Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Cos dunskiego na obiad? (Przeczytany 17033 razy)
|
elmo
Go
|
Co do masła (nie wiem czy robię dobrze czy źle) wybieram to twarde ze sklepowej lodówki (najtwardsze). Te miękkie masła kojarzą mi się z dodatkiem oleju roślinnego ,mimo tego ,że nic tam nie pisze o nim. Jeśli robię źle to mnie uświadomcie. Robię tak dlatego,bo przypominam sobie ,jak babcia robiła masło ze śmietany.Było przechowywane w lodówce i było twarde ,nie miękkie-stąd mój wybór.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
...Za komuny zaś rozkładające się kurczaki wędzono... A niech to .Wiem ,że kurczaki szybko się rozkładają .Czasem gdy kupię "od święta" i np. nie zrobię z niego obiadu w ten sam dzień ,tylko położę w lodówce,to zauważyłam ,że na drugi dzień brzydko pachnie czyli śmierdzi (jak tam kto woli ) . Trzeba mrozić tą ptaszynę. Chyba ,że to kwestia ustawienia temp. chłodzenia w lodówce ,ale gdy za bardzo mocno ustawię ,to wtedy mrozi mi się np. śmietana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ja też wybieram masło twarde. Miękkie jest z dodatkiem prawdopodobnie oleju. Pamiętam jak byłam dzieckiem i robiłam masło. Nie była to maselnica tylko zwykły słoik. Najpierw zbierało się przez kilka dni gęstej śmietany i potem przewracało słoikiem co powodowało powstanie masła. Było wyśmienite. A kiedyś chciałam zrobic bitą śmietanę i zamiast bitej wyszło mi masło Dlatego, że śmietana nie była wystarczająco schłodzona. Od tego momętu przed ubijaniej wkładam śmietanę na 15 min do zamrazarki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
ali
Go
|
A lubie stac w kuchni i pipstolic cos... wiec dlaczego nie maslo !!!!
Jak jestem w Polsce kupuje oczywiscie w polskich sklepach (hahahaha zabrzmialo to troche glupio bo jakze inaczej) zastanawia mnie tylko jakosc polskiego masla. Na opakowaniu napisane 80 % TLUSZCZU, A JA MOWIE G.... PRAWDA.!!!! Dlaczego to maslo jest takie twarde po wyjeciu nz lodowki. Dunskie maslo z zawartoscia min 80 % tluszczu jest do smarowania po 10-15 min. Jak mroze wedzony boczek to ten tez jest gotowy do krojenia po 10-15 min. Ni mowie, ze jest zupelnie rozmrozony ale, ze mozna go pokroic.
, napewno dostaniecie w Polsce dunskie maslo, bo sam widzialem, zobaczcie roznice i w smaku i w konsystencji.
he he , w bajki wierzysz?? zrób sobie masło i wstaw do lodówki napewno nim tak szybko chleba nie posmarujesz ps masło z dodatkiem oleju tylko nie będzie twarde
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Tak ,tak to był elmo . Adampio ,pisałam w rodzaju żeńskim o sobie i pisałam również o tym ,że mąż zjada ,to co dzieci nie zjedzą.A Ty piszesz o mnie w rodzaju męskim. Chyba nie podejrzewasz mnie o .... Bardzo pożyteczna, "męska" postawa, gdzie flejtuchy w korycie rządzą. Taki "sprzątacz" o nieograniczonych możliwościach. Ci, których to dotyczy powinni się natychmiast obrazić, proszę. Albo wziąć ołówek i kartkę DO rąk własnych i policzyć co to się Wami wyprawia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|