Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Boczek z rybim posmakiem? (Przeczytany 25604 razy)
|
RTS
Go
|
Trafił mi się na przestrzeni dziejów kilka razy boczek o takim specyficznym posmaku jakby ryb właśnie. Boczek, a może też i inny wyrób wieprzowy - dokładnie już nie pamiętam. Nie surowy lecz przetworzony np. wędzony i z różnych źródeł. Tak się zastanawiam - może ktoś wie o co chodzi z tym rybim posmakiem, skąd się to wzięło?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Podejrzewam mączkę rybną "z lubością" wykorzystywaną niegdyś(w latach 80-tych) do skarmiania kurczaków. Wygląda na to, że mózgowcy rozwoju rozszerzyli "możliwości" tego produktu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Trafił mi się na przestrzeni dziejów kilka razy boczek o takim specyficznym posmaku jakby ryb właśnie. Boczek, a może też i inny wyrób wieprzowy - dokładnie już nie pamiętam. Nie surowy lecz przetworzony np. wędzony i z różnych źródeł. Tak się zastanawiam - może ktoś wie o co chodzi z tym rybim posmakiem, skąd się to wzięło?
Dwa w jednym. Smak rybi tańszym kosztem..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Może jako dodatek do pasz była zastosowana mączka rybna? Lub wstrzykują chemię, która powoduje ten smak? Stawiam na chemię. Pamiętam jak w latach 80-tych kurczaki "capiły" rybą - jak bym jadł makrelę Tylko wtedy to była maczka rybna dodawana do karmy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Adamel sorry, ale juz poszło za nim spostrzegłem Twoją wypowiedź
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Macht nichts
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Pewnie dużo zdrowych, niezbędnych kwasów tłuszczowych miał ten boczek, a szczególnie tego omega-coś-tam... PS dla przypomnienia: tłuszcz zwierzęcy to mieszanka średnio po 50% nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Dziękuję za wszystkie uwagi. PS masło i śmietanka 30% są bezkonklurencyjne pod każdym względem! Mój instynkt jest przeważnie tego samego zdania
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Szkoda, ze nie ma w Poslce smietany i smietanki 38 %. Duny sa rewelacyjni jezeli chodzi o produkcje nabialu. Te smietany nie mowiac juz o serach. Niedawno kupilem kozi ser: 10 gr bialka i 34 gr tluszczu w 100 gr produktu a ten smak........hm
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ciekawe, jak oni to robią - skoro są słabo wykształceni.. a może właśnie dlatego..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Ciekawe, jak oni to robią - skoro są słabo wykształceni..
Sa cwani i pozyskuja takich jak Adampio
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ciekawe, jak oni to robią - skoro są słabo wykształceni.. a może właśnie dlatego.. Reniu to w zasadzie proste. Polska tez za pare lat bedzie tam, gdzie zachod dzis.... Firmy prywatne sa rzadzone najczesciej przez wlasciciela. On sam nie wymaga od siebie wyksztalcenia tylko wiedzy w danym zakresie. Przyklad? Prosze... Moj szef, dyrektor jednej z najwiekszych firm kontenerowych w Sakandynawii, 100 osob zatrudnionych, trzy oddzaly w Skandynawii, wyksztalcenie: szkola zawodowa w calej firmie jest nas dwoch z wyksztalceniem, szef dzialu technicznego i ja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A ja naprawdę myślałam, że Polacy z wykształceniem (tak jak prawie z wszystkim) są z tyłu za Zachodem..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A ja naprawdę myślałam, że Polacy z wykształceniem (tak jak prawie z wszystkim) są z tyłu za Zachodem.. Oj nie, nie. Jest wrecz odwrotnie. Jestesmy wyuczonym narodem, co nie znaczy, ze madrym. Historia jest tego najlepszym dowodem. Za duzo bialka szlachta jadla. OJ BRZUCHATA BYLA TA NASZA SZLACHTA. A i Polske chcieli oddac za dzbanek miodu. Zakute lby!!!! Takim palantom tylko smalec moglby pomoc, ale wlasnej roboty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Obecny rząd nie jest lepszy od polskiej szlachty za króla Sasa.. Może zachowują się inaczej - ale czy lepiej? Polska jest już prawie sprzedana..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...ale co to ma wspólnego z boczkiem - jeszcze z rybim posmakiem Może to, że dorabiają sobie na boczku, a Polska - jak ryba - psuje się od głowy..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jedz pij i popuszczaj pasa......jak za krola Sasa. No coz, nic dodac nic ujac.
Wszystko co zle psuje sie od glowy. Mielismy wiele "glow". Jedna od drugiej byla lepsza. Najlatwiej jednak jest siedziec tu i krytykowac..... Ale,ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Mysle tu o tym, ze aby moc na jaki kolwiek temat sie wypowiedziec trzeba poruszyc pewien mechanizm, mechanizm myslenia, wyciagania wnioskow, konkludowania i ........... nie najwaznieszy mechanizm: optymalny.
Nigdy nie bedziemy zadowoleni, bo to by byl stan marazmu, pozwolenia na rzadzenie jak im sie chce, dlatego slowa krytyki. Szkoda, ze nie mozna powiedziec nic dobrego.
Najbardziej denerwujace i frustrujace jest to, ze wyrzucono mnie z kraju za to, ze nie chcialem sie dopasowac do norm komunistycznych. Zastanawia mnie tylko to za co by mnie teraz wyslali z biletem w jedna strone? Za brak waznego paszportu? Przeciez dzis, majac wolnosc slowa, mozna powiedziec co sie chce, tak?
Na obczyznie nauczylem sie jednego, a mianowicie tego, ze pojecie "wolnosc slowa i wyznania" a zwlaczsza slowa, konczy sie na niewypowiadaniu sie glosno na pewne tematy. Podczas wielu rozmow ze znajomym adwokatem dowiedzialem sie, ze mozna isc do "pudla" nazywajac kogos klamca, w momencie kiedy ten ktos nie jest oficjalnie uznany za klamce. Czyli, jezeli pan "A" powie, ze ja sprzedalem wczorej kalasznikowa jakiemus bandycie a ja go nazwe klamca, to moge isc za to do pudla, bo jemu nigdy nie udowodniono klamstwa i w swietle prawa posadzam pana "A" za cos, czego nie popoelnil. Moze przyklad jest glupi ale mysle, ze odzwierciedla moj tok myslenia i sytuacje o ktorej teraz wlasnie mysle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Słychać" Twój żal do władz. No nic dziwnego - prawie każdy, w jakimś tam stopniu, go ma. Teraz mógłbyś wrócić do Polski - jest ponoć wolność słowa, ale czy miałbyś do czego tu wracać? Teraz zacząć się tu urządzać nie jest taką prostą sprawą - a z drugiej strony, po co miałbyś to robić, skoro w Danii jest lepiej (przynajmniej pod względem finansowym).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|