycie ... i dalej jak po maśle. Ciekawe, cena "Sierpca" ma się tak do jakości "Szwajcara", jak cena drugiego do jakości pierwszego. Sorrry Winnetou, ale to fakt, reklamę najlepiej dźwigają handlarze. Jedynie DO taka jakaś oporna jest DO udźwignięcia. W okolicach, na przykład, Białegostoku tak to widać gołym okiem. https://www.e-piotripawel.pl/zakupybialystok/towar/ser-emmentaler-szwajcarski/208940
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Cena tego Ementalera jest zaporowa. Jednak taka być nie musi, bo ten sam w enelu kosztuje 16,50 eu. Kto na tym zarabia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Cena tego Ementalera jest zaporowa. Jednak taka być nie musi, bo ten sam w enelu kosztuje 16,50 eu. Kto na tym zarabia?
lichwa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Skoro tak, to cena takiego "Szwajcara" musi być taka, inaczej to nie lichwa, a zwykły frajer jakiś. Dot. cen.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
feler Radzio feler....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nu
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jeżeli tak będzie mniej kąśliwe, ale nadal zrozumiałe, to z pewnością jest tylko feler. Dot. źródeł hitów cenowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Doszły mnie słuchy, że mogą całkowicie zniknąć z Lidla (lub już zniknęły w niektórych placówkach).
teraz jest ala Chevrette , kozi za 49,99/kg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Sery anglosaskie nie są złe, szczególnie pleśniowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Oglądałem kiedyś program o ich małych rodzinnych wytwórniach serów; tradycje mają niczego sobie, jest się czym chwalić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
U nas górale pyszne sery robią, tyle że rodzin w kupie(a przez to i tradycji) utrzymać nie potrafią. Stale ktoś z młodych na saksy wyjeżdża- powiadają, że to z biedy tak się dzieje. A gdzie ta bieda, tam gdzie sery ważą?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Jak bieda, to wyjeżdżają. W całym tym nieszczęściu najważniejsze, że mogą wyjeżdżać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A tacy na przykład Anglosasi nie wyjeżdżają, tylko sery robią. Mnie to nie dziwi, ze znajomością jednego języka mają takie szanse jak przysłowiowy kot- ten który przy jednej dziurze ... . To dla nich też pewnie nieszczęście, dopiero na emeryturze, jak dożyją, sobie troszkę świata- w tym tego "trzeciego"- podejrzą z okien luksusowego autobusu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|