forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-14, 09:51:22

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
661418 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  PŁUCKA ALA KOTLET
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PŁUCKA ALA KOTLET  (Przeczytany 33789 razy)
evosonic
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #20 : 2007-02-04, 10:08:30 »

acha  Very Happy plucka takie ( z ta cala reszta )  mozna kupic chyba jedynie w niskobudzetowych sklepach  Sad
w marketach tego nie widzalam  ...
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #21 : 2007-02-04, 11:26:40 »

acha  Very Happy plucka takie ( z ta cala reszta )  mozna kupic chyba jedynie w niskobudzetowych sklepach  Sad
w marketach tego nie widzalam  ...

Evosonic i chwała temu że podroby te można jeszcze dzisiaj dostać w niskobudżetowej strefie,zanim Ci z marketów zaczną z tymi podrobami robić to co można zobaczyć dzisiaj z niby wykfintnymi wyrobami z ich półek.
Jeszcze raz zachęcam wszystkich tych którzy nie ulegają fobi że plucka są zbiorowiskiem trucizn,do wybróbowania mojego przepisu z początku tego postu.A dla wszystkich tych którzy wybrzydzają nie probując podam że nie ma takiego czegos jak slodki smak płucek
gdyż przy dodaniu przypraw można zrobić wszysko,nawet jak powiedział żyd "z gwożdzia można ugotować zupę."
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #22 : 2007-02-06, 04:05:14 »

Ja dla mojego psiura i kotów -płuca kupuje
czy bardzo zatruwam zwierzaki ?
   Tez nie wiedziałam -bo pierogi z płuc tez lubie - Sad
     
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #23 : 2007-02-06, 10:40:52 »

Plucka odgotowywalam kilka razy, pokroilam w kostke.Cebule i slonine podrumienilam dodalam plucka.Wszystko podlala odrobina wywaru. Moglabym jesc codziennie.A,ze  plucka bez problemu mozna otrzymac w Polsce,w kazdym sklepie masarniczym to super,u mnie tak nie ma.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #24 : 2007-02-07, 04:32:06 »

Kodar nie żałuj -skoro to taka trucizna .
   Nie zawsze można dostac - ale  mózgów o których doktor pisze ,ze zdrowe
to nigdzie nie ma . Po za tym wołowine bardzo rzadko uswiadcze a juz o łoju nie ma mowy.
   
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #25 : 2007-02-07, 09:02:00 »

Rudka. Tak ostro nie wolno. Płucka to nie jest trucizna.
Tak samo jak niejednokrotnie juz napisanio produkty niejadalne.
Wszystkie te produkty moznajeść i nikt się nimi nie otruł.
Tu należyłoby poprawić yen błąd.
Niejadalne zamienić na niewskazane do spożycia. Na co wiele
osób podczas spotkań optymalnych zwracało uwagę.
Ja też w przeszłości jadłem płucka mam nawet kilka starych przepisów
np. Budyń z płucek, naleśniki z płuckami, płucka w winie lub piwie.
Mnie poprzednio chodziło tylko o to, że w przeszlości nie byłem tak obeznany
i nie zdawałem sobie po prostu sprawy, że mozna gotować płucka nawet kilka razy
i niestety zawsze w nich coś pozostanie. To jest naturalny filtr.
Skoro mowa o przeszłości to dawniej jadałem tylko lepsze szlachetne kiełbasy.
Obecnie kiełbasa zwyczajna jest na moim  pierwszym miejscu. Dlatego, że
zawiera właśnie wszelkie ochłapy chrząstki skórki, tłuszcze nie spotykane w innych kiełbasach.
Również podgardle wędzone jest lepsze, które traktuję właśnie jak boczek.
Nie widzę powodu by nie można by raz spróbować płucek gdy się ma ochotę właśnie na nie.
Może nawet po wygotowaniu płucka będą mniej szkodliwe niż zadymione płuca palacza.
Ale to już jest  decyzją indywidualna każdego z nas. Jak już podawałem wszelkie podroby są najlepsze.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #26 : 2007-02-07, 13:57:03 »

Cytuj
ale  mózgów o których doktor pisze ,ze zdrowe

Bedac w Polsce na wakacjach, obiecalam pojesc sobie mozdzku na rozne sposoby ale obchodzilam i obdzwonilam wszystkie w okolicy masarnie i co fiasko.Okazalo sie,ze mozdzek zabroniony jest do sprzedazy.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #27 : 2007-02-09, 02:05:24 »

Morgano -kamień z serca  Very Happy Very Happy  może pierogi w gardle nie staną Laughing
   to i moje zwierzatka bezpieczne ,a koty lubia surowizne.
  Ja dawniej kupowałam co sie trafiło -ale  też chude kiełbasy i schabowe najczęściej.
  Póżniej wpadłam na pomysł  niejedzenie mięsa -ale to był zły wybór i za dużo gotowania.
   No a co z tymi móżdżkami ??  ubojnie wyrzucaja czy przerabiaja na mączke rybną?
   Wołowina tez podejrzewam ,ze większość idzie na eksport i może dlatego straszyli
    chorobą wściekłych krów . Baraniny tez nie ma  Confused,za dobrej komuny bywały te wszystkie egzotyczne mięsa -nawet kiełbasa końska .
   
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #28 : 2007-02-09, 10:33:49 »

Rudka, to ja tobie wysle te baranine  :lol:Ja spotykam  na kazdym kroku "supermarkety"tureckie.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #29 : 2007-02-10, 00:53:56 »

Kodar  Very Happy Very Happy Very Happy ja tylko tak  ..pomarudzić nie mozna -chciałoby sie coś odmienic
bo kurczaki dawniej uwielbiałam a teraz jakieś  ścierwowate -chyba nam sie
z dobrobytu przewraca w tyłku Very Happy
Zapisane
evosonic
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #30 : 2007-02-10, 17:03:20 »

coz mozdzek zawsze kojarzy mi sie z  " silence of the lambs  "  wiem jednak  ze robiony tak jak w starych przepisach , nie mial z tamtym ( filmowym )  nic wspolnego ...
dlaczego nie mozna go kupic  Smile bo po prostu sie nie oplaca ... nikt w przemyslowych ubojniach nie bedzie sie bawic w takie historie   Confused  nawet w malych rodzinnych firmach traktuja to jak odpad , a w sumie jest to takie male galaretowate  Mad
po cieciu pila  sa w tym odlamki kosci  ...
Kielbasa zwyczajna  Very Happy Very Happy Very Happy co to jest ? produkt z najnizszej polki , zawierajacy maksymalna ilosc wody jaka moze pomiescic to cos  Razz + skrobia modyfikowana + bialko roslinne + najwiekszy syf ostatnich lat MOM  + chemia 
co do dodatkow ktore przypominaja proszek do prania  Laughing jest jeden plus kielbasy : zwyczajnej - turystycznej - biwakowej -grilowej - jarmarcznej - obozowej - regionalnej  ...  Smile Smile Smile  no takiej jaka sobie producent wymysli , zawansowana chemia spozywcza jest droga ( nie pisze o soli i azotynach )  i po prostu nie oplaca sie tego dodawac do tak tanich produktow   Very Happy
natomiast MOM  Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy jest lub bedzie wszedzie ( rymik wyszedl ) wedliny , pasztety , konserwy , wedliny typu kielbasy    ogolnie cala oferta produktow wysoko  przetworzonych     Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
co pozostaje ? cos  co jest w calosci , podroby , mieso , ogolnie wszystko , co jest dostepne bezposrednio po smierci  zwierzecia
  Sad Sad Sad
jaka to wszystko co mozna kupic po zabiciu  ma jakosc ? nijaka  Sad z prostej przyczyny - kosztow  kosztow kosztow
nie mozna oczekiwac cudow  Very Happy
  ciekawe ze taka zaleznosc : jakosc - wklad wlasny ,  moga pojac osoby chodujace konopie w sposob przemyslowy   Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
tam wszystko dopracowane jest do perfekcji ,  nikt nie oszczedza ,  bo wie ze jakosc jest niezwykle istotna   Smile
i po prostu nie warto ...  Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #31 : 2007-02-11, 02:26:25 »

Ewosonik -a skąd masz takie dokładne wiadomości? a ty jaką wędline kupujesz?i gdzie
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #32 : 2007-02-11, 08:05:29 »

 Nie zawsze można dostac - ale  mózgów o których doktor pisze ,ze zdrowe
 to nigdzie nie ma .
Mozgi sa juz dostepne. Juz nie trzeba kupowac z "pod lady". Niestety najtrudniej dostepny jest rdzen kregowy, tak bardzo mi potrzebny Sad  W sklepach go nie ma i nigdy nie bedzie. Trzeba kombinowac, umawiac sie za 5 cm tego produktu. A jaka bylam szczesliwa jak kiedys tato przyniosl mi 2 kg tej dobroci, dostal to za "litra". Ale co dobre szybko sie konczy, niestety.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #33 : 2007-02-11, 10:23:34 »

Mozgi, rdzen kregowy..--zwykla ciekawosc--leczy, czy rarytas smakowy?
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #34 : 2007-02-11, 12:55:41 »

Rarytas, haha, fajnie by bylo. Ja, zeby to zjesc musze najpierw wysuszyc w piekarniku, zmielic na proszek i jesc lyzeczka, ale i tak czasami mi sie "cofa".
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #35 : 2007-02-11, 13:48:58 »

Mozdzek jadlam w dziecinstwie z jajecznica,mama sama hodowala prosiaka a potem... robila z niego przetwory.Od tamtej pory juz nigdy nie jadlam,chyba bym nie przelknela.Szpik lubilam i lubie nie mam tez problemu z jego zjadaniem po ugotowaniu kosci szpikowych.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #36 : 2007-02-12, 00:55:07 »

Baska -to ty masz jeszcze inna jakas specjalną diete??
   suszenie miesa -to dla mnie już  całkowita egzotyka . dlaczego nie możesz
     wszamac normalnie Confused
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #37 : 2007-02-12, 12:40:37 »

Zadnego miesa nie susze! W zyciu! Wink

Nie mam innej diety, tylko mam najlepsze lekarstwo - mozg. A, ze to jest cos tak obrzydliwego, to musze to wysuszyc i takie tam. Probowalam jajecznice z mozgiem i niestety, po zjedzeniu z powrotem wrocila na talerz  Rolling Eyes Embarassed
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #38 : 2007-02-12, 15:13:18 »

Jajecznicy tez nie lubie.
Smaczniejsze sa "kotlety z mozgu",na FORUM jest przepis--mozna doprawic przyprawami wg. smaku .
Zapisane
evosonic
Go


Email
Odp: PŁUCKA ALA KOTLET
« Odpowiedz #39 : 2007-02-12, 19:54:57 »

przepis ten pochodzi z bardzo starej ksiazki kucharskiej , tak starej ze chyba nie istnieje  Very Happy Very Happy

Budyn z mozgow  Laughing Laughing

Oczyszczone z blonek dwa lub trzy mozgi cielece ugotowac w slonej wodzie z cytryna  , cebula i korzeniami , odcedzic i wlozyc do miski ubijajac jak smietane na jednolita mase .
wlac do nich pol szklanki slodkiej smietanki , wbic cztery zoltka , troche soli i pieprzu , dodac z pozostalych bialek ubita pianke i ubijac dalej razem jeszcze przez piec - dziesiec minut
wysmarowac maslem forme blaszana , wysypac grubo tarta bulka , wlac do niej mase , przykryc i wstawiwszy w naczynie z goraca woda gotowac na parze prawie cala godzine
wyrzuciwszy ostroznie z formy na polmisek , oblac mlodym maslem , a osobno w sosjerce podawac sos pieczarkowy , lub bialy kaparowy
podaje sie po zupie lub na sniadanie 

Kotleciki z mozgow cielecych

Obrac z blon kilka mozgow cielecych obgotowac w slonej wodzie z cytryna , cebula i korzeniami , a gdy wystygna i z wody obeschna  , pokrajac w plasterki , uformowac podluzne kotleciki , obsypac maka  , posmarowac jajkiem , panierowac bulka i smazyc na rozpalonym masle .
kotleciki takie wyborne sa z groszkiem zielonym , marchewka lub szpinakiem
Na kazdy kotlecik mozna polozyc kawalek cytryny

jest tam jeszcze kilka ciekawych przepisow  mniej lub bardziej  zlozonych  Smile
nie o to jednak chodzi , przepisy te mozna modyfikowac i sadze ze cielecy mozna zastapic wieprzowym ( nie wiem czy sie roznia wielkoscia ale chyba tak )
sam mozg jest w tej ksiazce traktowany z SZACUNKIEM tak jak tez inne czesci ciala zwierzat  np plucka
nie znalazlam tam zadnych ostrzezen ze po pewnych potrawach mozna zwymiotowac  Smile Smile Smile Smile jak po tej jajecznicy z mozgiem  Smile

co do tych topicowych plucek to pozwole sobie na wrzute jeszcze jednego przepisu , z ksiazki tak starej ze chyba nie istnieje  Laughing Laughing Laughing


Plucka cielece z rondla wypiekane  ( sadze ze mozna modyfikowac na wieprzowe )

Wymyte plucka cielece z sercem , pokrajac w kawalki i ulozyc w rondlu przekladajac plasterkami sloniny i jarzyna drobno poszatkowana , posolic , dodac pieprzu , lyzke masla i skrapiac zimna woda dusic na ogniu az beda zupelnie miekkie . Potem wyrzucic na deske posiekac drobno , wymieszac z dwoma bulkam namoczonymi w mleku i dobrze odcisnietymi , wbic piec zoltek i wymieszac razem
Z bialek ubic piane , lyzka lekko wymieszac z duszonymi wczesniej pluckami , wlozyc te mase do rondla wysmarowanego maslem i posypanego tarta bulka , przykryc i piec przez okolo trzy kwadranse .
podawac z ostrym  sosem

przepisy te sa pisane starym dziwnym jezykiem  Sad mimo to staralam sie przepisac je w miare dokladnie
coz moge zrobic ze niektore zwroty sa dla mnie bardzo smieszne np wyrzucic na deske  Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 17 zapytaniami.