MORGANO
Gość
|
SZYNKA PIECZONA.
SkĹadniki. 2000 g szynki surowej bez koĹci, 100g smalcu 10 goĹşdzikĂłw, skĂłrka starta z poĹowy cytryny, sĂłl 1 cytryna i natka pietruszki do przybrania.
SposĂłb przygotowania. SzynkÄ posoliÄ, uformowaÄ, obwiÄ
zaÄ baweĹnianym sznurkiem, uĹoĹźyÄ w brytfannie, naszpikowaÄ goĹşdzikami, dodaÄ smalec i piec okoĹo 2 godzin w piekarniku na grzanym do temperatury 180 stopni C, do zrumienienia. PodlewaÄ wodÄ
a potem sosem powstaĹym, z pieczenia. Pod koniec pieczenia posypaÄ miÄso skĂłrkÄ
cytrynowÄ
. GotowÄ
szynkÄ pokroiÄ w plastry i przybraÄ cytrynÄ
oraz natkÄ
pietruszki. PodawaÄ na gorÄ
co z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z ostrymi sosami i fasolkÄ
szparagowÄ
OgĂłĹem 1600g B-T-W 253,6 – 443,2 -0,0 / 5010 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 15,9 – 27,7 – 0,0 /310 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 23,8 – 41,6 – 0,0 / 470 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,7 : 0,0 B+T/150g-65,3g
|