MORGANO
Gość
|
UDKA KURCZAKA W PIWIE.
SkĹadniki. 500 g udka kurczaka 200 g czerwonej i şóĹtej papryki /po 1 strÄ
ku/ 50 g oleju 300 g jasnego piwa / pĂłĹtora szklanki / 1-2 ĹyĹźeczki przyprawy do miÄs 1 kostka o smaku koperkowo-pietruszkowym, 4 ĹyĹźki soku cytryny
SposĂłb przygotowania. Udka kurczaka umyÄ, osuszyÄ. SkropiÄ sokiem z cytryny i natrzeÄ przyprawÄ
do miÄsa. OdstawiÄ na 30 minut. Papryki umyÄ, przepoĹowiÄ oczyĹciÄ z nasion i pokroiÄ w paski. Udka uĹoĹźyÄ na blaszce wysmarowanej olejem obĹoĹźyÄ paprykÄ
i podlaÄ odrobinÄ
piwa. Piec okoĹo 35 minut w temperaturze 180stopni. W trakcie pieczenia podlewaÄ piwem. DodaÄ kostkÄ koperkowo-pietruszkowÄ
, piec jeszcze 5-10 minut.
OgĂłĹem 1050g B-T-W 97,1 – 96,5 – 24,6 / 1350 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 9,2 – 9,2 – 2,3 / 130 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 18,5 – 18,4 – 4,7 / 260 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,0 : 0,3 B+T/200g – 36,9g
|