MORGANO
Go
|
SCHAB Z MORELAMI.
Składniki. 1200g Schabu bez kości 500g Bulion wywar 150g Morele suszone 100g Cebula 100g Bułka tarta 100g Wino białe wytrawne 50g Jajko 1szt. Przyprawy: 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju Morele pokroić wymieszać z cebulą, bułką tartą jajkiem i natką. Doprawić solą i pieprzem. Schab naciąć wzdłuż, rozłożyć na płasko. /Można go lekko tłuczkiem utłuc przez folię na płasko/. Rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć, obwiązać nicią. Oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w natłuszczonej brytfannie. Piec w 180°C przez 1,5 godziny, skrapiać bulionem. Do rondelka zlać powstały podczas pieczenia sos. Mieszając wsypać mąkę, gotować na małym ogniu 3 minuty. Wlać wino, podgrzać. Sos przełożyć do sosjerki, pokrojone mięso ułożyć na półmisku.
Ogółem 0000g B-T-W /229,7/ - /182,4/ - /170,3/ - /3240 kalorii/ 100g produktu B-T-W /10,4/ - /8,3/ - /7,7/ - /150 kalorii/ 200g porcja 1 osobowa B-T-W /20,9/ - /16,6/ - /15,5/ - /300 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 0,8 : 0,7 B+T/200g=37,5g
Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
|