Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Frytki są dobre ale nie z McDonald's (Przeczytany 19427 razy)
|
Ewa
Go
|
W roku 1990, pod ciężarem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald's przerzucił się na olej czysto warzywny. To jednak stworzyło kłopot: jak zrobić frytki, które smakują jak wołowina, ale bez smażenia ich w tłuszczu wołowym? Spojrzenie na składniki we frytkach McDonald's... [...]Frytki McDonald's są jednym z niezliczonych rodzajów żywności, których smak jest tylko częścią skomplikowanego procesu produkcji. W rzeczywistości wygląd i smak tego co dzisiaj jemy jest złudą, i to celowo... http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-frytki.htm
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Ewa to jedno z dań-frytki które mój Bartek jedząc wg Diety dr .Ewy Bednarczyk je domowe TYLKO -czyli na smalcu gęsim, na wieprzowym robię czasami tym kupnym bo wychodzą gorsze w smaku a kupny tłuszcz gęsi po przetopieniu jest lepszy w smaku i lepsze frytki wychodzą. A smalcu swojego żeby dodwać jeszcze inne składniki- taki domowy nie robiłam bo nie mam dobrego przepisu jak dla optymalnych czy coś w podobnym stylu. . Jeśli zje na mieście co zdarza się jak musi czyli jesli wyjeżdzamy poza Łódź i nie ma możliwości kupić czegoś innego.Kiedy zjadł ze dwa razy frytki kupne lub nawet robione samemu tylko smażone u gośc na zwykłym oleju Kujawski itp gdzie litr kosztuje kilka zł widać było inny kolor i konsystencję jego kupki. Jak mówi pani dr.Ewa jej wystarczy obserwacja właśnie kupki aby wiedzieć czy coś jest dobre czy nie. przekonuję się coraz częściej,że to prawda. Widać w niej kiedy zjadł czekoladę, sezam,jabłko i inne jeśli do tego zje mało tłuszczu i jeszcze tym podobne inne konfiguracje błędów jedzeniowych. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Sylwio, jak chcesz miec dobry smalec domowy do smazenia frytek to wystarczy wytopic słoninę i przecedzic skwarki. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ewo,to prawda,na kazdym opakowaniu w skladzie podane sa dodatki smakowo-zapachowe,oczywiscie prawie wszystkie sa sztuczne,wyprodukowane w labolatorium chemicznym, tak sa dobierane,by byly specyficzne dla danego produktu i firmy produkujacej ten produkt, mialam mozliwosc rozmowy z chemikiem,ktory opracowywal chemiczne dodatki do produktow spozywczych,oraz gotowej karmy dla zwierzat, i wyjawil mi tajemnice,dlaczego,gdy kot lub pies przyzwyczai sie do karmy jednej firmy, to tej innej nie chce nawet powachac,no wlasnie przez te dodatki chemiczne specyficzne dla kazdej firmy,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
podaję sposób, w jaki należy przyrządzić frytki. Niby banalne? Nie ? A jednak nie każdy umi kupujemy z dużą zawartością skrobi pyry (mało wodniste by się przydały) . Obieramy grubo dużego ziemniaka, następnie kroimy go wedle ulubionych kształtów (ja stosuję unikatowy kształt McSronalda) Połowa za nami. Zagotowujemy wodę w garnku. Pokrojone kartofle wrzucamy na 2-3 min do wrzącej wody (zewnętrzna warstwa skrobi, zamiast spłynąc do naszego łoju ( czy smalcu ) zostanie w wodzie, nie zaburzając późniejszego procesu smażenia. Wyjmujemy jakimś cedzakiem. Dokładnie osuszamy ściereczką ! Tak wstępnie przygotowane frytki są wdzięcznym półproduktem, do upragnionego dodatku do obiadu. Dalej tak jak robiliście zawsze . Czyli ogień nie za duży, podsmażyć do osiągnięcia chrupkości. Zawsze w ten sposób wychodzą chrupkie. bon_appétit
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zrobię tak. Podobnie robiłam kartofelki smażone. Najpierw je gotowałam 5 minut, a potem, odcedzone smażyłam w głębokim tłuszczu czyli smalcu. Tylko, że są większe od frytek i dłużej gorące jak się je... Ale to jest chyba przepis z książki KK-700.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A kto teraz je jajka na surowo jak już chyba od 30 lat straszą salmonellą... A frytki na oleju są fuj...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
Spodobal mi sie tak bardzo tytul watku, ze wyznam, iz uwielbiam frytki z MCD. Sa mniam-mniam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|