Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Kuchnia optymalna a.d. 1935 (Przeczytany 3568 razy)
|
adampio
Gość
|
Consomme royal. Jest to zwykĹy rosĂłĹ, tylko z nastÄpujÄ
cym dodatkiem: LiczÄ
c na 6 osĂłb, wziÄ
Ä 4 şóĹtka i dwa caĹe jaja, ubiÄ je mocno z kwaterkÄ
sĹodkiej Ĺmietanki. DodaÄ soli, szczyptÄ gaĹki muszkatoĹowej i wlaÄ tÄ masÄ w foremkÄ blaszanÄ
wysmarowanÄ
masĹem, wstawiÄ w rÄ
del z kipiÄ
cÄ
wodÄ
i gotowaÄ na parze pod przykryciem 3/4 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu, wyjÄ
Ä z foremki, pokrajaÄ w paski lub plasterki, wĹoĹźyÄ w wazÄ i zalaÄ przygotowanym consomme. DodaÄ takĹźe osobno przygotowane knedelki z drobiu. RosóŠten podaje siÄ przy wykwintnych obiadach.
Jest to przepis z ksiazki kucharskiej z 1935 roku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Gość
|
ŝóĹtka ze ĹmietankÄ
- to peĹnoporcjowe jedzenie, a do tego jeszcze rosĂłĹ!. Samo zdrowie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|